foto

Jodie Foster

  • nar. 19.11.1962 (52 let)
    Los Angeles, Kalifornie, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér Robert Zemeckis o ní řekl, že je to jedna z mála hollywoodskýh hereček, která umí sama dát dohromady smysluplnou větu a pak ji smysluplně vyřknout. Každopádně Jodie Foster je, vlastně není, typická hollywoodská herečka. Upozorňuje totiž na sebe právě tím, jak pečlivě si chrání své soukromí...

Filmoví producenti si milého děvčátka všimli už v útlém mládí a malá Jodie hrála v několika reklamách a účinkovala v různých seriálech i rodinných filmech. Zlom v její kariéře znamenal režisér Martin Scorsese, který ji jako čtrnáctiletou obsadil do role prostitutky Iris v dramatu TAXIKÁŘ (1976). Jodie za ní byla nominována na Oscara. Jakkoli byl tento její úspěch velký, Jodie chtěla hlavně studovat, čehož výsledkem byl diplom z Yale. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let slavila Jodie další dva velké úspěchy s filmy ZNÁSILNĚNÍ (1988) a psychothrillerem MLČENÍ JEHŇÁTEK (1991). Za obě tyto role už Oscara získala a není tajemstvím, že role agentky Starlingové je ta, s níž si ji diváci ponejvíce spojují.

Ne menší pozornosti si vysloužila i svými producentskými (vlastní produkční společnost Smart Egg Pictures) a režisérskými projekty - jmenujme filmy ČLOVÍČEK TATE (1991) a NELL (1994), v nichž zároveň zaujala i svými hereckými kreacemi. Že jí není cizí ani veskrze komediální poloha, dokázala ve westernové parodii MAVERICK, ve které se objevila spolu s Melem Gibsonem. Z poslední doby a rolí můžeme jmenovat KONTAKT Roberta Zemeckise a ÚKRYT režiséra Davida Finchera (2002).

David "Tosim" Čuřík

Herecká filmografie

2013 Elysium
2011 Bůh masakru
Pan Bobr
2009 Mateřské galeje
2008 Zapomenutý ostrov
2007 Mé druhé já
2006 Spojenec
2005 Tajemný let
2004 Příliš dlouhé zásnuby
2003 Abby Singer
2002 Skandál v katolické škole
Úkryt
1999 Anna a král
1997 Kontakt
1994 Maverick
Nell
1993 Návrat Sommersbyho
1991 Človíček Tate
Mlčení jehňátek
Stíny a mlha
1990 Hra s ohněm
1989 Rabbit Ears: The Fisherman and His Wife (video film)
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Návrat do rodného města
Znásilnění
1987 Pět rohů
Siesta
1986 Mesmerized
1984 Hotel New Hampshire
Krev těch druhých
1983 Svengali (TV film)
1982 O'Hara's Wife
1980 Carny
Liščata
1977 Candleshoe
Casotto
Moi, fleur bleue
1976 Bugsy Malone
Děvčátko, které bydlí na konci ulice
Ozvěna léta
Podivný pátek
Taxikář
1975 Secret Life of T.K. Dearing, The (TV film)
1974 Alice už tu nebydlí
Paper Moon (TV seriál)
Smile Jenny, You're Dead (TV film)
1973 Addams Family, The (TV seriál)
Alexander, Alexander (TV film)
Bob & Carol & Ted & Alice (TV seriál)
Love Story (TV seriál)
One Little Indian
Rookie of the Year (TV film)
Tom Sawyer
1972 Amazing Chan and the Chan Clan, The (TV seriál)
Kansas City Bomber
Napoleon a Samantha
1970 Menace on the Mountain (TV film)

Dokumentární

2014 Reel Herstory: The Real Story of Reel Women
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
100 filmů a jeden pohřeb
2006 Boffo! Tinseltown's Bombs and Blockbusters
2005 100 Greatest Family Films, The (TV film)
2004 Cutting Edge: The Magic of Movie Editing, The
2001 Cleopatra: The Film That Changed Hollywood (TV film)
2000 Režiséři: Martin Scorsese (video film)
What Lies Beneath: Constructing the Perfect Thriller (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
Directors, The (TV seriál)
Making 'Taxi Driver' (video film)
Peter O'Toole - portrét (TV film)
1998 AFI's 100 Years... 100 Movies: The Antiheroes
Everest: The Death Zone (TV film)
Three Gorges: The Biggest Dam in the World (TV film)
Uttmost, The
1995 Hollywood's Most Powerful Women (TV film)
1994 All About Bette (TV film)
Century of Women, A (TV seriál)
1993 It Was a Wonderful Life
1991 Siskel & Ebert: Actors on Acting (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1982 Hollywood's Children (video film)

TV pořady

2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
2011 American Cinematheque Tribute to Robert Downey Jr, The (TV pořad)
2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2008 Doctors, The (TV pořad)
2007 BAFTA Film Awards 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 Rove Live (TV pořad)
1997 American Film Institute Salute to Martin Scorsese, The (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
1993 Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Režijní filmografie

2015 Money Monster
2013 House of Cards (TV seriál)
Orange Is the New Black (TV seriál)
2011 Pan Bobr
1995 Domů na svátky
1991 Človíček Tate
1984 Příběhy z temnot (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 527)