Marš na Drinu

Válečný

Jugoslávie, 1964, 107 min

Ústřední příběh sleduje osud jedné srbské dělostřelecké baterie. Jsou staré filmy, které jsou zapomenuté, ovšem při setkání s nimi pocítím malou radost. POCHOD NA DRINU je natočen podle autentických událostí z první světové války, které probíhaly na Drině v letech 1914 až 1915, šlo o tvrdé boje mezi mohutnou armádou rakousko-uherského mocnářství a královstvím malého Srbska. Upřímně řečeno v bývalé Jugoslávii v éře komunismu se natáčely vynikající válečné filmy. Kdybych měl stručně charakterizovat tento film, tak musím napsat, že je to filmová paráda. Nicméně se taky domnívám, že tohle patří k těm hodně dobrým skvostům válečných filmů. Dokonce mi to nedalo a zapřemýšlel jsem o té tragické vojně a zjistil jsem, že i Češi se zúčastnili těchto bojů, například přímý aktér spisovatel a novinář Jan Morávek napsal dokonce autobiografickou knihu Špatný voják (1930), ve které sám autor líčí boje na srbské frontě včetně velké bitvy na Drině. Nakonec Hašek o tom ve Švejkovi psal také.(28.2.2010)

Klasický starší válečnák o tom kterak srbové bojovala na řece Drinu. Sympatické postavičky a pěkné situace, mnohdy i vtipné.(3.1.2011)