Pánem na jeden den

Pánom na jeden deň

King for a Day

Komedie

Bulharsko, 1983, 87 min

Velmi vydařená tragikomedie, ve které se rolník Purko snaží skrze možné i nemožné pokusy vydělat dost peněz na splacení dluhu neodbytnému exekutorovi. Motiv sehnání peněz zde propojuje jednotlivé, na sobě jinak nezávislé komické sekvence, kdy zejména ty s ďábelsky nenažraným prasátkem fungují na jedničku a minimálně jeho snaha o ožrání "památníku" během projevu poslance si zaslouží zařadit do panteonu nejlepších komických scén vůbec. Příběh odehrávající se na maličké vesnici plné rázovitých postaviček by mohl svádět k představě laskavé komedie ve stylu Na samotě u lesa a zhruba první hodinu k tomu i film inklinuje, aby ovšem od momentu příjezdu do velkoměsta přešel k sarkastickému výsměchu nad Purkovou hloupostí a v závěrečné scéně v hospodě už se vyloženě zle posmíval zaostalému vesnickému obyvatelstvu. Laskavosti je tak ve filmu pomálu, o to však film vyznívá působivěji a rozhodně by si zasloužil větší pozornost, než které se mu u nás evidentně dostalo. Silné 4*.(11.2.2012)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 29.3.1988, réžia českého znenia (ÚPF) = ELMAR KLOSS ml. (18.4.2012)(18.4.2012)

Bulharských filmů se u nás nevidí mnoho a snímek "Pánem na jeden den" je slušná komedie se skvělým obsazením. Dodnes vidím, jak se hlavní hrdina Purko pokouší orat s pluhem zapřaženým za motorkou.http://www.youtube.com/watch?v=mwwspNDSVXM(17.11.2006)

• MORION

tragicky slabé(24.4.2012)