Třináct rozhovorů o tomtéž

13 Conversations About One Thing

USA, 2001, 94 min

Jill Sprecher

Alex Wurman

Holka prehodnocuje svoj postoj k životu potom, ako ju zrazí auto a len o vlások unikne smrti. Za volantom onoho auta sedel úspešný mladík, ktorý napriek tomu, že je hrdým obhájcom práva, z miesta nehody zbabelo uniká. Výčitky svedomia mu však načisto búrajú všetko, načom si staval svoje životné hodnoty. Postarší pán, s ktorým sa mladík tesne pred tým rozprával v bare, hľadá márne zdroj životného šťastia... atď, atď. Kultivované, inteligentné, obrazovo striedme dialógové filozofovanie s troškou irónie a fatalistiky. Príjemná alternatíva k hollywoodskym oddychovým jednohubkám, ktorá však predsa len pôsobí tak trochu ako americké hrajkanie sa na "radobynezávislosť", postrádajúce dôveryhodnosť a úprimnosť napríklad Akiho Kaurismakiho. Od neho by to chutilo podstatne lepšie.(10.7.2002)

Až příliš tiché a poklidné americké nezávislé drama, které vypráví o tématech typických pro většinu amerických „nezávisláků“, tj. o hledání štěstí, o osudu, o morální zodpovědnosti. Ačkoliv se děj odehrává v několika interiérech i exteriérech, působí film velmi divadelně a ani zpestřující způsob narace nelze považovat za dostatečnou satisfakci. 70% Zajímavé komentáře: Faye, genetique(14.7.2006)

Průměrné ve všem od herců, přes scénář až k režii. Jména jako Matthew McConaughey a Clea DVall jako mladá vlna kvalitních herců drí krok s ostatními trošku staršími kolegy. Bohužel je příběh nedovedený do extrémů a vyzní napraázdno. Film o štěstí by podle mě měl být veden lehce jiným směrem.(26.7.2006)

Co je štěstí? Tuhle otázku si klade (nejenom) každý z hrdinů „Třinácti rozhovorů o tomtéž“, kteří se nečekaně a mnohdy i dramaticky střetávají a jejich náhodná setkání ovlivňují a mění jejich vlastní představy o štěstí. Skupinka několika lidí, kteří se ještě včera neznali.“ Je zvláštní žít ve městě přeplněném lidmi, kteří se tolik snaží, aby se na sebe nepodívali.“ Uprostřed dění a vrtkavého štěstí se ocitá i mladý právník, který vyhrál důležitý proces a cítí se šťastný. Tak šťastný, že se vysměje představě štěstí člověka s kterým se potkal v baru .aby o svůj slastný pocit za okamžik přišel a nejenom on. Mám ráda propletence nevyzpytatelných náhod, takže ta 5* je asi i za takový můj malinkatý osobní pocit štěstí, že se takové filmy natáčejí. A k tomuhle přání už není co dodat ..„Jestli štěstí skutečně existuje, doufám, že ho poznám, až mě potká“ .(18.7.2006)

Rozpočet $3miliónovTržby USA $3,288,164Tržby Celosvetovo $3,706,652(15.11.2008)

Povídkový film, který sleduje osudy několika lidí, které se různě proplétají, ovlivňují, náhodně setkávají. Je to "pouze" bilancující dialogovka, ale velmi příjemná a místy až depresivní. Zatímco první polovina funguje, ve druhé už to začíná být příliš rozvláčné. Některé z příběhů sice doplní některé jiné, ale celkově jich dobře polovina působí jako zbytečná vata. Prostě je to opravdu třináckrát plus mínus to samé.(11.3.2005)

• mandes

rozpočet : ? tržby celosvetovo : $3,706,652(27.5.2008)

Jednoduše, leč poutavě vystavěná mozaika ze střípků osudů několika lidí a spletitě jednoduché provázanasti světa, v němž žijí, v němž prostě tak jako všude na světě vše spolu souvisí, má svůj smysl, logiku a řád, i když navenek samozřejmě vše se zdá být nahodilé a nejasné... ;-) . . . Výtečně a citlivě napsaný a poctivě natočený (režisérka je i spoluautorkou scénáře a je vidět, že má co a ví jak to chce říct) a skvěle odehraný nezávislý malý film, nikterak zbytečně fabulující či mudrující, nikterak na efekt působící, jen skromně a přirozeně lidsky vprávějící a pomalu plynoucí - jen tak, jak život prostě plyne. Třeba zrovna tenkrát někde na Manhattannu. Tak jako kdykoli a kdekoli, jinak a jinde na světě... Stačí jen prostě dívat se a vnímat, tak jak to dokáže J.S. - - - Čtyři hvězdičky tedy za film jako takový - a ta jedna navíc právě za to ženským pohledem pojaté "jediné" téma... :-)(18.12.2007)

Spletitá mozaika lidských příběhů, které se protínají v jeden celek: lidé hledající štěstí. Jill Sprecher v roce 1997 natočila zajímavou komedii Clockwatchers a o čtyři roky později přišla s dramatem 13 Conversations about one thing. Co mají tyto dva (prozatím) jediné počiny mladé tvůrkyně společného? Jsou ze života a o životě. Zde je zachycen příběh několika rozdílných bytostí, jejichž osudy ovlivňují osudy dalších bytostí. Každý z nich má jinou představu, jiné priority, jiné sny... a přece nikdo z nich neví, po čem to vlastně tak prahnou. Zajímavý pohled na danou tematiku, bohužel trochu nezáživným způsobem zpracovaný. Chyběla mi tam nějaká hlubší průprava a pár detailních scén to nezachránilo. Každopádně atmosféra výborná, jen to její zachycení trochu pokulhává... Typ filmu, jako je tenhle, opravdu miluju (vždycky mi totiž připomenou, že ať už je to jakákoliv cesta jakéhokoliv člověka, směr a cíl je vždy stejný), ale i když jsem se rozhodovala mezi **** a ***, musím tomuto "propletenci cizích lidí" dát jen *** a půl, protože ačkoliv je obsah výborný, forma je slabší, což mě mrzí.(2.9.2007)

Skutečně nutí k zamyšlení...(26.3.2005)

Poměrně zábavná skládačka.(10.7.2006)

.. alebo aj trinásť rozhovorov (skoro) o ničom. Aspoň keby boli tie rozhovory-príbehy podložené nejakou silnejšou témou, ale takto tomu nemôžem dať viac ako mierny nadpriemer. Prepojenie všetkých udalostí je na dobrej úrovni, všetko to do seba aj s prekvapujúcimi zvratmi zapadá, ale nesie sa to len na nejakom pozadí, ktoré z priemeru vyčnieva len mierne. A nejaké to klišé sa tu nájde tiež. Je tu veľká rozmanitosť postáv, no ani z jednou som sa nestotožnil, jednoducho neboli poriadne ľudsky vykreslené. A možno sa to za tú chvíľku ani nedalo. No a Clea DuVall, mne tá holka príde stále rovnako nesympatická, nech s ňou robia čokoľvek (nevravím herecky). Ale - veľmi príjemný Arkin a Torturro. 65%.(18.12.2007)

Na někoho usmívá, někomu se vysmívá.. McConaughey otevírá staré rány v komorním propletenci lidských osudů o relativitě lidské štěstěny.(9.9.2008)

Velmi lidský film o obyčejných problémech a o tom, jak málo stačí aby se člověku od základů změnil život. Pár okamžiků je opravdu dojemných a celý film se nese v celkem posmutnělé atmosféře a pomalém tempu. Herecké výkony všech jsou bez debat dobré.(11.7.2006)

Film je nakonec daleko zajímavější než jeho název. Aby se divák v množství osudů, víceméně náhodně propojených, lépe orientoval, jsou tu čtyři výraznější role (John Turturro, Clea DuVall, Alan Arkin a Matthew McConaughey). Jejich příběhy nejsou až tak statické, jak jsem očekával podle názvu a ač dlouho vypadalo, že štěstí je jen iluze před nějakou pohromou, závěr je přece jenom trochu optimističtější (70%).(13.8.2006)

Nerátal som, či tých rozhovorov bolo naozaj 13, dosť mi dalo zabrať už samotné sledovanie navzájom prepojených, avšak časovo rozhádzaných príbehov a ich do jedného nešastných aktérov.(20.4.2004)

Takové spíš obecné hovory o tom, co je to vlastně štěstí, jak je vrtkavé a jestli událost, která se zdá šťastnou, nemůže vést vlastně k neštěstí. Prolínání osudů lidí, kteří se vzájemně znají i neznají. Byl to takový slepenec, ve kterém se dalo dobře orientovat, nicméně nijak zvlášť nezaujme.(20.7.2006)

• Philippa

Mám moc ráda propletence a s velkým očekáváním jsem si pustila tenhle nezávislý snímek ,který sliboval hledání odpovědi na otázku: "Co je štěstí?" Snad to byla ta má očekávání......... a já teď musím napsat.....bylo to takové "nic".....(19.12.2007)

• kingik

Podle obsazení jsem čekal zajímavý i když konvezační film. Konverzace to byla, ale ani trochu zajímavá a hlavně úplně o ničem. Obsazení McConaugheym počínaje a Arkinem konče přišlo úplně vniveč. Dobré akorát tak jako ukolébavka. 20%(16.11.2011)

Normální, jak kdybych ho už někdy viděl, skládanej jak puzzle příběhů, nic zajímavýho ani překvapivýho, spíš předvídatelnýho. Herci dobří, hlavně ten na plakátu vlevo, myslím že to je Alan Arkin. Jednou se na to kouknout dalo, ale hned zítra to zapomínám.(21.9.2006)

<< předchozí 1 2