Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bernadette (Micheline Lanctôt) opouští svého manžela a stěhuje se se svým synkem do polorozpadlého domu na venkově. Protože je zastánkyní volné lásky, ocitá se téměř okamžitě uprostřed velké komunity místních mužů, kteří si všichni řeknou o to své a také to dostávají. Láskyplnému soužití všech přispěje i nečekaný příchod druhého dítěte, postiženého Napoléona, kterého Bernadette svou láskou dovede vyléčit. Po tomto „zázraku“ se na místo začínají sjíždět prosebníci a nové „svaté“ postupně berou klid i radost ze života. Když se k tomu přidá touha po penězích u dvojice těch nejdivočejších mužů užívajících si Bernadettinu přízeň, začnou se nad komunitou rychle stahovat mračna. (garmon)

(více)

Recenze (5)

garmon 

všechny recenze uživatele

Oproti následujícím Carlovým filmům, které jsem měl možnost vidět, tu není vůbec žádná nahota - kamera vždy decentně ukončí záběr. Jinak to byl podobný mischung žánrů - od rodinné komedie přes komedii volných mravů ukotvenou v době hippies, přes studii různorodosti lidských motivací a reakcí až po psychologické drama (a co říct tu má Carle i něco k vegetariánství, bigotnosti a k individualistickému protestu proti systému). Okolí farmy mi trochu evokovalo Tannerova Jonáše a také mu odpovídalo klubko postav - nicméně Tanner je mnohem důslednější a emocionálně zacílenější. Carle se spíš baví. Průsečíkem všeho toho je zde opět Žena - zařizující, dávající, soucítící, zachraňující, revoltující; zde herečka, která ve své úsměvné poloze kombinuje oční stíny Květy Fialové v plné síle, ďiblíkoidní nosík Kláry Jernekové a bodrost Ženy za pultem. Mix je to prapodivný, ale nenudil jsem se! Když k tomu připočtu krásnou kanadskou krajinu, ovoco-zeleninové výtvarno a barvy jak z Godardova Week-Endu, hází mi to zajímavý kousek i přes to chytání mnoha zajíců. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Žena, která umí přeměnit znásilnění v lásku, musí v sobě  něco mít; nejspíš "pravou náturu". Nerad, ale nutí mě to porovnat "Bernadettu" s "Vesničko-středisko" čili "Maso-knedlo-zelo". Toto je jedna z mála komedií, u kterých jsem se skutečně pobavil, byť po famózním začátku film postupně - spolu s růstem brutality uvnitř i vně komuny - ztrácí na překvapení i tempu. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Montréalská žena nespokojená s životem s manželem právníkem, životem v bohatství, ale prázdným, se odstěhuje s malým synkem na venkov a žije tam na na farmě. Sblíži se tam s farmářem bojujícím proti bankám a vládě...(Protestní film své doby, zestárl)..(50%) ()

Reklama

Reklama