Reklama

Reklama

Kouzlo nebe a země

(festivalový název)
  • USA Heaven and Earth Magic (více)
všechny plakáty
Animovaný / Experimentální
USA, 1962, 66 min

Režie:

Harry Smith

Obsahy(1)

Harry Everett Smith byl americký vizuální umělec, experimentální filmař, sběratel nahrávek, bohém a mystik. Byl aktivním členem takzvané "beatnické generace" newyorkerských umělců a svými experimenty s drogami a zájmem o esoterickou spiritualitu předjímal hnutí hippies. Film Kouzlo nebe a země bývá považováno za úhelný kámen jeho filmové tvorby, neboť ji výmluvně shrnuje a popisuje. Původně vyšel v roce 1957 a poté byl několikrát přestříhán a upravován do finální verze z roku 1962 (která má 66 minut, zatímco při svém původním vydání byl film dlouhý šest hodin). Smith pomocí papírkové animace představuje surrealistické obrazy plné abstrakce a volných snových asociací, připomínající zážitky duše toulající se mimo tělo svého majitele. (Morien)

(více)

Recenze (8)

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ráda bych ten film viděla někde s živým hudebním doprovodem. Co si ještě pamatuju z dějin avantgardní animace, tak evropští režiséři mě bavili víc (zejména Raoul Servais, a od něj nejvíc Harpya!), ale Smith je také trochu jiný případ. Co se týče stopáže, tak v porovnání s některými díly "konvenční" kinematografie ráda věnuji hodinu svého času mimotělním asociacím, mimo jiné i proto, že já sama se tak daleko tímto směrem vydávat nebudu a je zajímavé se podívat, co tam viděli tací, kteří tam došli. Kromě toho, že je to lekce hravosti vůči všeobjímajícímu pocitu, že vše musí být vážné a důležité, to působí i jako prostředníček vztyčený na všechny a na všechno, kteří jsou ochotni nechat se takovou "malicherností" urazit. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Jeden z 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než vás zasypú. Čudná voľba. Experimentálne filmy niesu mojím koníčkom a animačné techniky neštudujem. Hodinová nuda, kde vám neraz preletí hlavou myšlienka na niečo viac ako 40%. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmu, u kterého si říkám, proč bych mu měl věnovat hodinu času. Ano, animace je zajímavá a popravdě se sám divím tomu, že měl Harry Smith tímhle stylem co říct hodinu a kousek, ale právě stopáž dělá ze snímku něco, co je pro velmi úzkou skupinu diváků. A já do ní nepatřím. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

A právě proto tyhle experimenty s animací ve většině případů nepřesahují 20 minut. Na 66 minut to nemá čím zabavit, když to nikam nesměřuje, nemá to děj a ani v tom není žádná symbolika, navíc tady se ty nápady začnou dost rychle opakovat. Jako jo, asi to mělo být surrealistické, ale když to nefunguje a diváka to do svých snových nápadů nevtáhne, těžko se mu to bude líbit. A to přesně byl můj případ. Mít to 15 minut nanejvýš, ok, místy to hraní s animací vypadalo zajímavě. Ale takhle dlouhé fakt ne, navíc to dost kazí (mnou již zmíněná) opakovatelnost. Slabé 2* ()

majo25 odpad!

všechny recenze uživatele

Netušil som, že už v 50. rokoch boli niektorí filmoví tvorcovia takto zfetovaní. Číra absurdnosť. Navzájom nesúvisiace splete obrazcov a fantasmagórií. Aj 1 minúta by bola priveľa na takéto niečo. Neskutočné, čo všetko sa vopchá do kolónky umenie. Škoda filmového pásu. Animovaný opdpad ako vyšitý. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     Surrealistické experimentálne dielo, ktorého obsahom sú absurdné snové asociácie bez zjavnej logickej súvislosti. Zdá sa, že jeho tvorca to trochu s tými drogovými experimentami prehnal. A keby za tým aj nejaká logika bola, bolo by mi to v zásade jedno, lebo ja nebudem sledovať film s príručkou v ruke, aby som vedel, čo ktorý symbol znamená. Keď už v diele nevidím žiaden zmysel, očakávam aspoň esteticky pôsobivé stvárnenie, ale ani v tomto smere to nie je nič výnimočné, vizuálna stránka nie je príliš vábna (veľmi vzdialene pripomína Karla Zemana, ale v maximálne zjednodušenej forme). To stereotypné dianie na obrazovke ma nechávalo chladným, až v závere prišlo pár nápaditých zmien, ktoré ma do "diania" opäť vtiahli. Ak by som to mal sledovať pôvodných 6 hodín, zaručene by som utrpel psychickú ujmu. Zaradené v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Určitě pěkné hrátky s animací, ale.... myslím, že hodina je až příliš na takto pojatý film. Experimentální filmy z 60. let ale tohle příliš neřešili (tj. co divák snese) a stali se nedílnou součástí filmového kánonu za své postupy bez ohledu na to, zda forma nezastínila obsah a naopak. ()

Reklama

Reklama