Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žhavý písek, tvrdý dril a smrt na každém kroku, takový je život Cizinecké legie pod žhavým Africkým sluncem. Hlavní postavou příběhu zasazeného do dvacátých let dvacátého století je lehkomyslný francouzský boxer a flamendr Alain Lefevre, který udělá tu chybu, že se zaplete s milenkou nechvalně známého mafiánského bosse. Na útěku před jeho zabijáky se rozhodne ukrýt osvědčeným způsobem a nechá se naverbovat k francouzské cizinecké legii, která ho pošle k pluku do severní Afriky, kde se stává spolubojovníkem pestré směsi mužů všech možných ras, vyznání i příčin, které je přivedly do řad legie. Tady se mladý muž musí utkat nejen s brutálním psychopatickým velitelem, tradičně tvrdým a krutým výcvikem, ale také s jednotkami krvelačných partyzánů a dokonce i s najatým zabijákem, který ho přijede zabít poté, co francouzský mafián zjistí, kam zmizel. Všechny rozpory mezi muži jednotky, všechny jejich osobní potíže a pocity se ovšem stávají bezvýznamnými v okamžiku, kdy je pevnost napadena Araby odhodlanými ke všemu. Zdá se, že tentokrát ani kulomety zasypávající nepřítele deštěm kulek nepomohou. A tak nezbývá než doufat, že Alain přežije a vrátí se do Paříže, aby mohl očistit své jméno pošpiněné falešným obviněním a také získat ruku ženy, kterou stále miluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (142)

Luciaaas2 

všechny recenze uživatele

Tento Van Dammův herecký pokus o vážnější herectví respektuju a sem rád, že se o něco takového pokusil. Sice mu roli moc nevěříte, ale určitých momentech je přesvědčivý. Myslím si, že na stará kolena by mu slušela nějaká na vážnější charakterová role. Nemůže do nekonečna kopat a zápasit v arénach. Legionář byl milý pokus se dostat k vážnějším rolim a myslím, že nezklamal, jen tak dál.... ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Legionář Jean-Clauda van Damma je sice béčko, ovšem v rámci možností produkce a talentu tvůrců, tak béčko poměrně výpravné, velmi atmosférické a vlastně i docela stylové, což vše toto zmíněné dohromady tvoří docela působivou podívanou, jenž disponuje ale i dalšími překvapivě fungujícími prvky, jako zajímavé postavy, které mají výrazný vliv na děj a jsou i sympatické, a to nejen díky slušnému castingu, dále film nabízí i poměrně fungující emoce, v druhé polovině filmu pak dostane pořádný prostor i akce, kterou určitě též nelze označit za nějak lacinou, jelikož nabízí jak souboje, tak především spoustu střelby a výbuchu, a její zpracování celkově budí efektní a přesvědčivý dojem, no a samozřejmě vůbec marná není ani samotná zápletka, fungující jak na začátku ve Francii, tak následně v severní Africe, má spád, nenudí, občas i překvapí, takže i v tomto ohledu se jedná o fajn podívanou. Vyloženě vytknout jinak, opět tedy s ohledem na možnosti filmařů, není pak asi Legionáři co, tudíž Van Damme účinkováním v tomto snímku zkrátka své filmografii tentokrát ostudu neudělal, sice zde tedy neukázal téměř nic ze svého bojového umění, ale charisma tu měl zase na rozdávání, takže ano, za mě působivé, slušně natočené béčko. ()

Reklama

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Van Damme ako radovy clovek boxer, ktory sa snazi splnit si americky sen, pri uteku pred mafiou vstupuje do legie a jeho sen sa rozplynie vsade iba unava vycerpanost krv a smrt trocha realnejsi pohlad na svet a zivot legionara s kolegami ktory vas predaju lebo vlastne su to len zoldaci, dve* lebo chcelo by to trochu prepracovat pribeh a pracu s kamerou a akcne sceny na 90te az 20 roky trochu slabe. "A co moje práva?"velitel v légii: "Tvoje právo je naslouchat a poslouchat!" takato disciplina by sa hodila priteplenym rozmaznanym slecinkam tejto doby hyckanych fetom, repom a biebrom.. ()

johnymdoe 

všechny recenze uživatele

Starší záležitost, ale hodně dobrá. Van Damme sice opravdu moc nehraje, za to ale ostatní herci ho skvěle v tomto nahrazují. Navíc velice dobrá výprava a kostýmy, takže si člověk opravdu připadá jako v roce 1925. Scénář bych sice napsal sám, ale je to přeci válečný film...to nemůže člověk očekávat moc moudra. Vtípky fungovaly, vážné scény také a k tomu navíc dobrý střih a kamera...celkově film který je na sobotní večer ideální a já rád hodnotím vysoko nad průměr. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Osud zavál tedy Van Damma až do pouště. A jak to tak na pouštích bývá, bojové sucho bylo nesnesitelné. První polovina snímku se odehrává v Marseille, kde se rozhodne VanDamme pozměnit domluvený boxerský zápas a dá svému soupeři na budku. Jenže tím si proti sobě poštve mafii, příjde o ženu svých snů a nenapadne ho nic lepšího než narukovat do francouzské legie. V průběhu putování pouští se mu vykrystalizují 3 kamarádi a jeden hloupý nadřízený (Steven Berkoff z druhé Ramba). Utrápená posádka a společně s ní divák nakonec doputují do pouštní pevnosti a zde se snaží klást odpor chrabrým arabským bojovníkům, kteří uplatňují jen právo na svou zemi. Že se jim to nakonec nepodaří a Van Damme jako jediný přežije klidně prozradím. Arabové vždy nechávají nejstatečnějšího bojovníka z řad protivníka naživu.... Legionář je slabota. Nemá to tempo. Ve vzduchu je cítit nedostatek peněz na kvalitní produkci. Na tento kousek může divák s klidnou hlavou zapomenout a rozhodně to stejné můžou udělat i Van Dammovi fanoušci. 40% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Alain Lefevre (Jean Claude Van Damme) při focení do novin střílí z kulometu M1914 Hotchkiss. V boji potom ovšem legionáři používají kulomet Lewis gun v ráži .303 British. (HectorHagman)
  • Legionári používajú pušky Lebel 1886, ktoré boli štandardnou zbraňou francúzskej armády počas prvej svetovej vojny. (Jello Biafra)
  • Na konci 63. minúty sa Alain Lefevre (Jean Claude Van Damme) zoznamuje s dvoma legionármi, pričom pri zábere od chrbta má jeden z nich v ústach cigaretu a v pravej ruke drží zápalku, ale v zábere spredu už v pravej ruke drží cigaretu. (ČSFD)

Reklama

Reklama