Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Defaultovna

všechny recenze uživatele

Autorský egotrip gigantických rozmerov. Zakaždým, keď film dospel do fázy, v ktorej som si vravela, že mu tak trochu asi aj rozumiem, prišiel ďalší a ďalší mindfuck, ktorý ma z tohto nehorázneho omylu vyviedol. Po skončení hmla v mozgu, i keď trochu pomohla interpretácia tuná: https://qntm.org/primer . Ani zďaleka však nemám jasno. No nevzdávam sa a chystám sa zhliadnuť toto divácke peklo ešte niekoľkokrát. A potom ho snáď už aj ohodnotím hviezdičkami. Zatiaľ to, žiaľ, nemá význam. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Mám velké tendence dát 4 ale může člověk dát čtyři za skvělý nápad a promyšlený příběh, když režie a výprava naprosto selhala? Kámoši se snaží vymyslet nějaký patent aby vydělali, povede se jim vytvořit přístroj snižující gravitaci ale nakonec se z něj vyklube i mašina co vám umožní cestovat do minulosti. Tohle se ještě pochopit dá a do cca půlky filmu je to fajn, příjemné, komorní, amatérské a člověk se s radostí dívá, pak začnou ovlivňovat a přemýšlet o následcích a později už člověk má problém zjistit na kterou verzi postav vlastně kouká, která (respektive čí) časová rovina se zrovna odehrává a jak začali mluvit o více pokusech tak to už byl chaos. Tady režisér absolutně ztratil nad filmem kontrolu a potopil jeho potenciál (který tam opravdu byl a ne, že ne!). Taky mi naprosto není jasné jak do filmu zapadala ta oslava a chlap s brokovnicí, respektive jeho vztah k hlavním postavám, ale to jsem možná jen blbě poslouchal. Kdo film pochopil má ode mě bludišťáka. Podruhé se dívat nehodlám. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Neviem, či na vnáranie sa do tajov a zaujímavostí technicko fyzikálnych zaujímavostí i podivuhodností je vhodná práve táto cestovateľská fantázia. Cestuje sa naprieč časom a je to jazda pre oko filmovo/vizuálneho nadšenca (filmárika/-ušky) "ako stvorená". Oko filmušky i filmárika teda neustále zvedavo obkukuje ústrednú chlapskú dvojicu a miestami sprievodný hlas z audio záznamu. Triky žiadne, čo je, spoločne s deklarovanými ultra low-budgetovými informáciami tvorcov, vlastne úplne logické. V tomto zmysle paradokumentu nakrútenému akoby v dogma štýle filmovo neupravovanej reality niet čo vytknúť. Ukázalo sa, že ak je scenár, čo má nejakú výpovedno/baviacu hodnotu, dá sa i bez načančaných kulís a xD trikov. Ostáva len čakať, čo na to diváci. Nuž teda ja Vám to poviem: čumel som jak puk, pičoval na buzerantskú show s dvomi chlapmi, kde bol ženský element riedky jak 42 hovno vysraté počas jednej noci. To bolo úvodných cca 40 minút. No potom sa čosi zlomilo - nie že by to prasklo, ale tak jakoby trochu luplo. Výhrady k minimálnemu vizuálnemu ženstvu ostali, ale ten prvok tam bol napokon prítomný zásadne, neviem, či som vôbec niečomu technickému porozumel, ale spomínali sa tam huby, tak tam som zase doma ja, taký dotyk známeho prostredia v babylonskom bludisku matfyzáckej mysle. Francúzsky záver ma dostal. Tagže zrátané, podčiarknuté - je to solídnych 60%. ()

a.keram 

všechny recenze uživatele

Film byl samozřejmě brutálně omezen rozpočtem a právě v takových omezeních často géniové najdou jiskru, která zažehne jejich představivost. Myslím že tady nějaká ta jiskra byla. Bohužel Shane Carruth není až takový genius aby otočil omezení až takhle minimálního rozpočtu. Možná je to naschvál, možná je to prostě nutností děje, ale způsob cestování časem je za mě nedostatečně vysvětlený a složitý na to aby ho kdokoliv pochopil na první dobrou. Třetí akt filmu a tedy vyvrcholení cca 40 minut expozice za mě bohužel také není to uspokojivé rozuzlení, na které jsem celí film čekal a tak Vynález není nic víc než velice kreativní nápad, který ale potřeboval trochu dotáhnout a také možná trochu větší budget. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejpropracovanější film o cestování časem, kauzalitě, paradoxech a jinejch takovejch motanicích, i když jsem to skoro vůbec nepochopil. Nepochopil jsem co a proč a kde a hlavně KDY. Jinak se mi ale líbilo to, že to možná bylo logicky dost dobře udělané, vědeckou prací okorálkované a že se to nezlehčovalo... Přitom se mi líbilo, že to bylo tak sympaticky minimalistické (dokonce tak moc, že i závěreřné titulky trvaly jenom 1,5 minuty). Tenhle film určitě stojí za pozornost a i když to nepoberete jako já, tak si z toho nic nedělejte. Aspoň se kouknete na zajímavý dílko. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Film byl z velké části natáčen přímo v domě režiséra Snanea Carrutha. (Pitrsss)
  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)

Reklama

Reklama