Reklama

Reklama

Česko na drogách

(seriál)
  • angličtina Czechs on Drugs (festivalový název)
Česko, 2024, 1 h 30 min (Minutáž: 15 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Drogy jsou společenským problémem. Drogy stojí společnost hodně peněz. Drogy zatěžují zdravotní, sociální, rodinné systémy i soudní moc. Drogy jsou ale zároveň s lidskou civilizací od nepaměti. Omamují se dokonce zvířata. A stejně jako jsou ve zvířecím světě jedinci, kteří nedokážou svoji náklonnost k návykovým látkám ovládnout, jsou takoví i mezi lidmi. V lidské společnosti je ale závislost součástí širšího kontextu, do kterého vedle psychiky jednotlivců patří i sociální zázemí, kulturně historický rámec, politika i ekonomika státu. Proto je pohled na společnost perspektivou drog tolik komplexní zprávou... Dokumentární cyklus Česko na drogách režiséra Iva Bystřičana prostřednictvím výpovědí předních českých adiktologů a dalších odborníků vypráví o tom, jak (nejen) česká společnost a jednotlivci zachází se svým fyzickým i duševním zdravím, protože právě omamné látky souvisí velmi zřetelně s obojím. Cyklus nasvítí zákoutí drogových závislostí. S využitím posledních vědeckých poznatků a autentických zkušeností provede publikum světem drog a ukáže jejich vliv nejen na tělesné, ale i celospolečenské úrovni.  Každá droga má totiž svůj účinek na lidské tělo, ale i na společnost jako takovou. Některé drogy jsou dokonce spojeny s jistými subkulturami, některé s kriminálním podsvětím, některé s vyloučenými lokalitami. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další povedený počin ČT! Akorát mi připadá trochu nešťastné to rozdělení na 6 krátkých dílů. Kdyby to mělo 3 pořádné a plnohodnotné díly, dávalo by to větší smysl. Cyril Dobrý je za mě skvělá volba a už v seriálu Zrádci byl skvělý a to samé platí i zde, má příjemný hlas a hodí se sem. Osvěty o drogách není nikdy dost, a když se k tomu přidá i působivý vizuál pořadu a sympatický Cyril Dobrý, který má potenciál zaujmout všechny věkové kategorie, jedná se za mě o fajn jednohubky o této problematice, i když bych raději uvítal ucelenější koncept. Byl bych vděčný kdyby se i nadále dávalo více prostředků na osvětu, což se i díky tomuto počinu děje, a já jsem za to rád. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

I při stopáži jednotlivých dílů byl pořad velmi obsáhlý a je těžké se vyjádřit ke všemu. Obecně se dá říct, že drogy jsou problém a z úst odborníků zaznívá, že stát s ním neumí bojovat správně. Což mě dost udivuje, protože zasvěcených a zkušených tu máme dost, tak jak to, že se ministerstva, vláda a úřednictvo neptá, nediskutuje, neporadí a nespolupracuje? Tady mi trochu chybí oslovit do pořadu i právě nějaké lidi z politiky a ptát se jich proč a jak. Ačkoli rozumím, že nejde o diskuzní publicistiku, ale vyjádřit by se mohli. Každopádně souhlasím s tím, že prevence je něco, je v tomto státě obrovsky zanedbané. Hodně lidí si myslí, že zahulit si trávu nebo dát si na diskošce extázi prostě nic není a patří to k zábavě stejně jako chlast a cigára. Dalším plusem je připomenutí různorodých statistik, které mnohdy překvapí. Stejně jako některá historická fakta a zajímavosti. Na druhé straně mi někteří odborníci sami připadali jako zhulení a chvílemi snad drogy i závislé obhajovali jako chudáky, kteří za svou závislost vlastně nemohou. Každý má volbu a pokud je svéprávný a dospělý, pak si zvolil svou cestu sám. Volba Cyrila Dobrého nebyla špatná, ale chvílemi šumloval, sám pak hrál v sérii Zrádci, která se právě drogám věnuje. ()

Reklama

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Cyril jako průvodce byl trefou do černého. Informace a nové poznatky nejsou vždy šířeji vysvětlené, protože to neumožňuje krátký formát, ale aktuální pohled na drogovou scénu překvapí. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, že jsme se skrze tento pořad mohli podívat na drogy a zamyslet nad nimi z různých úhlů pohledu, vyslechnout si názory zainteresovaných odborníků (podané pro laika z mého pohledu srozumitelně). Fajn mi přišlo, že se upozorňovalo i na velký, do značné míry opomíjený, problém jménem alkohol. Nápad s průvodcem Cyrilem Dobrým jako zástupcem mladší generace i např. různé grafy a statistiky zakomponované do obrazu byly za mě dobrým ozvláštněním (ač to bylo místy podáváno trošku překotně a Cyril občas lehce drmolil). Seriál, tipuji, asi nepřinese nějaké extra objevné věci pro lidi, kteří se o problematiku drog již zajímají, jako osvěta (nejen) pro mladé nebo určitá rekapitulace a nabídka různých úhlů pohledu na věc a možná i některých nečekaných důležitých souvislostí může ale podle mě zafungovat dobře. 75 %. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Související novinky

Reklama

Reklama