Reklama

Reklama

Medina Azahara, ztracené andaluské město

(TV film)
  • Francie Madinat Al-Zahra, la cité perdue d'Al-Andalus (více)
Francie, 2022, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Kolem roku 1000 n. l. se na Pyrenejském poloostrově, v srdci křesťanské Evropy, rozkládalo území muslimů zvané „Al Andalus“. Jeho mocný chalífa zde postavil nejhonosnější palác své doby... Působivé středověké sídlo Medina Azahara neboli „Zářící město“ je velkolepým dílem, jež propojuje vytříbenost umění s lidskou technickou vyspělostí, a předběhlo svou dobu o několik století. Zbytky obrovského města – jeho palác, nádvoří a mešita – naznačují luxus, s jakým se na Západě i na Východě dalo máloco srovnat. Kdo byl onen muž, který jej nechal postavit? A jakému účelu mělo sídlo sloužit? Toto místo dodnes skrývá mnohá tajemství a nedávné archeologické objevy daly nový impulz výzkumu nejen této 1000 let staré lokality, ale i celé Andalusie. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Významné muslimské město z 10. století u pohoří Sierra Morena, jednoho z nejpustších ve Španělsku. Byla to snaha obnovit na západě ztracenou říši Umajovců. Dnes se území díky španělské neziskovce Open arms, která dováží Afričany z kmenových středověkých národů přes Středozemní moře a dalším německým neziskovkám vrací zpět do muslimských rukou. Dokument na České televizi. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který rozebírá architektonické, historické i společenské okolnosti vzniku jednoho zcela mimořádného města a jeho rychlý úpadek. Poučné a dobrý tip na výlet, když jste ve Španělsku. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, jak vznikalo krásné maurské město Medina Azahara v dnešním Španělsku nedaleko Córdoby. Mezinárodní tým odhalí archeologické objevy, provede krásnou 3D rekonstrukci města, které bylo nepřekonatelně krásné, výstavné a hygienické na svoji dobu. Vědci představí a vysvětlí svoje metody. Ještě spousta práce je čeká, ale i dosavadní rekonstrukce města vám vyrazí dech. Cenný příspěvek do poznání raného středověku. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama