Reklama

Reklama

Zmizení

Trailer

VOD (1)

Brendan Frye je spolužáky ze školy označován za podivného samotáře. Jen tak se ničeho nevyleká a má na věci svůj vlastní názor. Je také stále dost zamilován do své přítelkyně Emily, která se s ním před třemi měsíci rozešla a zmizela. Když se mu dívka konečně po telefonu ozve, má vyděšený hlas a žádá jej o pomoc. Brendan ani na okamžik nezaváhá, pomocníkem v pátrání po Emily mu je pouze kamarád Brain, jenž má o dění na škole dokonalý přehled. Oba studenti přitom tuší, že celá věc nejspíše "pořádně smrdí" a že s ní má něco společného některý z členů zločineckého gangu mladistvých ve městě.
Detektivně laděný příběh, odehrávající se v prostředí střední školy v jižní Kalifornii, natočil Rian Johnson, který si k němu napsal také scénář. Film svým dějem plným zvratů, určitým tajemstvím i dalšími prvky připomene tak zvanou americkou "drsnou školu". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (228)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ke Zmizení mám podobný vztah jako k teenegerské verzi Velmi nebezpečných známostí s Sarah Michelle Gellar a Reese Witherspoon, kdy jde o povrchní a kýčovitou vykrádačku osvědčené klasiky zasazenou do moderního prostředí zbohatlických spratků. Po určitou dobu jsem se na Zmizení díval se zájmem, protože jsem očekával a doufal, že něco takového nemůže scénárista a režisér myslet vážně, a Zmizení je chytrá parodie klasických noir filmů americké drsné školy, jenže postupně jsem zjišťoval, že nejde o nadsázku a že ti nešťastníci to mysleli vážně. Nejde o to, že bych nevěřil, že se na amerických středních školách vyskytují bizarní týpci a gauneři, kteří nechodí za školu pouze tehdy, když stagnuje místní drogový byznys nebo protřelé, morálně zkažené děvy, potíž je v tom, že slovník filmových hrdinů až příliš napodoboval jejich filmové vzory ze 40. a 50. let, stejně jako chování, a to jednoduše působilo směšně. Nechybí vlastně žádné rekvizity a situace typické pro film noir, divák jen čeká, kdy už se objeví ten Marlowe. Jenomže když hlavní zlosyn, který se nedávno začal holit, si vykračuje s elegantní hůlkou určenou postaršímu gentlemanovi a napodobuje chování starých gangsterů, zatímco mu maminka servíruje sendvič, vypadá to jednoduše hloupě, v lepším případě komicky. Celkový dojem: 40 %. Jsem o něco méně kritický než v případě výše zmíněných Velmi nebezpečných známostí, jenže ty byly vykalkulovanou záležitostí velkého studia, kdežto tady jde zjevně o nízkorozpočtovou podívanou, kde se všichni zúčastnění snaží odvést v rámci svých možností maximum a upozornit na sebe filmový průmysl. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Silně lynchovsky laděná detektivka, která si za vzor bere právě Lynchův Mulholland Drive. Svou náladou, atmosférou i prací s kamerou. Jen prostředí je jiné. V něm je také hlavní problém, neboť celý film působí strašně prázdně (další odkaz na Mulholland Drive, ale tam to bylo rafinovaně opodstatněno). Když se celý děj odehrává na univerzitě (či střední škole?), tak bych uvítal nějaké studenty na chodbách a v okolí školy. Chybí také lidé na ulicích, auta na cestách... Prázdno. Nikdo nikde. Jen postavy z příběhu. Možná, že to může fungovat, ale v tomto snímku to nepůsobí přirozeným dojmem. I příběh je více méně obyčejný, vše zapadá bez problémů a bez kopanců. Ale i on je podán tajemným (místy až mysteriózním) způsobem. Závěrečná věta zůstává divákovi ukryta - otevřený konec? Opět a zase příliš násilné. Proč? Je to třeba? Brick není špatný film. Byl jsem napjatý po celou dobu, ale konec byl fádní. Čekal jsem víc. Byl jsem zklamán. Děj sliboval hodně silné finále, ale ono nic. Rian