Reklama

Reklama

Půjčka

  • USA The Bond (více)

Obsahy(1)

Propagační film, natočený v rámci akce na upisování válečné půjčky. (formelin)

Recenze (10)

otík 

všechny recenze uživatele

Naprosto neobvykle nevtipné, nudné a obyčejné. Tady to Chaplin nevychytal. Snaží se něco důležitého sdělit svému publiku, ale po těch skoro 100 letech to divákovi už nemá co dát. Hodno k rychlému zapomenutí. Děj - Chaplin se setká se svým kamarádem a spolu rozmlouvají, pak odejde a potká krásnou dívku, do které se zakouká a díky andílkovi lásky se i rozhoupe a požádá ji o ruku. (Asi) kněz je oddá, Chaplin vytáhne prstýnek a navleče ho nevěstě, čímž je obřad dokonán. Když zaplatí všechny výlohy, hodí po něm kamarád botu a trefí ho do hlavy. Pak střih a je tu bílá socha svobody, kterou ohrožuje německý voják, který prohrává (asi) s americkým vojákem. A na závěr Chaplin válečnými půjčkami umlátí německého vojáka a směje se jak pako. Opravdu jsem to nepobral, i když je mi jasné, že to mělo mít něco společného s 1. světovou válkou a účastí Američanů v ní. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejslabší Chaplin, se kterým jsem se dosud setkal (a upřímně doufám, že žádný horší neexistuje). Půjčka není zajímavá absolutně vůbec ničím, navíc je i překvapivě nudná a nezáživná a tedy i nevtipná. Jediným pozitivem je, že to trvá pouhých deset minut, být to delší, asi by to putovalo až do odpadu. Z historického hlediska je to možná zajímavé, ale v Charlieho tvorbě je to absolutní přestřel mimo a podle toho to i hodnotím. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Chaplinov veľmi neobvyklý kúsok (už len tými zvláštnymi kulisami), v ktorom prepožičal svoju tvár propagácii vojnových dlhopisov a treba povedať,že nie zle. Najvydarenejšia je práve posledná, propagačná časť, v ktorej sa Chaplinovi podarilo zakomponovať prvky klasickej grotesky (veľké kladivo "LIBERTY BONDS"). Za zmienku ešte stojí aj ľúbostná scéna na lavičke s pôvabnou Ednou a s anjelikom na Mesiaci. Zvyšné časti už potom dosť pokrivkávajú. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

V Chaplinově filmografii něco naprosto neobvyklého - za prvé jakási nová metoda kulisové stínohry, což mělo zřejmě nastartovat nový styl chaplinovských grotesek. Tenhle pokus však absolutně ztroskotal - také proto, že se díky podivné "plochosti" obrazu úpně ztrácí chaplinovská trhlost, potrefenost a živelnost. Za druhé se jedná svým způsobem i o politickou satiru - tedy protiněmeckou (starý císař Vilém jako připitomělý prušák) i do amerického náborového systému se obouvající. Trochu nápadu tu je, ale chybí to, co na Charliem zbožňujeme - nepřetržitý sled groteskních událostí a událostiček. Tři hvězdičky dávám za ten pokus - 10 minut je málo na to, aby mě to začalo nudit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jediný Chaplinov film natočený na čiernom pozadí s bielymi kulisami. Veľmi zložitým spôsobom sa dopracuje k pointe o výhodnosti poskytovania vojnových pôžičiek v Amerike, teda je to reklama na vojnové dlhopisy aj s názorným vysvetlením pre jednoduchých ľudí, ako to funguje. Netušil som, že aj takáto groteska od Chaplina môže existovať. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Charlie (Charles Chaplin) si zavěsí hůl na svítící Měsíc, při detailním záběru se zde však hůl nenachází. (Mr.Ocek)
  • Rozpočet filmu zaplatil Charlie Chaplin ze svých peněz. (Mr.Ocek)
  • Vznikla i verze určena pro Velkou Británii, kde je Strýček Sam nahrazen John Bullem (Henry Bergman). (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno