Reklama

Reklama

Hlavní postavou filmové adaptace Pulitzerovou cenou ověnčené hry Marshy Normanové je žena, která ztratila důvod žít. Jessie Catesová nemůže kvůli záchvatům epilepsie vykonávat svoji práci, zhroutilo se jí manželství a její syn navíc propadl drogám a nyní stojí na špatné straně zákona. A zničená žena na pokraji sil cítí, že jediným řešením její životní situace, je sebevražda. Přesto nechce, aby se po jejím odchodu zhroutil i život všech kolem, a proto se rozhodne na tuto situaci připravit člověka, který je jí nejbližší. Strašlivým tajemstvím a zároveň odpovědností zatíží vlastní matku Thelmu. A ta se nyní musí dívat na to, jak jí vlastní dcera naprosto bez skrupulí vysvětluje, jak a kdy se platí složenky, a to se skálopevným přesvědčením, že příští večer již nebude žít. Matka má nyní jedinou krátkou noc na to, aby přesvědčila svou dceru, že ještě existují důvody, proč setrvat na světě. Hlavní hrdinky v brilantním, šokujícím dramatu, jež se v roce 1987 dočkalo nominací na Zlatý glóbus a berlínského Zlatého lva, geniálním způsobem ztělesnily Sissy Spaceková a Anne Bancroftová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Film se (asi?) snaží vyprofilovat depresivní ženu (popravdě vůbec nechápu o co se film vlastně snaží). A místo toho vyprodukuje epileptickou slepičku, vlastně dvě slepičky, jejichž myšlenkové pochody jsem prostě nepobíral. Porucha osobnosti je sviňa, ale i o ní mám v tomto případě vážné pochybnosti (a spíše ji zamítám). Nechutná a místy naprosto neúnosná citová vydíračka. Puntík hore za konec (jen škoda, že nebyl vyobrazen explicitně, abych se aspoň trošku zabavil)... čekat však na něj devadesát minut? :( Divadlo naprosto o ničem. Herečky (pouze) hrají. Nemám problém se základní dějovou kostrou, dialogy atd. Mám obrovský problém s pointou a jakým způsobem je k ní směřováno. Vypočítavě, samoúčelně a naprosto nereálně. Se Spacekové postavou se nedá soucítit, chová se jako psychopatka. A matka je úplně blbá, řešení, ke kterému se matka chystala úchýlit v "heroickém finále", bych já vykonal po pěti minutách (osmdesát minut jsem si marně říkal "švihni ji nečím po palici"). (rozhodně neděkuji svým dvěma nejoblíbenějším zdejším uživatelkám) Kakao, manikúra, žvásty, pistole... Poprávu zapomenutý film. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Solidní konverzační drama dvou žen, které si po celou dobu udržuje vysoké tempo. Toto je příběh pro dvě postavy, s výjimkou začátku, kdy matka hlavní hrdinky pozdraví svá vnoučata, se dalších postav nedočkáme a je to skutečně jen film o dvou postavách, a tak jistě každému dojde, že se musí jednat o film konverzační. Ale konverzace mezi matkou a dcerou je zde skutečně velmi silná a dost zajímavá. I když musím říci, že mně konverzační filmy moc nesedí a i u tohoto filmu jsem se místy přistihl, že myslím na něco jiného, takže hluché scény tam rozhodně byly. Ale většina filmu je opravdu zajímavá a vyhrocený dialog střídá klidný dialog, a jedna zajímavá informace střídá druhou. A po velice zajímavé diskuzi mezi matkou a dcerou následuje samozřejmě gradující závěr. Musím ale říci, že na základě zdejších hodnocení a komentářů jsem očekával, že nebudu moci od filmu odtrhnout oči a že mě ten film dostane. Ale jak už jsem naznačil, bohužel hluché scény zde jsou a já jsem se znovu přesvědčil, že konverzační filmy nejsou má parketa. Ale i přesto mi tento film připravil velice silný zážitek. Takže nakonec jsou z toho velmi kvalitní čtyři hvězdičky. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dcera se chystá k sebevraždě, ale napřed zcela věcně a racionálně instruuje svojí matku o každodenních povinnostech: kdy má platit inkaso, kdy vyvážejí odpad, kdy přijde elektrikář opravit pojistky atd., zatímco matka jí zoufale bombarduje argumenty, proč to nevzdávat. Na povrch vyplouvají věci, které mohly nebo měly vyplout dřív? Změní se něco jejich vyřčením? Viděla jsem to i jako divadelní hru s Janu Brejchovou a Květou Fialovou a byl to nepopsatelný zážitek. Drtivý a krásný současně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Divadelný kúsok pretvorený na film, ale teatrálny základ badať. O tom, že keď to máte chuť seknúť, tak sa seknite. Keby každý takto uvažoval, tak na svete neostane žiť pomaly nikto. Film v podstate teóriu samoeliminácie akosi podporuje. V podstate je to až neúctivé voči tým, ktorý každý deň bojujú s nepriazňou osudu, s ťažkou chorobou, s chudobou, ale robia všetko pre to, aby prežili. Zbabelé a sebecké riešenia v precitlivelej a ukecanej dráme. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nekompromisné a dramaticky výborne spracované. Film stojí predovšetkým na hereckých výkonoch a perfektných dialógoch, pomocou ktorých si tu režisér pohráva s divákom ako mačka s myšou, aj keď nikoho nenechá na pochybách, kam ten dlhý, večerný rozhovor matky s dcérou bude viesť. Tiež sa mi páčilo, ako v druhej polovici pekne naberala na sile aj emotívna stránka snímku, čo samozrejme vyvrcholilo samotným záverom. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Keď sa hollywoodsky publicista spýtal Anne Bancroft, či je naštvaná, že nezískala nomináciu na Oscara za svoj výkon v tomto filme, tá zavtipkovala: "Mala som dostať Oscara len za to, že som si všetky tie repliky zapamätala." (Arsenal83)
  • I přesto, že byl film natočen pod křídly velkého filmového studia a pracovalo na něm mnoho známých osobností, měl film velmi omezenou distribuci a promítal se pouze v pětatřiceti kinech v nejširším vydání. Toto marketingové rozhodnutí mohlo být motivováno kontroverzním námětem filmu. (peeteno78)
  • Sissy Spacek pre svoju postavu nosila hnedé kontaktné šošovky a vlasy si nechala zafarbiť na rovnakú farbu, aby bola z nej brunetka, čo v kombinácii so šedým outfitom malo vyvolať dojem fádnosti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama