Reklama

Reklama

Nang nak

Trailer

Obsahy(1)

Příběh čerpá ze staré thajské legendy - Mak je vážně raněn ve válce a zatímco leží v deliriu v nemocnici, jeho manželka umírá při předčasném porodu i s nenarozeným dítětem. Avšak když se Mak vrátí domů, odmítá tuto skutečnost akceptovat a dál žije s duchem své ženy, i když toto soužití mnohdy vnáší do jejich vztahu nový a poněkud netradiční rozměr. (cubajz)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Legendou se zabýval i thajský historik Anek Nawikamul, který v jednom ze starých vydání thajských novin Siam Praphet, datovaného 10. března 1899, objevil článek jistého K.S.R. Kularba. Autor v něm tvrdí, že příběh o ženě Nak byl založen na skutečném životě jisté Amdaeng Nak, dceři správce okrsku Phra Khanong jménem Khun Si. Amdaeng Nak měla podle všeho zemřít, když byla těhotná. Její syn pak v obavě, že by se mohl jeho otec znovu oženit a on by se tak musel s macechou rozdělit o své dědictví, vytvořil onen strašidelný příběh. Začal se oblékat do ženských šatů a házet kamení na kolem proplouvající plavidla, aby tak vzbudil v obyvatelích dojem, že je duch Nak. V článku se rovněž uvádí, že jméno jejího manžela nebylo Mak, nýbrž Chum. (EMIA)
  • Příběh o krásné mladé ženě jménem Nak, jež se v Thajsku dočkal nejednoho filmového zpracování, se údajně stal v okrsku Phra Khanong. Přesněji by se mělo jednat o oblast kolem jednoho ze zbývajících bangkogských vodních kanálů, které dodnes používají obyvatelé ke každodenní přepravě. (EMIA)
  • Podle legendy byl duch Nak zapečetěn učeným mnichem do kosti, která byla odňata z jejích ostatků, z čelní části její lebky. Poté se tato kost měla stát součástí opasku, který by se měl momentálně nacházet v držení královské rodiny. Princ Abhakara Kiartivongse (1880-1923) dokonce prohlásil, že onen pás držel osobně v rukou. (EMIA)
  • Mae Nak Phra Khanong (žena jménem Nak z Phra Khanongu), nebo také zkráceně Mae Nak (žena Nak) či Nang Nak (dívka Nak), je  známý thajský duch. Podle tamního folklóru je její příběh založen na skutečných událostech, které se měly odehrát v 19. století, za vlády krále Ramy IV. (1804–1868). Mae Nak je dodnes uctívána. V její svatyni se nachází socha jí samotné a jejího dítěte. K duchu Nak se  modlí především ženy, které žádají o snadný porod či prosí o to, aby byli jejich manželé osvobozeni od branné povinnosti. (EMIA)

Reklama

Reklama