Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit tento amatérský, o to ale vydařenější snímeček. Co si budem povídat, kdybych měl ve všem jasno, všechny dějové zákruty v hlavě uspořádané, neváhal bych s hodnocením vyšším. Atmosféru to mělo skvělou, herecké výkony slušné... Takto jsem ale na pochybách, jestli vůbec sami tvůrci maji jasněji než já. Pevně věřím, že ano a po dalším zhlédnutí a opakovaném vstřebání půjde hodnocení nahoru...zatím 65% ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Z hodně mrzkého rozpočtu se Carruthovi povedlo vykouzlit nosný celovečerní film postavený na scénáři, který budí inteligentní dojem a v závěru se i povedeně zkomplikuje. Technická stránka filmu je vzhledem k okolnostem snesitelná, milovníci do maxima vyhnaného vizuálu by ale mohli trpět především v nočních scénách. Carruth režisér/scénárista/producent/herec si ale rozhodně zaslouží velkou poklonu a docela se divím, že Primer i nadále zůstává jeho jediným filmem. S větším rozpočtem by to totiž příště mohlo vyjít, minimálně potenciál dalšího Richarda Kellyho v něm vidím. 75 % ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Občas se stane, že z nuly (tentokrát neuvěřitelných 7000 dolarů) vytěží autoři maximum. Na Vynález jsem přišel náhodou a nemohl jsem uvěřit, jak málo je potřeba k natočení špičkového filmu. Vlastně jenom pořádný scénář. Škoda, že z toho tak čišela amatérskost, protože jinak to bylo parádní cestování v čase, přesně takové, jak ho mám rád. 90% ()

Prcek008 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí musím film obdařit pěti hvězdami. I ty situace, které se zprvu zdály neopodstatněné mi nyní dávají smysl. První část, kde čtveřice matfyzáků staví "přístroj" se mi líbila už napoprvé. Ale druhá část, je to proč film vlastně vznikl. To kde se hraje s časem, zprvu zdánlivě opatrně v krabici, v garáži a ve skladu. Ale po podrobném prozkoumání jednotlivých scén se teprve začíná rozplétat mozaika časových konstrukcí Arona a Abea, kteří pilují situace v několikanásobných iteracích časových smyček. Na rozdíl od mainstreamových filmů, které trpí potřebou vysvětlovat situace polopaticky aby i Jarda z Horní dolní měl radost že film pobral, zde je odhalení velkoleposti ponecháno čistě na zvídavosti diváka, který může pátrat po těch nejdrobnějších detailech, jako zvuk nahrávky v pozadí, či sluchátko v uchu. Jednoznačně film doporučuji každému kdo se rád nimrá v časových smyčkách a paradoxech a nebojí se film pustit dvakrát či třikrát. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* tak jsem si naivně myslel, že tohle sci-fi na rozdíl od druhých pochopím a užiju si ho, Nestalo se tak a i spoustu technických konverzací bylo nad mé chápaní, a to nejen díky cestám časem a časovým parodoxům. Prostě zajímavý amatérský experiment, kterému nelze vyčítat jeho levné provedení ani herecké obsazení, ale ta stravitelnost je už slabší. Pochybuji, že repríza by pochopitelnosti filmu pomohla a tak to ani nebudu zkoušet. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)
  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)
  • Zariadenie vo filme je hučiaca kovová krabica veľkosti človeka. Jeden záber ukazuje, ako Abe (David Sullivan) a Aaron (Shane Carruth) stoja za stromami a sledujú samých seba vchádzať do skladovacích priestorov U-Haul. Táto scéna bola natočená v Carroltone na predmestí Dallasu. V roku 2005 boli stromy odstránené kvôli stavbe predajne Hummer. (Madsbender)

Reklama

Reklama