Půjčka

Bond, The

Krátkometrážní / Komedie

USA, 1918, 5 min

Charles Chaplin

V Chaplinově filmografii něco naprosto neobvyklého - za prvé jakási nová metoda kulisové stínohry, což mělo zřejmě nastartovat nový styl chaplinovských grotesek. Tenhle pokus však absolutně ztroskotal - také proto, že se díky podivné "plochosti" obrazu úpně ztrácí chaplinovská trhlost, potrefenost a živelnost. Za druhé se jedná svým způsobem i o politickou satiru - tedy protiněmeckou (starý císař Vilém jako připitomělý prušák) i do amerického náborového systému se obouvající. Trochu nápadu tu je, ale chybí to, co na Charliem zbožňujeme - nepřetržitý sled groteskních událostí a událostiček. Tři hvězdičky dávám za ten pokus - 10 minut je málo na to, aby mě to začalo nudit.(8.7.2005)

chaplin natočil půjčku u příležitosti vypisování válečných půjček.Kvůli propagaci válečných půjček projel spolu s Douglasem Fairbanksem a Mary Pickfordovou mnoho států Unie.Styl natočení mi hodně připomíná staré kraťasy T.A.Edisona natočené v patrně prvním filmovém studiu světa Černá Mary.Každý z těch filmů měl totiž také černé pozadí ostře kontrastující se skoro bílými postavami v popředí.Celý děj neni ani vtipný,akorát propaguje válečnou půjčku,s jejíž pomocí Chaplin ve filmu názorně ukáže jak lze zničit německého nepřítele.Jako pokus zajímavé,ale ne zrovna vydařené.(29.8.2006)

• zdeny99

Zůstalo nepochopeno...(15.12.2010)

nooo Bond je velice, velice zvláštní snímek....nebýt toho ctihodného účelu, pro který byl stvořen, tak nevím...i tak vyčnívá mezi ostatními Chaplinovými filmy, děj zas tak vtipný není, za zmínku spíš stojí neobvyklé "kulisy" a celkové prostředí, ve kterém se příběh odehrává....DÁLE HRAJÍ: Al Blake (soldier OR sailor) Dorothy Rosher (Cupid)(16.9.2009)