Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cirkus Fandango je romanticky poetickým i realistickým pohledem do zákulisí a srdce cirkusového prostředí. Všímá si nadšení, radostnějších, ale i smutnějších okamžiků, neopomene ani stáří klauna, nebo natěšené mládí. Cirkusová romance s úsměvem škádlí obecenstvo dokonalým kouzelnickým výstupem „Houdiniho tajemství“. (tomtomtoma)

Recenze (4)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Cirkus Fandango je romantickou poezií života. Arne Skouen byl pozoruhodnou osobností norské společnosti, novinář, spisovatel a nejuznávanější filmový režisér poválečných časů. Jeho Devět životů je dodnes ikonickou vlasteneckou hrdostí Norů. Roku 1953 vydal Arne Skouen knihu Cirkus Fandango: filmový příběh, o rok později přeměnil knihu ve film. V centru pozornosti zájmu je cirkusové prostředí, v romantickém okouzlení, v radosti a očekávání, dívá se se sociálním porozuměním, s cirkusáckou hrdostí, touhou a láskou, ideje míří ke staří, důstojnosti a ctižádosti k úspěchu. Cirkus Fandango je lehoučkou romancí, rozpustilejší klaunskou zábavou, rozjímáním o smíření se se stářím v osamělosti, a poetickým pohledem na profesní čest a podmanivé kouzlo diváckého hlasu úspěchu. Ústřední postavou romantické cirkusové velkoleposti je Papa (vynikající Joachim Holst-Jensen), stárnoucí, vážený cirkusový klaun. Sláva a zář diváckého potlesku, stáří, důstojnost, únava, moudrost. Zbývá jen najít vhodného dědice rozkošného kouzelnického triku. Hlavní postavou romance a dychtivé žízně života mládí je Jannik (velmi příjemný Toralv Maurstad), nováček u cirkusového ansámblu. Netrpí strachem při cestě za svou představou o životě. Navíc je tu také poznávání lásky. Hlavní ženskou postavou je Tuve (zajímavá Ilselil Larsen), mladá asistentka nespolehlivého cirkusového ostrostřelce. Přesto je život v očekávání mládí a v okouzlení lásky půvabný. Důležitou postavou cirkusu je Fandango (pozoruhodný Arne Arnardo, sám kouzelník, artista a též ředitel prvního norského kočovného cirkusu, nakonec zemřel roku 1995 přímo během cirkusového vystoupení), ředitel cirkusového kolotoče. Potěšením je smích a potlesk, úzkostí je pískot a mumraj bez kontroly. Hořkosladký život cirkusového umělce. Z dalších rolí: zkušený partner Papy z úspěšného klaunského vystupu Stump (Jørgen Henriksen), bývalá hadí žena a biletářka Carmen (Turid Haaland), starý a zkušený cvičitel koní Raskolnikov (Einar Vaage), pijan a cirkusový střelec Harmandez (Alberto Schtirbu), či neuvěřitelným kouzelnickým trikem rozlícený Alfred (Ottar Wicklund). Film Cirkus Fandango je příjemným dílkem, je poezií a veselou radostí ze života. Má lehčí krok nadhledu, ctižádost, shovívavost, rozvernost a touhu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Arne Arnardo, představitel Fandanga, ředitele cirkusové společnosti, založil roku 1949 první norský kočovný cirkus. S velkým úspěchem vystupoval jako artista na visuté hrazdě, kouzelník, hypnotizér. Zemřel 4. května 1995 během představení v Oslu, na jeho přání se zahrála melodie „The Show Must Go On“ a představení dál pokračovalo. (tomtomtoma)

Reklama

Reklama