Johnson dostal tuctový příběh a tuctové herce a vše spojil do lehce nadprůměrného celku, kterému dal silně netuctový kabát. Ten však po shlédnutí celého filmu působí příliš nuceně. Tři a půl. [říjen 2006] ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Komplikovaná síť vztahů a frakcí na jedné rozsáhlé střední škole je proříznuta hlavním hrdinou, který se rozhodne zjistit, kdo stojí za smrtí jeho bejvalky, kterou on beztak nepovažuje za bejvalku. Na každý pád neskutečně tvrdohlavý Joseph Gordon-Levitt se propracovává na potravním řetězci stále výše a výše, kdy s každou další výzvou mu přibude zlomenej nos, rozbitej ret, či decilitr spolykané vlastní krve. V době, kdy Gore Verbinsky prská, že musí při natáčení Lone Rangera vypustit kvůli zkrácení rozpočtu celou jednu scénu za 40 milionů dolarů se dá těžko pochopit, že nějaký Johnson vytvoří za půl mega film, který toho dokáže nabídnout tolik. Brick se nikam nežene, baví se jednotlivými scénami, každou postavu dokáže zapsat do podvědomí a ve své poctě filmu noir občas spadne do úmyslné satiry. Ústřední postavu nešetří ve filmu ani před divákem - Brendan je práskač, sociopat, tvrdohlavec, po celý film můžeme obdivovat jeho tuhej kořínek, aby se nám před závěrem psychicky složil. Noirová separační bublina postav od svého okolí se dá nahmatat, timing některých scén (poprava v tunelu) je skvostný a takové ty tvůrčí radůstky, jako středoškolská herečka měnící styl komunikace s hlavní postavou dle role, na kterou se právě připravuje vyloženě potěší. Asi to nezní jako objektivní výčet kvalit filmu, Brick je spíš hodně takový osobní -) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmové experimenty a zkoušení nových věcí, proto se mi tenhle "high school noir" líbil. Atmosféru to má velice znepokojující, hlavně díky tomu, že středoškoláci mají společnost detailně rozdělenou na kasty a prakticky ovládají město, jelikož dospělé postavy se tu nenachází (asi jen dvě a ty mají téměř nulový význam a ve stopáži okupují minimum). Hlavní hrdina je zahranej přesvědčivě, to se ale nedá říct o hlavním drogovym bossovi s hůlčičkou (takhle trapnou postavu jsem snad ještě neviděl) a jeho hoperská gorila nedopadla o moc lépe. Přesto je to originálně pojatý film. 7/10 ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Lynch nelynch, noir nenoir, jedno je jisté. Jak je to, hlavně zpočátku, atmosférické, neubrání se to nakonec sklouznutí k prapodivně nijakému (ano, tohle slovo to celkem přesně vystihuje) artu. I ta lynchovská ujetost se moc rychle okouká. Nicméně Gordon-Levitt zajímavý ... a Nora Zehetner? Mmmmmmm. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (8)

  • Signál kterým Brendan instruuje Lauru (dlouze, krátce, dlouze, krátce) je stejný jako ten, který říká Humphrey Bogart v klasickém noir filmu Maltézský sokol. (montana_cz)
  • Režisér film natáčel ve svém rodném městě a na střední škole, kterou sám navštěvoval. (Morien)
  • Rozpočet filmu byl pouhých 475,000$. Scénář byl hotov v roce 1997, Rian Johnson na film sháněl peníze 6 let. (montana_cz)

Související novinky

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

Star Wars: Epizodu VIII natočí…

21.06.2014

... Rian Johnson. Kdo že to je, ptáte se? Za nepříliš známým jménem se skrývá jeden z nejtalentovanějších mladých režisérů, jenž prorazil středoškolským noirem Zmizení, bavil podvodnickou komedií… (více)

Poslední podfu(c)k

Poslední podfu(c)k

12.10.2006

Nováčik Rian Johnson, autor nízkorozpočtového high school noiru Brick, vymetače nejrůznějších filmových festivalů, se opět chystá vkročit do nezávislých vod, tentokrát však s oscarovým záchranným… (více)

Reklama

Reklama