foto

Marlon Brando

  • nar. 3.4.1924
    Omaha, Nebraska, USA
  • zem. 1.7.2004 (80 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Sláva byla a je prokletím mého života a býval bych se bez ní obešel."

To je výrok herce, který se stal jednou z největších legend kinematografie. Herce, který byl stejně tak slavný, jako kontroverzní a o jehož opravdovém já se toho příliš neví. Nicméně narodil se 3. dubna 1924 v Omaze jako třetí dítě v rodině. Otec i matka byli alkoholici a neměli o něj zájem. Nikdo se o něj příliš nestaral. Byl chuligán a přesto se chtěl kamarádit i s baculatými či šilhavými holčičkami. Střílel ptáky a upaloval brouky a přesto si později vytvořil mimořádný vztah ke zvířatům. Nevěděl, jak uspět, když to nešlo v armádě, tak to zkusil s herectvím.

K filmu se poprvé dostal hlavní rolí Kena ve filmu MUŽI z roku 1950. Jeho rozjezd nebyl opravdu příliš dlouhý, protože hned za jeho druhý film v následujícím roce byl nominován na Oscara. Šlo o snímek TRAMVAJ DO STANICE TOUHA, který absolutně odstartoval jeho kariéru. A potom byl každý rok až do roku 1955 (což je čtyři roky po sobě) nominován na Oscara. V roce 55 ho i dostal a to za film V PŘÍSTAVU. Stal se absolutním idolem žen a vzorem drsných mužů. Byl hvězda, měl peníze a spoustu slávy.

Do dneška hrál v takřka čtyřiceti filmech. Hraní ho ale, jak sám říká, někdy nebavilo. V osobním životě se mu tolik nedařilo. Problémy s dětmi (má jich prý sedm), psychické potíže a později nadměrná tloušťka se na hvězdu jeho formátu příliš nehodí. Brandovou hereckou reputací se ovšem otřást nedá, i když se o to nejspíš i sám snažil (OSTROV DR. MOREAU).

Ke sklonku života se už příliš neukazoval a lidé o něj už neměli tak veliký zájem, ale to, o co zasloužil ve filmové branži by stačilo na několik hereckých životů. Stal se plahočící se a později už vůbec ne chodící legendou. Potíže s dýcháním a srdce zničené tloušťkou už dali znát. Brando si napsal scénář svého pohřbu do všech detailů. V létě 2004 měl začít natáčet snímek Brando a Brando, kde by hrál sebe sama, jako hereckého velikána, pod kterým ho všichni znali. Nedočkal se. A tak 1.7.2004 ve věku krásných 80 let zemřel jeden z největších herců současnosti. Teď už můžeme na našeho Kmotra jen vzpomínat...

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2012 Comix from the Underground (TV seriál) - a.z.
Final Cut - Dámy a pánové - a.z.
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Superman II: Verze Richarda Donnera
Superman se vrací
2001 Kdo s koho
1998 Prachy k likvidaci
1997 Bojovník
1996 Ostrov Dr. Moreau
1994 Don Juan DeMarco
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
Kryštof Kolumbus
1990 Nováček
1989 Bílé období sucha
1980 Záhadný vzorec
1979 Apokalypsa
Kořeny (TV seriál)
1978 Superman
1977 Kmotr (TV seriál)
1976 Zastavení na Missouri
1972 Kmotr
Noční příchozí
Poslední tango v Paříži
1969 Ostrov v ohni
1968 Candy
Noc následujícího dne
1967 Hraběnka z Hongkongu
Páv se zlatým okem
1966 Grošák
Štvanice
1965 Morituri
1964 Dva záletníci
1963 Ošklivý Američan
Theater of Tomorrow, The (TV film)
1962 Vzpoura na Bounty
1961 Křivák
1959 Sestup Orfeův
1958 Mladí lvi
1957 Sayonara
1956 Čajovna U srpnového měsíce
1955 Frajeři a saze
1954 Desirée
V přístavu
1953 Divoch
Julius Caesar
1952 Viva Zapata!
1951 Tramvaj do stanice Touha
1950 Come Out Fighting (TV film)
Muži

Dokumentární

2015 Listen to Me Marlon - a.z.
2014 Éternelle Jean Seberg (TV film) - a.z.
Chaplin bez masky (TV film) - a.z.
Marlon Brando, un acteur nommé désir (TV film) - a.z.
2011 Hvězdy stříbrného plátna (TV seriál)
Marlon Brando tuli Suomeen (TV film) - a.z.
2007 Brando (TV film)
Poslední dny života slavných: Marlon Brando
2006 Godfather and the Mob, The (TV film)
Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman (TV film)
Requiem for Krypton: Making 'Superman Returns'
2004 Michael Jackson: The One (TV film)
2003 James Dean and Marlon Brando (TV film)
2002 Naqoyqatsi
2001 Huey P. Newton Story, A (TV film)
Magic Behind the Cape, The
Making 'Superman': Filming the Legend
Michael Jackson Live (koncert)
Taking Flight: The Development of 'Superman'
1999 Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
1997 Legenden (TV seriál)
Tracks - a.z.
1996 Marlon Brando: The Wild One (TV film)
1994 100 Years at the Movies
1991 Godfather Family: A Look Inside, The (TV film)
Here's Looking at You, Warner Bros. (TV film)
Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
1981 The Rebels: Marlon Brando - a.z.
1978 Making of 'Superman: The Movie', The (TV film)
Raoni
1970 King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
1966 Meet Marlon Brando
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
1956 Operation Teahouse

TV pořady

2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
1967 Pikkuisen hymyä (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Hudební videoklipy

2003 Michael Jackson: Number Ones (hudební videoklip)
2001 Michael Jackson: You Rock My World (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1961 Křivák

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 219)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace