Reklama

Reklama

Děvčátko, které bydlí na konci ulice

  • Kanada The Little Girl Who Lives Down the Lane (více)

Obsahy(1)

V tomto kanadském thrilleru ztvárnila Jodie Foster titulní postavu - samotářskou, zarputilou a sama na sebe odkázanou dospívající dívku jménem Rynn, která žije sama ve velkém domě svého otce. Když do domu kdokoli přijde nebo zavolá, děvče vysvětluje, že má tatínka na služební cestě. Je opravdu daleko... hodně, hodně daleko. A maminka? Ta také... Rynn se své nezávislosti nehodlá vzdát a je odhodlaná udělat cokoli, aby si uchovala své strašlivé tajemství. To ale bohužel vyčmuchá její vlezlá sousedka paní Halletová (Alexis Smith). Dalším nebezpečím, které ohrožuje Rynnin klid, je sousedčin syn Frank Hallet (Martin Sheen), pedofil, který má v plánu děvče zneužít. Naštěstí je zde rebelující teenager Mario (Scott Jacoby), který je vždy připraven podat Rynn pomocnou ruku. Scénář k tomuto mrazivému thrilleru s dokonalou atmosférou napsal Laird Koenig jako adaptaci vlastního románu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Sledovat Jodie Foster v počátcích její hvězdné kariéry bylo rozhodně zajímavé. Celý film stál na jejím skvělém výkonu a už jako malá dokázala zastínit své starší herecké kolegy a kolegyně. Problém s tímto filmem jsem však měl (a jak vidno nejen já) s jeho celkovou uvěřitelností. Příběh měl svoje až mrazivé tajemství a dobrou atmosféru, ale pokud bychom se na něj dívali jen z logického hlediska a tvůrčí nedotaženosti (nebo snad nevyzrálosti), bylo to malinko zklamání. Zvláště pak v případě, kdy se děj konečně rozjede a najednou se zjeví závěrečné titulky. Tomu se skutečně říká „nevyužitý potenciál“ a ne že ne. Sledovat mladou dívku, která je chytrá a mazaná mnohem víc než drtivá většina vrstevníků i dospělých – to by mi ještě ani tolik nevadilo, jen kdyby tady nebylo tolik nedotažených věcí a nezodpovězených otázek. Jakoby chvílemi ani Gessner nevěděl, co chce vlastně točit. A srovnávat to s knižní předlohou vážně nemůžu, protože jsem jí nikdy nečetl. Přišlo mi ale, jako bych byl o něco ochuzen. Zajímavý film to však bezesporu je, v mých očích jde o trošku lepší průměr. 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Odvážný námět, jenž zachází daleko, ale pořádnou atmosféru z toho nedovede vytřískat, byl obrovskou příležitostí pro mladičkou Jodie Foster. Ta je ještě úchvatnější než v Taxikáři ze stejného roku a scény „na hraně“ hlavně díky ni působí věrohodně. Dokonce zastiňuje v roli slizského zvrhlíka nejistého Martina Sheena. Doboví cenzoři si museli rvát vlasy, pokud vím, podobné věci třináctileté dívky v žádném filmu ještě nedělaly a rád bych věděl, jak daleko si tvůrci dovolili zajít v necenzurované (tzn. neamerické) verzi. Jak už jsem naznačil, film se pouští na tenký led a dost spoléhá právě na zvrácenost podobného námětu, chybí mu hutnější atmosféra. V podstatě nemáme o koho se bát, komu držet palce a můžeme jedině nečinně přihlížet nepříliš originálnímu vývoji situace. Srovnatelně komorní thriller Čekej do tmy měl rovnou několik scén, při nichž jsem zatajoval dech a úplně přitom stačil dobře vypointovaný dialog mezi dvěmi osobami. Tady to nefunguje, dialogy a vůbec celá zápletka jsou trapně vykonstruované, příliš doslovné (film končí v okamžiku, kdy již nemá co vyprávět, nezanechává žádná neodhalená tajemství). Během sledování mě několikrát napadlo, jak by konkrétní scéna mohla nabrat patřičné grády (co třeba subjektivní kamera při sestupování do sklepa?), ale většina z mých proseb zůstala nevyslyšena. Apendix: Rád bych viděl (žel bohu neuvidím) tentýž film režírovaný Hitchcockem. 70% ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

S odřenýma ušima dávám 4*. Snímek mě zaujal svým nápadem. Přinesl něco nového, netradičního, v tehdejší době možná šokujícího. Příběh má atmosféru, dobré herce (zejména Jodie Foster je skvělá, ale i Martin Sheen hraje svého pedofila výborně a byl jsem rád, že nebyl líčen až tak moc zvrhle, jak by někdo mohl čekat), parádní prostředí, hudbu a občas i napětí. Celkový pocit ze snímku však není na čistokrevné čtyři hvězdy. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Devcatko rozhodne neni nejaka must see zalezitost, ani to neni nejak extra dobrej film nebo horor. Tady jde hlavne o to, ze tu dostala jednu z prvnich poradnejch hereckejch prilezitosti Foster, ktera na svejch 14 let hraje bezchybne. Jednoduchej pribeh, kde hlavni hrdinku nekdo neustale opruzuje a vyptava se na tatu se tak meni postupne pres lehce mysteriozni thriller pres drama az po horor. Pricemz ani v jednom vylozene nevynika, proste nenudi to, ale ze by to cloveka nejak nadchlo, to ne. Nicmene krome mlady Foster tu je paradni Sheen v roli uchylacka. Celkove lepsi 3*. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

No teda, musím říct že TOHLE je pro mě ten nejlepší výkon co jsem kdy od téhle inteligentní herečky viděl (ale jo,jsem si vědom Znásilnění,Taxikáře,nebo Mlčení jehňátek). Pokud by někdy někdo chtěl definovat sveřepý výraz , tak se stačí mrknout na Jodie--bacha SPOILER--,od chvíle kdy Sheen pochválí čaj,-jen prý trochu chutná po mandlích (jako od žida vole,jako od žida). 100% nedám jen kvůli pocitu,že z toho námětu šlo vytřískat ještě trochu víc a přitom příběh mohl zůstat komorním. A Sheen mohl být ještě o něco víc slizkej,takhle to pro Jodii nebyl soupeř.- Ale jinak radost pohledět tenhle film. No a protože to je ,malý´ film, tak velký díry v logice zas až tolik nebolí. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy se postava Rynn (Jodie Foster) objevuje nahá, si můžeme při svlékání všimnout na levé ruce náramku. V jednom z dalších záběrů, kdy leží na posteli, na ruce žádný náramek nemá. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy hovoří Rynn (Martin Sheen) s Frankem na ulici, můžeme si všimnout na levé straně ženy s kabelkou, která jde prvně směrem ke kameře, ale o vteřinu později jde od kamery, navíc ještě se psem na vodítku. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy Frank Hallet (Martin Sheen) ukazuje Rynn (Jodie Foster) vlásenku a nehet, se na Frankově (Martin Sheen) pravé ruce střídavě objevuje a mizí zlatý prsten. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama