Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na tom filmu tak nepochopitelného... Jen ten konec chce trochu víc se zamyslet, ale ne zas tak moc. Prostě se do toho hoši trochu zamotali. Styl, jak je to natočené, je velmi realistický. Bez tradičních hollywoodských keců, romantiky, morálních poučení a podobných nesmyslů. Asi to zařadím mezi jedno z nejlepších sci-fi, jaké jsem viděla. Sice myšlenka cestování časem byla omílaná spoustukrát, tady to někdo domyslel do nejpraktičtějších detailů. A opět jsem se poučila, nečíst před filmem komentáře, protože jsem film kvůli nim odkládala, až budu mít extra nažhavený mozkový buňky, ale není to potřeba... Když si tak čtu ostatní komentáře, připadá mi, že současný divák asi trochu leniví a když mu režisér nestrčí smysl a význam pod nos, tak je nespokojený a fňuká, jaký to je špatný film:) (samozřejmě mluvím jen o komentářích, kterých se to týká). A taky žádnou nízkorozpočtovost jsem ve filmu necítila. Režii, příběh atd. je stokrát lepší než spousta filmů, na který se chodí do multikin...(nevím jestli nepřecházím z kritiky filmu na kritiku konzumu...:)) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sebevzhlíživý artistní blábol, který se snaží stát podobným kultem jako kdysi Donnie Darko. Aby toho sebevzhlížení nebylo málo, absolutně vyloučím z rovnice diváka - a to nejen ty tuponě, ale i ty s vyšším IQ, kterým to ale nedá a budou se snažit najít nějakou kauzalitu, protože jsou zvyklí, že bývá přítomna. Málo platné, tady není - i když to s pomocí časové mapy (kterou u své recenze nabízí jiný uživatel) rozpletete, stejně vám zůstanou některé holé větve a nedotažené kousky, včetně vlastně nelogického jednání obou těch chlápků a jejich "kopií". Možná proto to má tak zmatenou strukturu vyprávění - být to vyprávěné lineárně a s vysvětlivkami, dokonce snad možná i vizuálními náhledy akcí, mohlo by právě dojít k onomu prozření, že to celé nefunguje a jde jen o artistní blábol. ()

Reklama

Popluh 

všechny recenze uživatele

Z hodně mrzkého rozpočtu se Carruthovi povedlo vykouzlit nosný celovečerní film postavený na scénáři, který budí inteligentní dojem a v závěru se i povedeně zkomplikuje. Technická stránka filmu je vzhledem k okolnostem snesitelná, milovníci do maxima vyhnaného vizuálu by ale mohli trpět především v nočních scénách. Carruth režisér/scénárista/producent/herec si ale rozhodně zaslouží velkou poklonu a docela se divím, že Primer i nadále zůstává jeho jediným filmem. S větším rozpočtem by to totiž příště mohlo vyjít, minimálně potenciál dalšího Richarda Kellyho v něm vidím. 75 % ()

arie 

všechny recenze uživatele

Zamýšľam sa nad existenciou titulu, ktorý by mi bol výraznejšie vzdialený než tento, no márne hľadám v mysli vhodného konkurenta. Pri brázdení rebríčkov filmových bizarností a nekonvencie ma pred zhliadnutím tohto počinu mala odradiť už pre mňa nelákavá žánrová nálepka "sci-fi", no minimálne som si mohol o danom diele vopred prečítať aspoň základnú synopsu a vyhnúť sa negatívnemu prijatiu. Výsledný ortieľ je teda jednoznačný – pre študentov MatFyzu (pravdepodobne) adept na siahodlhé diskusie a podrobnejší rozbor, pre mňa 80 minút eskalujúcej nudy a chladného vedeckého prístupu. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Až mě to překvapilo, jak dlouho ve mně dokázal rezonovat film, v jehož zhruba dvou třetinách jsem se přestal orientovat, co se v něm dělo. Po konzultaci s několika fanouškovskými weby nakonec musím uznat, že to smysl dává, byť od všech lapsů týkajících se časových paradoxů se to podle mě zcela oprostit nedokázalo. Smekám před Shanem Carruthem klobouk za to, že vůbec dokázal takový scénář vypotit (je poznat, že jde původně o technického inženýra a matematika), a snímek doporučuji coby jeden z nejpozoruhodnějších a myšlenkově nejpodnětnějších příspěvků k žánru filmů o cestování v čase, jenž je navíc na laciný nezávislý debut režírován i zahrán velmi obstojně. Na druhou stranu plně chápu, proč jeho záměrně výpustková, nic moc nevysvětlující a výhradně náznaková vypravěčská struktura spoustě lidí nesedne. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)
  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)

Reklama

Reklama