Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir Anthony Lead má ve svém domě uschované dokumenty, které jsou důležité pro tajné služby několika zemí. Když se z jeho luxusní vily dokumenty ztratí, na místo je vyslán elitní agent OSS 117 alias Hubert Bonisseur, plukovník zpravodajských služeb. Jeho pozornost při vyšetřování se zaměří především na ženy v Leadově okolí – manželka Marion, dcera Anita z prvního manželství a kolegyně Muriel. Všichni se setkávají na maškarním plese u Leadova přítele Borise Obariana a agent OSS 117 má před sebou delikátní úkol – nejen najít pravého viníka, ale také očistit pověst neprávem podezíraných žen.
Francouzský spisovatel Jean Bruce napsal přes devadesát románů s postavou populárního agenta OSS 117, který částečně vychází z reálného základu, označení 117 nesl významný americký špión William L. Langer, který vedl jeden odbor v úřadu Office of Strategic Services (OSS). Film O.S.S 117 n'est pas mort je dnes již spíše zapomenutý, stejně jako jeho režisér Jean Sacha, předznamenává ale celou následující dekádu, které ve špionážních filmech našla zalíbení. Nepřemožitelných tajných agentů vznikla celá řada v kinematografiích různých zemí v čele s nejslavnějším Jamesem Bondem. I agent OSS 117 se v 60. letech dočkal dalších filmových zpracování (bylo jich celkem šest), duchovní otec Jean Bruce se jich však již nedočkal, protože zahynul v roce 1963 při autonehodě.
V této první filmové adaptaci ztvárnil slavného agenta Ivan Desny, nezbytnou krásnou dívku po jeho boku představovala původem turecká herečka Magali Noël, i v dalších rolích se objevily známé tváře, za zmínku stojí participace předválečné hvězdy Marie Déa, která se tehdy před kamerou vyskytovala již jen zřídka. Nutno ovšem poznamenat, že Jeanu Sachovi se nepodařilo příliš zaujmout; částečně je to dáno tím, že jeho aktivita v tomto směru byla předčasná a šílenství po nepřemožitelných agentech v čele s Jamesem Bondem a všech jeho variacích z Francie, Itálie a Německa zaplavilo Evropu až v šedesátých letech. Přesto se film O.S.S 117 n'est pas mort uvádí jako předchůdce mohutné vlny evropských špionážních filmů. Ve Francii proběhla premiéra v srpnu 1957 a ve francouzských kinech dosáhla poměrně solidní návštěvnosti přesahující jeden milión diváků. (argenson)

(více)

Recenze (1)

Flego 

všechny recenze uživatele

OSS 117 je kódové označenie Huberta Bonisseura de La Bath, amerického tajného agenta, francúzskeho pôvodu. Po vojne ho stvoril francúzsky spisovateľ Jean Bruce a postupne vzniklo vyše sto kníh. Tento film bol prvý v poradí a príbeh sa točí okolo ukradnutých dokumentov. Noirové, čiernobiele spracovanie je fajn, akcie poskromne, v každom prípade mohla byť táto porcia výživnejšia. Desiate hodnotenie a prvá recenzia. ()

Reklama

Reklama