Chaplin lepičem tapet
Komedie / Krátkometrážní
USA, 1915, 31 min
Charles ChaplinHrají:
Charles Chaplin, Edna PurvianceObsah
V tomto filmu je Chaplin zaměstnán jako pomocník lepiče tapet. S povozem, kde mají nástroje, míří za prací do domu zámožného páru. Vtipné eskapády, které zažívají cestou, pokračují i v domě při práci. Největším problémem se ukáže být lepidlo, kterým budou na konci grotesky zamazáni úplně všichni, včetně milence, který ne právě vhod přišel navštívit paní domu. (Weissik)
Pohrobek
Tento filmek jsem viděl ve dvou verzích - obě vysílala ČT a obě pod názvem Chaplin lepičem tapet. - Komentář k první verzi - Podivná chaplinovka - je totiž doprovázena mluveným komentářem, přičemž onen hlas jako by z československého filmového týdeníku vypadl. Doufám, že je to jen problém verze, která se prostřednictvím České televize dostala ke mně. Jinak se jedná jednak o příběh rodinky s poněkud rozdurděným otcem a za druhé o Chaplina jako tapetářského učně, jenž prachsprostě využíván svým mistrem směřuje do oné rodinky, aby zde předvedl své tapetářské umění. Délka: něco kolem deseti minut. Hodnocení - dvě hvězdičky. Komentář k druhé verzi. Klasická chaplinovka, "samozřejmě" bez komentáře. Délka kolem 20 minut. V prvních dvou minutách je shrnut obsah první verze - zkrácená Charlieho pouť a příchod do rodinky. Dále je podrobně rozebráno, jak probíhalo Charlieho působení v domě a jak se projevoval jako tapetář. Docela dobré gagy s pomazáváním hlavy svého šéfa lepidlem a vůbec rozpustilým stylem tapetování. Hodnocení - tři hvězdičky.(21.7.2005)
Kulmon
Video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=ziqNnoT-5kE(13.4.2009)
d-fens
túto grotesku som poznal už ako malé dieťa, kedy som si ju premietal z 8mm filmu v mojom "kine Metro" v pivnici našeho domu :) takže z nostalgie jedna * naviac(30.4.2008)
Sharlay
Ze začátku takové nic moc, ale čím více se film blížil finiši, tím rychlejší nabíral tempo a v mém případě jsem vic a víc smál, až v závěrečné scéně, kdy z domku zbyde jedno veliké smetiště ze suti jednotlivých zdí vyleze náš kníratý lepič Chaplin se svým nefalšovaným úsměvem.(20.5.2008)
mortak
Už je tu cítit snaha o něco víc,než jen dát divákovi klasické patlaní si lepkavin po tvářích: vztah mistr-učedník, a sad story...Tulák se klube na svět.(5.2.2010)
twinpeaks
Dobrý začátek, jak Chaplin táhne pracovní vůz a pak najednou všechno odnese do domu, pak chvíli nuda a rozjíždí se to zase ke konci v klasické bitce/přestřelce. Snad první Chaplinova groteska, kde mi výrazně vadila Edna Purviance, ta služka jí fakt nesedla.(22.2.2010)
JohnPyro
Nic moc, zbytečně natáhnuté, tohle si Charlie mohl odpustit, nebo to měl alespoň zkrátit... 50%(11.5.2008)
everlong
jedna z nejlepších Chaplinových grotesek tohoto období, myslím, že si Edna příště raději vytapetuje sama: protože právě scény, kdy se Chaplin vrhá do práce jsou opravdu skvostné. DÁLE HRAJÍ: Charles Insley (His Boss) Billy Armstrong (Householder) Marta Golden (His Wife) Leo White (Gentleman Caller) Paddy McGuire (Hod Carrier)(5.10.2009)
Weissik
Čím delší groteska, tím lepší. Závěrečný boj "na kordy" se štětkou od lepidla a přestřelka mezi pánem domu a milencem jeho ženy nemají chybu.(19.11.2008)
Bigfuckman
Tak tuhle lepící firmu bych si na tapety určitě nesjednal, i když sranda s nima byla.(15.4.2008)