Reklama

Reklama

Mateo se vrací domů z války. Cestou se zastaví v Ojo Prieto, kde se v kostele pomodlí a chystá se na poslední část cesty k usedlosti přítele Paka, kde vyrůstal. Před kostelem nechal svého nádherného grošáka, na kterém se pokusila utéct seňorita Trini. Zahanbila tím Chuye před jeho muži. Aby si Chuy zachoval svoji tvář řekne, že nechtěla utéct, ale že si měla koně vyzkoušet, protože ho kupuje od amiga Matta. Matt koně rozhodně koně prodat nehodlá. Chce oplotit pozemky a založit chov. Chuy se ale nehodlá koně vzdát a tak ho sprostě ukradne. Mateo ho chce zpět. Počká na Trini v jejím pokoji a požádá ji o pomoc... (TV Barrandov)

(více)

Recenze (61)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který mě překvapil. Pomalu plynoucí, ale ne nudný děj, (zlověstně) poklidná a tichá atmosféra, Marlon Brando (mimochodem docela dobře nadabovaný Miroslavem Donutilem), můj oblíbený Emilio Fernández z Divoké bandy... A k tomu samozřejmě pěkná řádka scén k zapamatování (kromě páky se škorpiony určitě i kostelní úvod, schovávání v hrobě a závěr v kaňonu). Více než dobré. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý západ, (přesněji řečeno pomezí Mexika), dnes aby člověk ve filmu sotva pohledal. Řekněme hned zpočátku, že takovéto dobré westerny už dnes málokdo umí točit. A pokud máte rádi tento žánr, pak by tenhle film neměl uniknout vaší pozornosti. Klasický příběh odvety a učinění spravedlnosti zadost považuji ve filmu za velmi zdařilé. Marlon Brando mě svým výkonem nadchnul a postavy Matt Fletchera se zhostil s naprostou bravurou, ukázalo se, že to byla moc dobrá volba. A i když zub času na filmu vykonal své dílo, tak nic nemění na kvalitě filmu. Podtrženo a sečteno. S čistým svědomím mohu napsat, že pro příznivce starých westernů vřele doporučuji. ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch westernů, který se vymyká klasickým klišé, připomíná třeba věci od Arthura Penna vynořují se v něm nečekané sekvence, které znalého žánrového diváka potěší svou neotřelostí. Pomalé, neakční, nenásilné, zato hodně zajímavě dialogové a to občas tak originálně že jsem si připadal jako u Tarantina. Formální stránka taky zajímavá, objevují se tu nečekané detaily jako z Leoneho a každou chvíli se objeví nějaká obrazová kompozice, která na sebe poutá pozornost. Například předměty nalepené extrémně blízko objektivu. Brando podává opět suverénní výkon, ten chlap když promluví svým specifickým bručivým hlasem, tak bych ho mohl poslouchat celej den. No zkrátka pecka. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Vo svojej podstate antiwestern. Scenár je síce prostoducho westernový (ukradli mi koňa, idem si poňho), ale ďalej v ňom nie je takmer nič typické pre žáner. Mladý Marlon Brando na mňa pôsobil trochu príliš nehrdinsky, ale na film si určite spomeniem aj po rokoch. Veď koľko poznáte filmov, kde hlavný hrdina dostáva od začiatku do konca jednu nakladačku za druhou? Rozhodne zaujímavý kúsok... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Grošák je velmi dobrý western, na kterém si můžeme jakožto fanoušci žánru cenit zejména toho, že je nevyzpytatelný a vskutku v řadě scén, kde bychom očekávali nějaké to klišé, dochází k překvapení. Marlon Brando opět potvrzuje svoji hereckou jedinečnost a představuje kvalitní záruku, že se bude na co koukat. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Sidney J. Furie velmi dbal detailů. Když tak  například postava hraná Marlonem Brandem protáhne pušku sněhem, před střílením ji nejprve osuší, což jinak není ve westernech příliš běžné. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama