Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi bělošskými osadníky a Apači panují neustálé spory, při kterých teče krev. Bývalý voják by rád obě strany smířil.  Tom Jeffords se spřátelí s náčelníkem Apačů Cochisem a oba se od sebe navzájem učí. Tom se časem také zamiluje do indiánské dívky Sonseehray, ta jeho lásku opětuje a Jefford jí slíbí, že se pro ni vrátí, až vyřídí, na čem se s Cochisem dohodli. Cochise souhlasil s tím, že umožní americké poště nerušený průjezd jeho územím. Když Jeffords tlumočí svým krajanům Cochisův slib, mnoho z nich mu nevěří. Ale Cochise své slovo dodrží - pošta přes jeho území projíždí bez potíží. Jeffords se vrací do indiánské vesnice, aby tam vyřídil požadavek generála Howarda - prezident Grant hodlá s Apači uzavřít mírovou dohodu. Cochise souhlasí, vyžádá si jen tříměsíční zkušební dobu. Někteří běloši však jsou proti dohodě a vlákají skupinu indiánů do léčky. Mezi indiány je i Jeffords se svou nevěstou, a také Cochise. Jeffords je zraněn a Sonseeahray zastřelena. Indiánské posily pak napadnou poštovní vůz. Mírová dohoda je vážně ohrožena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

gogo76 

všechny recenze uživatele

James Stewart bol vo westernoch doma a určite sme ho videli aj v lepších kúskoch. Táto hra na "Old Shatterhanda" neprináša nič, čo by sme už nevideli niekde inde a lepšie. Malým tromfom filmu je práve účasť J. Stewarta , vďaka ktorému film nezapadol medzi stovky podpriemerných westernov. Poteší aj zrodenie "Geronima" a možno zaujme netradičný vzhľad indiánskeho náčelníka Apačov. Nebol zlý, ale indián bez tmavých vlasov mi veľmi nesedí. Pierre Brice a Gojko Mitič by vedeli rozprávať. 60%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Možná (nebo snad určitě) první western, který ukazuje indiány jinak než krvelačné hrdlořezy. Běloši nejsou zde o nic horší než indiáni, správňáci a hajzlové se najdou na obou stranách. James Stewart je ve své roli skvělý. Jeho postava je sice až moc kladná, ale nechá se jí uvěřit. I ostatní herci jsou velmi dobří, nejvíce pak Jeff Chandler v úloze náčelníka Cochise. "Zlomený šíp" je otec "Malého velkého muže" a dědeček "Tance s vlky". ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Tak mám dalšího indiánskáýho hrdinu. Je to Cochise. Objevil se tam taky Geronimo, v malé roli zlýho Apače. Co k filmu: je to klasickej western, kde jsou indiáni a běloši. Nikdy jsem o žádném Cochisovi nevěděl, až do tohohle filmu a zjistil jsem, že taky skutečně existoval. Zdali byl film podle pravdy nebo ne, o tom už by se dalo polemizovat, hlavně o té milostné rovině (po pravdě, tomu jsem nevěřil ani za opium... teda ani za mák). Na závěr musím dodat, že chýše jsou jak ze Smrtelného zla, protože z venku vypadají malé a vevnitř jsou přes celou obrazovku. Krásná příroda. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. James Stewart v roli bílého muže, který prosazuje mír s Apači i za cenu ohrožení vlastního života. Zlomený šíp je dobře natočený velmi objektivní přelomový historický western, film o uzavření míru bílých Američanů s apačským náčelníkem Cochisem a o odchodu odpadlíka Geronima a jeho věrných. Jen mi trochu neseděl dobře namaskovaný běloch v roli apačského náčelníka Cochise, ale taková byla realita Holywoodu v roce natáčení 1950. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=aLdvA9DgfBw ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Na rok 1950 a žánr, kde byli indiáni do té doby jen k odstřelení určení zlosynové, překvapivě dobré. Pravda ještě hodně romantické (tedy i dost naivní), James Stewart učebnicově kladný, a ta love story s magazinově krásnou squaw až přeslazená, ale snaha o revizi pohledu Američanů na indiány se cení. Cochise sošný a rétorický jak nějaký ušlechtilý antický barbar. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Jeho kritický pohľad na belochov najprv vzbudil mnoho nesúhlasných polemík, pretože narušil, až do tej doby obvyklú, schému westernu. (HareS)
  • Svetová premiéra filmu sa uskutočnila symbolicky v kine Nusho Theater v mestečku Broken Arrow v Oklahome. (beso74)

Reklama

Reklama