Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jan byl vedoucím týmu dánských výzkumníků pracujících na léčbě HIV. Jednoho dne se však rozhodl spálit všechny mosty, stát se buddhistickým mnichem a přijmout nové jméno i identitu. Ve skromném domku na Šrí Lance se k jeho meditacím přidává dvojice dokumentaristů s cílem natočit jeho portrét. Projekt se však zkomplikuje. Později se autoři filmu setkávají s Thorem, Janovým synem, který se rozhodne najít odpovědi na otázky o svém zmizelém otci. Společně zjišťují, že ne všechna trápení světa lze vyřešit radikální změnou. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

Psice 

všechny recenze uživatele

Původně měla filmařská dvojice vytvořit snímek o dánském théravádovém mnichovi (Bhikkhu Samahita, vlastním jménem Jan Erik Hansen), který opustil nadějně rozjetý výkum vakcíny proti HIV a ženu s malým dítětem, aby se odebral do ustraní ve srílanské džungli. Bhikkhu Samahita se proslavil pořadem Dhamma on Air na Youtube a tím upoutal i pozornost filmařů. Mnich však po nějaké době přestal s týmem dokumentaristů spolupracovat a portrét spokojeného mnicha, který utekl před civilizačním shonem do džungle, přestal postupně dávat smysl. ~ Dokument poskytuje divákovi pohled na odvrácenou stranu buddhistické praxe v ústraní a úskalí vývozu buddhismu do euroatlantické kultury. Většinou totiž býváme svědky nadšených začátků žáků různých buddhistických škol, ale víme, jaké bývají konce? Snímek nenápadně (nikoli tedy primárně) konfrontuje křesťanskou etiku s buddhistickou. Z křesťanské perspektivy je vnímáno opuštění ženy s malým dítětem jako sobectví, zatímco v buddhismu jako ctnost a oběť (vždyť sám Buddha opustil svou ženu bezprostředně po porodu syna). Zatímco křesťanství vnímá sebevraždu jako těžký hřích, buddhismus v jistém ohledu sebevraždu připouští.  ~ Mám-li se dívat po ovoci, které po Bhikkhu Samahitovi zůstalo, vidím jen marnost a zkázu – hluboké šrámy na duši jeho nejbližších, ale také nadějný výzkum, který poslal k ledu, jenž mohl zachránit mnoho lidských životů. Jeho pobyt v džungli pak vnímám především jako únik před sebou samým, jako prohraný boj s vlastními démony. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Pasti a zákoutí života a spirituality v netradičním ryzím pojetí. Chybějící či přebývající esenci se však nejspíš nepovedlo vypátrat, neboť si ji (zdánlivě) osvícený vzal s sebou tam, kam kamera nemůže.  :: Život je točité schodiště s nejistým koncem. ::  85 % :: kino Pilotů, Jeden Svět. Sledováno s titulkama mimo čas a prostor, neboť to měli nějak divně nastavené a z mojí sedačky byly vidět fragmenty českých doplňkových titulků i několik minut dopředu. Nebo to byl záměr? :) ()

Reklama

Awer 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že to bude přesně takové, jaké to vůbec není. Velmi příjemné překvapení. Spousta otázek, spousta otevřených odpovědí, nijak pokrytecky nebo pro rádoby artovost, ale prostě protože je to fér, protože realita není snadná. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Bizár. Já mu to prostě nevěřím. Vypadá jako vyzenovaný mnich, ale podle mě není. Lpí na věcech a dokonce ani tolik let mimo společnost a praxe buddhismu to nezměnilo. Jeho syn to možná vystihl když to nazval útěkem. Jak zde už někdo píše, je tu hezky vidět odvrácená strana tohoto života. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama