Reklama

Reklama

Egyptské mumie – skutečnost či velký podvod?

(TV film)
  • Francie Momies égyptiennes, la grande imposture ? (více)
Francie, 2022, 52 min

Obsahy(1)

Roku 1992 nalezla německá vědkyně stopy kokainu a nikotinu na egyptských mumiích. Odborníci na faraonskou civilizaci byli ohromení. Jak se v zemi na Nilu objevily latinskoamerické rostliny? ... Objev stop nikotinu a kokainu na starověkých mumiích analyzovaných počátkem 90. let v mnichovské laboratoři otřásl světem egyptologie a podnítil další výzkum. Stopy nikotinu a kokainu poukazovaly na skutečnost, že se ve starověkém Egyptě musely nacházet rostliny tabák a rudodřev koka, které se však do Starého světa dostaly až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem roku 1492. Mohl by to být důkaz, že staří Egypťané vstoupili na americkou půdu tři tisíce let před janovským mořeplavcem a přivezli tabák a koku? Nebo se u analyzovaných vzorků nejednalo o autentické starověké egyptské mumie a šlo o novověké podvrhy? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je možné, že by Ramzes fajčil cigary ďaleko predtým, než bol tabak privezený do Európy z Ameriky? Ono sa vie, že ho raz odfajčil Mojžiš, ale že by až tak? Záhada stôp múmie so stopami tabaku je naozajstnou záhadou, ktorá zaujme, v druhej polovice však ide skôr k väčším hádankám, než skutočným odpovediam. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vlastně nejpozoruhodnějším faktem je to, že vědci mohou zkoumat jak chtějí, domýšlet na základě objevených artefaktů, ale vždy budou pouze a jenom předpokládat. Skutečnou pravdu by totiž mohl zjistit pouze člověk, který by se do minulosti vydal. A škoda, že se nikdy nedozvíme, kolik podobných objevů mohlo být záměrně zfalšováno, nebo v kolika nám dnes tak jasných faktech se vlastně ohromně mýlíme. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama