Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Legas

všechny recenze uživatele

Číst některé zdejší komentáře k tomuto filmu je neuvěřitelný zážitek - buď k pláči, nebo alespoň k popukání. Hodnotit film z počátků kinematografie bez přímého porovnání s ostatními filmy té doby mi přijde značně nesmyslné. Respektive - kdo neviděl více než 50 filmů té doby, ať laskavě vůbec o nějakém hodnocení nepřemýšlí, protože zde akorát honí frajera, jakej je kabrňák, že viděl 100 let starý film s "úžasnou" kamerou, který "svou kvalitou převálcuje spoustu Hollywoodských trháků posledních let". ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Abscencia hudby uberá tomuto filmu na kvalite. Novátorstvo v mnohých filmových postupoch mu nemôžem uprieť a ani sa o to pokúšať nebudem. Ale práve tá jediná vec, ktorá by film spravila rovnako pamätným akou bola pre mňa napríklad cesta na mesiac, a to hudba, zastávajúca dôležitú úlohu kedže sa jedná o audio vizuálne dielo, tu abstinuje tak je aj ten zážitok, aspoň teda pre mňa, o trocha slabší. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Toto je další z těch revolučních kinematografických počinů, u kterých bychom spíše měli smeknout kloubouk, než se ušklíbat. Výborný děj a akce, film, který má co nabídnout. Tenkrát to musel být šok. Měli bychom si tohoto filmu cenit také proto, že položil základy podobným filmům, tj. westernům, ale i těm akčním. Záběr s koltem mířícím do kamery je geniální. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Velká železniční loupež znamenala průlom v kinematografii, proto si zaslouží plné hodnocení. Příběh je poprvé vyprávěn s pomocí filmových prostředků a nepostrádá kupodivu ani napětí. Ve své době ukázal cestu, kudy se může kinematografie ubírat, a jak vidíme dnes, taky se jí ubírala... Režísér to hned napoprvé nijak nekomplikoval a vyprávěl příběh lineárně a jak jsem se dočetl, snímek prostě poslepoval z jednotlivých záběrů. Docela rád bych viděl reakci publika při té známé scéně střelby do kamery... Prostě úžasné... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu je to něco neskutečného, ale proč jsem dal čtyři hvězdičky, a ne plný počet je pro mě jasné. Když jsem chvilku před tím viděl Cestu na měsíc, bavil jsem se u ní víc, zaujala mě víc než tento prakticky první western. Každopádně i tak je to něco, co člověk musí vidět, protože počátky filmového průmyslu jsou vložené právě v tomto a pár dalších filmech. Tvůrci v tehdejší době dokázali neskutečné divy. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Film byl původně distribuován s poznámkou, že slavný záběr bandity střílejícího do kamery lze dát buď na začátek či na konec filmu. Všechny dostupné kopie jej měly na konci. (JayZak)
  • Závěrečný výstřel bandity do kamery měl hluboký dopad na diváctvo. Přičiněním toho, že byla tehdy kinematografie v plenkách, a diváci nebyli na nic podobného zvyklí, hodně z nich očekávalo, že budou doopravdy střeleni. (JayZak)
  • První hollywoodský film s kaskadérem Frankem Hanawayem, který byl obsazen pro svou schopnost pádu z koně, aniž by si ublížil. (Mr.Critic)

Reklama

Reklama