Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ultralacný (oficiálne zdroje uvádzajú production budget iba neuveiteľných 7,500$), takmer "amatérsky" sci-film bez jedinej FX trikovej sekvencie, za to s dostatočne inteligentným príbehom o kamarádoch, ktorý sa po víkendoch a vo voľných chvíľach snažia v "pivnici" zostrojiť zariadenie na korekciu a kontrolu omylov (v origináli "error-checking" device). Zariadenie má však ale po zostrojení aj vedľajší efekt, ktorý je v konečnom dôsledku oveľa zaujímavejší ako pôvodne plánovný účel zariadenia... . Prvá polovica filmu je takmer hraný dokument, ktorý sa realisticky snaží zachytiť jednotlivé úskalia vzniku a následných prvých skúšok nového zariadenia. Miestami je táto dokumentárna štylizácia hnaná až do polohy, kedy to začína byť hlavne pre "netechnického človeka" máličko nudné. Takmer absencia hudobného podmazu, podrobné rozoberanie aspektov prístroja v dialógoch, komorné nasnímanie scén - v postprodukcii navyše vytónovaných do zeleného, odcudzujúceho a chladného zafarbenia - to všetko prispieva k pocitu "toto sa môže stať v skutočnosti". V druhej polovici, s výskytom prvých peripetií sa film potom stáča čoraz viac do polohy hraného, naratívneho filmu. Táto poloha je postupne stupňovaná až do úmyselne otvoreného záveru, ktorý tak v divákovi zanecháva minimálne rovnaké množstvo otázok ako aj tvorcami predložených odpovedí. Primer je tak vo výsledku skvelým príkladom porekadla "za málo peňazí, veľa muziky". Síce sa v ňom nedočkáte žiadných špeciálnych efektov ani akcie, ale na druhej strane vám bude ponúknutý inteligentný a zaujímavý príbeh, o ktorom budete rozmýšľať ešte dlho po skončení záverečných titulkov. V tomto smere mi veľmi pripomenul rovnako skvelý, Aronofského low-budget Pi. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

Reklama

Milky. 

všechny recenze uživatele

Mám velké tendence dát 4 ale může člověk dát čtyři za skvělý nápad a promyšlený příběh, když režie a výprava naprosto selhala? Kámoši se snaží vymyslet nějaký patent aby vydělali, povede se jim vytvořit přístroj snižující gravitaci ale nakonec se z něj vyklube i mašina co vám umožní cestovat do minulosti. Tohle se ještě pochopit dá a do cca půlky filmu je to fajn, příjemné, komorní, amatérské a člověk se s radostí dívá, pak začnou ovlivňovat a přemýšlet o následcích a později už člověk má problém zjistit na kterou verzi postav vlastně kouká, která (respektive čí) časová rovina se zrovna odehrává a jak začali mluvit o více pokusech tak to už byl chaos. Tady režisér absolutně ztratil nad filmem kontrolu a potopil jeho potenciál (který tam opravdu byl a ne, že ne!). Taky mi naprosto není jasné jak do filmu zapadala ta oslava a chlap s brokovnicí, respektive jeho vztah k hlavním postavám, ale to jsem možná jen blbě poslouchal. Kdo film pochopil má ode mě bludišťáka. Podruhé se dívat nehodlám. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Mně to bloudění docela bavilo a chvílemi jsem měl dokonce pocit, že jsem na stopě začátku – konci – pointě. Jenom aby mi následující scéna zase vzala vítr z plachet. Minimalistický boj o život je podbarvený matfyzáckým vysvětlováním příčiny, následku a efektu motýlích křídel. Chaotické, děsivé, minimalistické, na první pohled logiku nedávající. Nicméně fascinující. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejpropracovanější film o cestování časem, kauzalitě, paradoxech a jinejch takovejch motanicích, i když jsem to skoro vůbec nepochopil. Nepochopil jsem co a proč a kde a hlavně KDY. Jinak se mi ale líbilo to, že to možná bylo logicky dost dobře udělané, vědeckou prací okorálkované a že se to nezlehčovalo... Přitom se mi líbilo, že to bylo tak sympaticky minimalistické (dokonce tak moc, že i závěreřné titulky trvaly jenom 1,5 minuty). Tenhle film určitě stojí za pozornost a i když to nepoberete jako já, tak si z toho nic nedělejte. Aspoň se kouknete na zajímavý dílko. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)
  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)
  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)

Reklama

Reklama