Chaplin se žení

Jitney Elopement, A

Krátkometrážní / Komedie

USA, 1915, 33 min

Charles Chaplin

Chaplinem hodně často používané vetření se do ctihodné rodinky v hávu hraběcím funguje docela dobře a Chaplin se může znovu projevit jako nepříliš vychovaný balík. Dále je ještě zajímavé, jakým způsobem Charlie reaguje na výzvu k souboji a jak zneuctí ctěnou rukavičku. Jedna z nejstarších automobilových honiček - a určitě vyvedenější než ve Skále.(4.8.2005)

Video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=HDA3vf7qggw(25.3.2008)

Pokud byste někomu chtěli pustit co nejtypičtější grotesku, pak vyberte Chaplin se žení. Je v ní prostě všechno: láska s překážkami, typická chaplinovská rvačka, hloupí poldové, parádní automobilová honička, ale i několik inteligentních gagů (Charlie předstírající hraběte a následné stolování), i závěrečné „Pravá láska vítězí!“ I když Chaplin, Keaton, Lloyd a mnozí další později natočili spoustu lepších a propracovanějších filmů, tak já si klasickou grotesku představuju přesně takhle.(27.3.2008)

Ve zkratce: honička v autech zbytečně dlouhá, zato postavy policajtů v parku jsou dobré a skoro bych za ně dala hvězdu navíc.(9.4.2010)

• mortak

Charlie a Edna prožívají na plátně svá dobrodružství. Klasické divadelní "lazzy" (ustálené a přesně nacvičené komické situace profesionálních herců) se prolínají s exteriéry (park) a záverečnou ztřeštěnou honičkou. Vtipy se stolováním, pády přes lavičky - groteska provádí syntézu dřívějšího, aby pak na těchto základech mohla postavit něco nového.(6.2.2010)

Scény, kdy se Chaplin snaží vydávat za někoho/něco kým/čím není, mu jdou prostě nejlépe a já se u nich vždy pořádně bavím. Zde se jednu třetinu grotesky vydává za hraběte a je fakt k sežrání. Kromě tohoto groteska obsahuje ještě dvě věci, pro něž stojí za to do ní jít - Edně to tady neobyčejně sluší a na závěr se odehraje nejstarší filmová automobilová honička, co jsem kdy viděl.(11.3.2010)

Opravdu typická groteska, ve které se spojuje mnoho nápadů, které chaplin již použil (V parku) nebo ještě někdy použije (Chaplin falešným hrabětem). Pro mě příjemná oddechová záležitost, která pobaví a potěší. 7/10(15.6.2008)

• Astu.

Jedna z nejslabších Chaplinovek. Ale zase se tu odehrává snad první automobilová honička na filmovém plátně.)(8.9.2010)

Vtipná a zábavná groteska o falešném ženichovi. Ale, co má Charlie dělat, když jsou s Ednou spolu zamilovaní a její otec (Ernest Van Pelt) jí chce provdat za skutečného hraběte(Leo White). Ale samozřejmě všechno praskne a Chrlie s Ednou musí utíkat. Automobilová honička, kdy otec s pravým hrabětem pronásledují zamilovaný pár je vynikající.(24.10.2009)

celé video můžete zhlédnout zde: http://www.joost.com/0590090/t/Charlie-Chaplin-Collection-2-A-Jitney-Elopement#0590090 DÁLE HRAJÍ: Fred Goodwins (Her Father) Leo White (The Count) Paddy McGuire (Ancient Servant) Carl Stockdale (Policeman) Ernest Van Pelt (Policeman) Bud Jamison (Policeman)(7.10.2009)

Skvělý film, který jako by podtrhoval Chaplinovu dosavadní tvorbu a vybral z ní to nejlepší.(21.2.2010)