Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Akční

Poslední recenze (4 767)

plakát

Fentasy (2024) 

Co jsi říkala? Cože? Mluv pořádně! (Tenhle film je upřímně řečeno na stažení z distribuce a přepracování zvukové stopy, protože za tohle vybírat peníze v roce 2024 je docela drzost.) Vtipné, že se to stane zrovna u filmu, který svůj příběh vypráví výhradně voiceoverem, takže když neidentifikujete, co jim padá z pusy, koukáte se prostě na nicneříkající obrázky.

plakát

Manželé Stodolovi (2023) 

Moje hypotéza je, že režisér a scenárista Manželů Stodolových dostal tvrdé kopačky a rozhodl se uměleckou formou vysvětlit své ex, že za všechno může ona. Až absurdní jednostrannost toho filmu a modelace campové evil queen Dany hraničí se směšností. Jsem dost v šoku z toho, jak pozitivně je ten film přijímaný mezi některými kolegy, naprosto mě to nenapadlo po novinářské projekci. Je fajn, že se podaří udržet atmosféru filmu na konzistentní rovině, ale celkově mi to přijde povrchní, jednorázové a hlavně teda fakt neuvěřitelně zaujaté směrem k vykreslení Dany jako absolutního a nemotivovaného zla. Kéž by to film uměl aspoň prodat. 50 %

plakát

Sucho (2024) 

Sucho je Modelář téhle sezóny. Film jako od mimozemšťana, který se pokouší pochopit lidstvo. Ale vlastně to respektuju. Má to v sobě zranitelnost a upřímnost. Snahu člověka pochopit věci, kterým nerozumí. Některé se týkají lidské smrtelnosti, některé společenské odpovědnosti a některé toho, kam postavit kameru, aby to dávalo smysl. Nejhorší druh filmu je ten kompetentně bezpečný. A tuhle nekompetentní nebezpečnost je třeba cenit. Sucho je typ filmu, nad kterým sedíte dvě hodiny v hospodě a propadáte se králičí norou ve snaze pochopit, co se Slámovi honilo hlavou.

Poslední hodnocení (6 865)

Panenky na útěku (2024)

18.03.2024

Fentasy (2024)

14.03.2024

Americká fikce (2023)

13.03.2024

Jasná hvězda (2009)

13.03.2024

Piková trojka (2003)

12.03.2024

Jako dým (1999)

12.03.2024

Portrét dámy (1996)

11.03.2024

Sweetie (1989)

11.03.2024

Two Friends (1986)

11.03.2024

Reklama

Poslední deníček (2)

Marienbad 2020

Dostal jsem za úkol vybrat do cca sedmdesáti minut studentské filmy z FAMU a Zlína pro Marienbad. K vidění to bude 29. 8. na místě. Bylo překvapivě těžké se rozhoupat a vzdát se některých věcí, co se mi fakt líbily, tři hodiny bych do kupy dal minimálně. Ale teda:


I WAS TRYING TO KICK YOU OUT OF HERE (Tomáš Kotas je podle všeho, co jsem od něj viděl, nejlepší kameraman na FAMU. U osobního výběru to takhle můžu formulovat, snad se nikdo neurazí. Na štáb koukám vždycky až po zhlídnutí filmu, a i tady hned, jak jsem to sledoval, jsem věděl, že tohle chci.)


VYMĚNILA JSEM SI SMĚNU (Skvělé vedení herců a práce s postavami, díky čemuž nemizí agenda charakterů a není to jen vzdychání nad sockami, což je velký problém některých jiných srovnatelných věcí, kterých se teď docela urodilo. Na konci mi bylo líto ty lidi opouštět, což se nestává často u půlhodinovek.)


MEDZI (Věc ze Zlína. Líbily se mi hlavně ty části, kde se sledoval pohyb a některé obrazy. Myslím, že krátký film je plně legitimní, když v něm člověku utkvěje jediný výrazný pohyb nebo obraz, a tady je toho hned několik.)


TICHÝ CHOD (Zábavná anekdota, která pracuje s takovým tím babkovským humorem, kterého jsem rád, že se famáci nevzdávají.)


REKONSTRUKCE NASTASIJI FILIPOVNY (Rozhodně to není jen proto, že miluju ruský realizmus! Ne fakt, je to celkově odvážný mix různých postupů, který sám nevím, nakolik vždycky funguje, ale je to zábavné sledovat a kde jinde tohle dělat než na škole.)


(Druhý den bude mít svůj výběr Martin Šrajer, ale jeho filmy určitě nebudou tak dobré jako moje. Tímto výběrem si kvality těch filmů osobně přivlastňuju. Nevybrané filmy budou zničeny a studentům budou odebrány zápočty.)