Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na tom filmu tak nepochopitelného... Jen ten konec chce trochu víc se zamyslet, ale ne zas tak moc. Prostě se do toho hoši trochu zamotali. Styl, jak je to natočené, je velmi realistický. Bez tradičních hollywoodských keců, romantiky, morálních poučení a podobných nesmyslů. Asi to zařadím mezi jedno z nejlepších sci-fi, jaké jsem viděla. Sice myšlenka cestování časem byla omílaná spoustukrát, tady to někdo domyslel do nejpraktičtějších detailů. A opět jsem se poučila, nečíst před filmem komentáře, protože jsem film kvůli nim odkládala, až budu mít extra nažhavený mozkový buňky, ale není to potřeba... Když si tak čtu ostatní komentáře, připadá mi, že současný divák asi trochu leniví a když mu režisér nestrčí smysl a význam pod nos, tak je nespokojený a fňuká, jaký to je špatný film:) (samozřejmě mluvím jen o komentářích, kterých se to týká). A taky žádnou nízkorozpočtovost jsem ve filmu necítila. Režii, příběh atd. je stokrát lepší než spousta filmů, na který se chodí do multikin...(nevím jestli nepřecházím z kritiky filmu na kritiku konzumu...:)) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Až mě to překvapilo, jak dlouho ve mně dokázal rezonovat film, v jehož zhruba dvou třetinách jsem se přestal orientovat, co se v něm dělo. Po konzultaci s několika fanouškovskými weby nakonec musím uznat, že to smysl dává, byť od všech lapsů týkajících se časových paradoxů se to podle mě zcela oprostit nedokázalo. Smekám před Shanem Carruthem klobouk za to, že vůbec dokázal takový scénář vypotit (je poznat, že jde původně o technického inženýra a matematika), a snímek doporučuji coby jeden z nejpozoruhodnějších a myšlenkově nejpodnětnějších příspěvků k žánru filmů o cestování v čase, jenž je navíc na laciný nezávislý debut režírován i zahrán velmi obstojně. Na druhou stranu plně chápu, proč jeho záměrně výpustková, nic moc nevysvětlující a výhradně náznaková vypravěčská struktura spoustě lidí nesedne. ()

Reklama

rawen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejobtížněji pochopitelných filmů na první pokus - Memento je vůči Primeru docela nenáročné pokoukání. Dvojice vědců náhodou vynalezne přístroj, ve kterém ubíhá čas pozpátku a využijí jej k sebeobohacení, je však nutné respektovat zákony kauzality a vše se postupně zvrhne a to velice složitě... Styl vyprávění rozhodně k lepšímu porozumění nepřispěje, přesto se všechno "dá" na několikeré shlédnutí uchopit a dostat jakýs takýs přehled o tom co se vlastně stalo, kdo všecho kolikrát a kam cestoval a kolik "klonů" mu zrovrozatím 7/10 ()

Prcek008 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí musím film obdařit pěti hvězdami. I ty situace, které se zprvu zdály neopodstatněné mi nyní dávají smysl. První část, kde čtveřice matfyzáků staví "přístroj" se mi líbila už napoprvé. Ale druhá část, je to proč film vlastně vznikl. To kde se hraje s časem, zprvu zdánlivě opatrně v krabici, v garáži a ve skladu. Ale po podrobném prozkoumání jednotlivých scén se teprve začíná rozplétat mozaika časových konstrukcí Arona a Abea, kteří pilují situace v několikanásobných iteracích časových smyček. Na rozdíl od mainstreamových filmů, které trpí potřebou vysvětlovat situace polopaticky aby i Jarda z Horní dolní měl radost že film pobral, zde je odhalení velkoleposti ponecháno čistě na zvídavosti diváka, který může pátrat po těch nejdrobnějších detailech, jako zvuk nahrávky v pozadí, či sluchátko v uchu. Jednoznačně film doporučuji každému kdo se rád nimrá v časových smyčkách a paradoxech a nebojí se film pustit dvakrát či třikrát. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

The Primer nemá až tak originálny námet ako má originálne spracovanie.Je to síce polo-amatérske, ale aj cez nekvalitnú kameru a obmedzený rozpočet dokáže utvoriť vážne dusnú atmosféru.Nie je to film na jedno zhliadnutie, musí sa premýšľať na plné obrátky.A možno ani to nemusí na pochopenie stačiť.Ale rozhodne film detailnejšie vysvetlenie má,čítal som ho, priznám sa ešte pred pustením filmu, aby som sa úplne nestratil.Ako menšie vodítko poslúžilo dostatočne.A znovu mi potvrdilo dôkaz,že hodnotenia na tejto databázy sú veľmi zavádzajúce, o čom svedčí aj toto dielo.Pri čítaní ostatných komentárov mi to dokazuje, že takmer všetci užívatelia csfd.cz nie sú ešte úplne filmovo vyspelý.Bez hanby sa, ale k ním zaraďujem aj ja.Na dokonalý rozbor diela zatiaľ nestačím... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)
  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)
  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)

Reklama

Reklama