Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Tohle byla šílenost. Amatérský výmysl, který se snad ani nedá definovat, protože jeho podstatou je podivná hra s časem, kterou možná nechápou ani sami tvůrci. Celý film je naprosto chaotický, když dává chvíli smysl hned si to uvědomí a rychle přetočí na vyšší obrátky, aby divák neměl šanci dokonce filmu uvědomit si nic co on sám nechce. A nebo tomu tak není a autoři chtěli jen, aby divák sledoval chaotický děj, chaotické postavy a šílené dialogy připomínající hru z Harryho Pottera v které se nesmí říkat jméno toho kom se mluví. Přesně takhle to vypadá i ve Vynálezu, všichni tu budou mluvit a vy se jen dívat a na konci si snad řeknete, co vlastně byl ten tajuplný stroj, který je filmem neskutečně utajován. Až ho uvidíte budete zklamání, ale postavy vám to ihned vrátí ve smyslu "nezáleží jak to vypadá, ale musíš zjistit co to umí". Vše je tak krásně promyšlené a úžasně natočené, že mi ani po konci filmu nezbývá říct, že jde o amatérský film, který přerostl myšlenkově i technicky přes hlavu jeho autorů. Srovnávání s Aronofskoho Pí mi přijde spíše úsměvné doufání autorů než realita. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Až mě to překvapilo, jak dlouho ve mně dokázal rezonovat film, v jehož zhruba dvou třetinách jsem se přestal orientovat, co se v něm dělo. Po konzultaci s několika fanouškovskými weby nakonec musím uznat, že to smysl dává, byť od všech lapsů týkajících se časových paradoxů se to podle mě zcela oprostit nedokázalo. Smekám před Shanem Carruthem klobouk za to, že vůbec dokázal takový scénář vypotit (je poznat, že jde původně o technického inženýra a matematika), a snímek doporučuji coby jeden z nejpozoruhodnějších a myšlenkově nejpodnětnějších příspěvků k žánru filmů o cestování v čase, jenž je navíc na laciný nezávislý debut režírován i zahrán velmi obstojně. Na druhou stranu plně chápu, proč jeho záměrně výpustková, nic moc nevysvětlující a výhradně náznaková vypravěčská struktura spoustě lidí nesedne. ()

Reklama

h0n24 

všechny recenze uživatele

Jedinečné. Doporučuji. Neznám inteligentnější film, který pro svou náročnost potřebuje absolutní koncentraci a desítek "skoků v čase přehrávače", aby šlo mnohé scény pochopit. Prakticky žádná část filmu není přímo ve filmu vysvětlena, divák má možnost pouze nezaujatě nahlížet na děj. K filmu doporučuji titulky, značně ulehčují orientaci se v jemných nuancích rozhovorů a dějových vodítkách. Zaměřte se na: telefony, automobily, sluchátka, počty hlavních postav, party, Grangerovu úlohu, "vypravěče". ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Příliš chaotické a příliš šílené... I přes mojí velkou snahu registrovat, co se ve filmu přesně děje, jsem byla schopná zachytit spíš střípky, což je škoda. Případná genialita je zakrytá celkovou zmatečností, takže otázkou je, jestli se zde vůbec nějaká nachází... Naopak s jistotou mohu říci, že další zhlédnutí pro hlubší pochopení by bylo nasnadě, ale nevím, jestli se mi do toho chce. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Mám velké tendence dát 4 ale může člověk dát čtyři za skvělý nápad a promyšlený příběh, když režie a výprava naprosto selhala? Kámoši se snaží vymyslet nějaký patent aby vydělali, povede se jim vytvořit přístroj snižující gravitaci ale nakonec se z něj vyklube i mašina co vám umožní cestovat do minulosti. Tohle se ještě pochopit dá a do cca půlky filmu je to fajn, příjemné, komorní, amatérské a člověk se s radostí dívá, pak začnou ovlivňovat a přemýšlet o následcích a později už člověk má problém zjistit na kterou verzi postav vlastně kouká, která (respektive čí) časová rovina se zrovna odehrává a jak začali mluvit o více pokusech tak to už byl chaos. Tady režisér absolutně ztratil nad filmem kontrolu a potopil jeho potenciál (který tam opravdu byl a ne, že ne!). Taky mi naprosto není jasné jak do filmu zapadala ta oslava a chlap s brokovnicí, respektive jeho vztah k hlavním postavám, ale to jsem možná jen blbě poslouchal. Kdo film pochopil má ode mě bludišťáka. Podruhé se dívat nehodlám. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)
  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Zariadenie vo filme je hučiaca kovová krabica veľkosti človeka. Jeden záber ukazuje, ako Abe (David Sullivan) a Aaron (Shane Carruth) stoja za stromami a sledujú samých seba vchádzať do skladovacích priestorov U-Haul. Táto scéna bola natočená v Carroltone na predmestí Dallasu. V roku 2005 boli stromy odstránené kvôli stavbe predajne Hummer. (Madsbender)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno