Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce

(seriál)
všechny plakáty
Animovaný / Rodinný
Československo, (1950–1951), 1 h 8 min (Minutáž: 8–16 min)

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jak spolu pejsek a kočička hospodařili a ještě o všelijakých jiných věcech - pro děti napsal a nakreslil Josef Čapek, vypráví Karel Höger. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele zdeny99 k tomuto seriálu (7)

Povídání o pejskovi a kočičce (1950) 

Krásný, starý večerníček zfilmovaný podle literární předlohy Josefa Čapka. Nejlepší díl je podle mě JAK SI PEJSEK S KOČIČKOU DĚLALI DORT. Vynikající je i JAK PEJSEK S KOČIČKOU PSALI PSANÍ a JAK PEJSEK S KOČIČKOU MYLI PODLAHU. Čím je tento Večerníček tak vynikající a nesmrtelný, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. Ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [3310. hodnocení, 28. komentář, 85%, 236. nejlepší seriál] ()

Jak pejsek s kočičkou myli podlahu (1950) (E01) 

Jak pejsek s kočičkou myli podlahu je první díl z večerníku POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Je o tom, že měli doma bordel, především podlaha vypadala jak někde ve stodole. Tak se ji rozhodli umýt a vyloženě po svém, jako zvířata. Nejlepší na tom dílu bylo to, jak v závěru pejsek vysušil podlahu kočičkou, která byla nakonec úplně černá. Víc než "jak myli podlahu" by se tedy měl ten díl jmenovat "Jak myli sami sebe". :-) Rozhodně co je ale na tomto díle a vůbec na celém Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [1487. hodnocení, 28. komentář, 84%] ()

Jak si pejsek roztrhl kalhoty (1951) (E02) 

Pejsek s kočičkou jdou do lesa. Kočička si chce sebou vzít ve sváteční nedělní den paraplíčko. Prej že nikdo ještě neviděl kočičku s paraplem. To asi ne, ale já viděl krtka s paraplíčkem. :-) Pejsek ten výlet pojme jinak, lepčeji Začne honit zajíce, vletí za ním do křoví a roztrhne si gatě. Pak už jde jen o to, jak ty gatě zašít. Je to provázek nebo makaron? Není to vyloženě ten nejlepší díl, ale je pěkný. Co je ovšem na celém tomto díle a vůbec na celém Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [1180. hodnocení, 27. komentář, 83%] ()

O pyšné noční košilce (1951) (E03) 

Podle názvu to ani nevypadá, že se jedná o jeden z dílů Večerníčku POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Takové jsou jen dva a tento se ještě odlišuje i tím, že se v něm objeví autor literární předlohy, Josef Čapek. I když je zde kreslený. Je jiný i tím, že není ani o pejskovi a kočičce, ale pohádce, kterou vykládá kočička pejskovi. Tou je pohádka O pyšné kočičce. A ta je skutečně slabá oproti jiným dílům. Co ale stojí za zmínku, tak to že mi dost připomínala Wellsovu filmovou adaptaci NEVIDITELNÉHO MUŽE v hlavní roli Claudem Reinsem, jak všude chodila jen samotná košile bez hlavy, ruk a noh. A ačkoliv je tento díl tím nejslabším z celého Večerníčku, tak dodívat se na něj dá. A to díky té staré animaci a dokonalému přednesu přednesu Karla Högera. Ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [455. hodnocení, 13. komentář, 68%] ()

Jak si pejsek s kočičkou dělali dort (1951) (E04) 

Jak si pejsek s kočičkou dělali dort je podle mě ten nejznámější a zároveň nejlepší díl z Večerníčku POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Spolu se rozhodnou udělat dort a dát do něj rovnou sto surovin a to takových, která jsou k jídlu ta nejlepší. To aby byl ten dort stokrát tak dobrý. A tak tam dávají tvarůžky, špek, okurku, buřty, cibuli, česnek, pepř, sádlo, škvarky, tvaroh, ocet a dokonce i hlavu husy. Samozřejmě že i ty klasické věci jako oříšky, čokoládu a smetanu. Jen chleba tam nedají. No celkově z toho musí vyjít pořádný blivajz, blééééééééé. A taky že jo. :-) Je to hodně povedený díl a co je na něm vůbec to nejlepší a zároveň na celém tom Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [1887. hodnocení, 40. komentář, 87%] ()

O panence, která tence plakala (1951) (E05) 

Podle názvu to ani nevypadá, že se jedná o jeden z dílů Večerníčku POVÍDÁNÍ O PEJSKOVI A KOČIČCE. Však už ten začátek je úplně jiný, a to tím, že je hraný a ne kreslený. Je to jediný díl Večerníčku, kde je i část epizody hraná. A to konkrétně vyobrazení ateliéru, kde vznikal celý tento seriál. V něm si hraje dcera výtvarníka Eduarda Hofmana a všude nechává své hračky. Je to takový úvod do tohoto jakžtakž morálního dílu o holce, která odhodila panenku a tím ta panenka přišla vlastně o svoji mámu. To je jako krkavčí matka, když odhodí své dítě, o které se nechce starat. To pak končí v dětském nebo diagnostickém ústavu. Ale co pak s panenkou? Jak ta dopadne? V pohádce dopadne přece dobře... Jak by ne... Co je ovšem na tomto díle a vůbec na celém Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [473. hodnocení, 11. komentář, 78%] ()

Jak pejsek s kočičkou psali psaní (1951) (E06) 

Jak pejsek s kočičkou psali psaní je jeden ze dvou nejdelších (16-ti minutových) dílů. Nepřijde mi ani, že by to bylo z pera Josefa Čapka, nýbrž ze štětce Josefa Lady, kolik je v tomto díle sněhu a jak v něm pořád sněží. Klasická ladovská zima, kdy si pejsek s kočičkou užívají pod teplou peřinou. Ale i tak vylezou a rozhodnou se napsat dětem psaní. A že u toho mají bezva hlášky. Neřeší vůbec, že píší s chybami, protože když děti mňoukají nebo hafají, tak to dělají také s chybami. A taky vyfilosofují, že kočka píše krásněji než kdejaké dítě, když se říká, že i kočka by to lépe načmárala. Je to moc pěkný díl. Ovšem co je ale na tomto díle a vůbec na celém Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [1155. hodnocení, 19. komentář, 83%] ()

Reklama

Reklama