Reklama

Reklama

Olomoucký biskup Zdík uprostřed Evropy

(TV film)
Česko, 2024, 53 min

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce)

Obsahy(1)

Křížové výpravy jsou v obecném českém povědomí spojeny s obdobím husitských válek. Ty, které směřovaly k osvobození Svaté země od pohanů nebo směřovaly proti pohanským slovanským kmenům na území dnešního Německa jako by stály mimo nás. Není to zdaleka pravda. Stejně tak dění v českém knížectví formovala duchovní atmosféra a společensko-politické vztahy v tehdejší Evropě. Důsledky tehdejších dějů se do naší současnosti promítají více, než si uvědomujeme. Jedním z významných mužů té doby nejen v českém, ale i evropském kontextu, jehož velká část života je zahalena tajemstvím, byl olomoucký biskup Zdík. Diplomat, politik, muž, který stál v pozadí pražského přemyslovského trůnu. Patří k prvním historicky doložitelným osobnostem českých dějin, aniž by pocházel z vládnoucího rodu. Dokument, který byl inspirován rekonstrukcí Zdíkova románského paláce v Olomouci v letech 2021-2023, přinese kromě řady historicky ověřených a málo známých faktů z jeho života také vhled do duchovní atmosféry jeho doby, kdy se mýty a legendy proměňovaly ve skutečnost. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

JJezek 

všechny recenze uživatele

Dost komplexně udělaný dokument o olomouckém biskupovi Zdíkovi, slušně popsán kontext vývoje českého knížectví a údělů, i olomouckého (moravského) biskupství až v Metodějovi. Největší plus dokumentu je výprava, která zahrnuje snad všechny lokality spojené s biskupem (Jeruzalém, Řím, Bamberk) i památky z jeho doby, kde ani nemusel být (Přimda, sv. Jakub) a úžasná kamera. Podivně působila pískomalba a zbytečné bylo promo současné Olomouce. Drobná chyba - Přemysl Otakar II. nebyl kněžic, ale kralevic. Celá ta pasáž působila podivně, když na Přimdě byli vězněni Přemyslovci už v 12. století, oponenti Zdíkova knížete Vladislava. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý dokument o významné osobnosti našich raných dějin. Na vzniku se mj.podíleli : Svatomichelská gregoriánská schola, strahovští premonstráti, Archeoskanzen Modrá, Jihomoravské muzeum ve Znojmě, kapitula sv.Petra a Pavla na Vyšehradě, Papežská kolej Nepomucenum v Římě, Latinský patriarchát jeruzalémský, Masarykova univerzita v Brně, Metropolitní kapitula Olomouc atd. A taky : farnosti v Blansku, Budči, Holíči(Kopčany), Kutné Hoře-Sedleci, v Řeznovicích(u Morav.Krumlova) a ve Znojmě-Louce. Komentář : vedle J.Plesla četla taky Pavla Beretová. ***Je to na webu Č.televize : ČT 2, pátek 29.3.2024, 17.25 . ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama