Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný vrah, který ve své době šokoval Ameriku a zařadil se mezi legendy masových vrahů.
Šokující film založen na skutečném příběhu z Nebrasky. V roce 1958 devatenáctiletý Charles Starkweather společně se svou čtrnáctiletou přítelkyní zavraždili během tří měsíců celkem jedenáct lidí. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mno.. co k tomu napsat. Čekal jsem to výrazně horší. Ale i tak to působilo dost jako TV film... Když napíšu to co všichni tady, že film je o masovém vrahovi, který se svou dívkou brázdí v ukradenejch americkejch kárách v šedesátejch letech Nebrasku, nebude z toho nikdo moudrej. A tak je to i s celým filmem. Film o ničem, s topornými herckými výkony, a krví obětí tak červenou, že i pouťová malinovka je oproti ní černá... Ty dvě hvězdy dávám za tu atmodféru šedesátejch let z americkejch zapadákovů, servisů, pump a neskutečných kár, kterou se jakž tak podařilo navodit i díky dobře zvolené hudbě a filtrům. Dvě Lucky Strike * * ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Charles Starkweather je skoro obyčajný mladý muž. Ostatní chlapci v jeho veku sa od neho líšia snáď len tým, že keď sú niekde sami, tak ich nechodí pozerať tajomný cudzinec v klobúku, ktorý ich nahovára na rôzne somariny. Charlie navyše zbožňuje Jamesa Deana a je vlastníkom dvojhlavňovej brokovnice, s ktorou narobí policajtom v Nebraske pár vrások na čele a niekoľkým civilom nepríjemné "škrabance". Ďalší z oprášených príbehov o masových vrahoch minulého storočia ma síce zaujal, ale filmárska robota sa dala odviesť aj lepšie a s väčšou šťavnatosťou. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Takže film jsem si pustil s tím jako že jo bude to další béčko kde masovej vrah bude nudně zabíjet oběti. Ale budiž světlo, film ač je přímočarej tak jsem se u něj dokázal neokázale bavit, všechno mi přišlo jak nějaký film z 80 le, buranská hudba, napomádovanej frajírek a jeho buchta. Prostě taková pohoda. A k tomu plus Henriksen jako přičmrndávač. Krása. Já se bavil. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dosti nejapně provedený >pravdivý příběh< Charlese Starkweathera a Caril Ann Fugateové, masového vraha a jeho milé z Nebrasky z konce padesátých let... . . . I když si film hraje >na víc< jakýmisi psychologizujícími scénkami vidin tajemného našeptávače (zajímavé, jak se masoví vrazi rádi vymlouvají na >hlasy< , nutící je páchat zlo - a docela by mě zajímalo, je-li to více vlivem ošetřujících psychiatrů nebo advokátů >našeptávačů< ... ;-) a jednou docela vtipnou snovou sekvencí, kdy unavený Charlie sní o roli hollywoodské hvězdy, v principu jde o naprosto konvenčně natočenou story o dvou vymaštěncích a jejich krátké cestě do pekel... Chvílemi má divák až pocit, že snad nějakou duševní slabostí museli trpět i tvůrci tohoto filmu, protože celé je to natočeno naprosto bez invence, že nakonec i ta auta jezdí tak nějak divně a toporně. Přitom vám dojde, že to je jen dáno prací kameramana - a ne že by snad měla tahle nenápaditost nějak podpořit autenticitu celého příběhu, spíše to jen svědčí o naprosto rutinním přístupu tvůrců, jako by celý film točila nějaká parta amatérských nadšenců pod taktovkou začínajícího režiséra a zároveň fanouška magora Starkweathera... A ani snažící se herci v hlavních rolích mladých psanců na útěku už situaci nezachrání... . . . Ostatně - historií dua Charlie & Caril Ann se zjevně nechali inspirovat i Q.T & O.S. a výsledkem bylo (narozdíl od tohoto filmu) skvělé popkulturní podobenství "Natural Born Killers", kde vypečená dvojka Mickey & Mallory stane se doslova kvintesencí masových zabijáků jako kulturně společenského fenoménu... A nakonec - chvíli jsem přemýšlel, odkud znám tenhle příběh jako takový - a pak mi to došlo... No ano! "Badlands" - o více jak 30 let starší a doslova o X kategorií lepší - byť ne tak >životopisný< film Terrence Malicka s Martinem Sheenem a Sissy Spacekovou (viz http://www.csfd.cz/film/6339-badlands/ ) - příznačný důkaz toho, že když dva dělají totéž, prakticky nikdy to není totéž... Pro mě je tedy tento podivný opus docela zbytečným projektem, jako přínos k tématu >historie masových vrahů< nijak zvláštní význam (krom informace o tomto konkrérním případu) myslím nemá, šokujícího na něm (i díky vizuální nemotornosti tvůrců) není nic a i po čistě fimařské stránce jde o dílko bohužel nic zajímavého nepřinášející. Zvláště pak viděli jste-li výše zmiňované dva filmy. Pravý Starkweather skončil nakonec na elektrickém křesle a tenhle film v propadlišti videopůjčoven... Ejhle - spravedlnost! - - - P.S. Tři hvězdičky zde v hodnocení bych snad ještě pochopil, ale ta čtyřhvězdičková velebení - to už musí být snad taky nějací adoranti pana >Magora< (potažmo žánru), nebo co... ;o] - - - - - (Poprvé viděno 19.2.2009 na dvd, komentář zde jako první - 19.2.2009) ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Proč se točí rekonstrukce příběhů sériových vrahů? Je to tím, že lidé je vidí jako něco neskutečného, něco co nikdy nepotkají a znají je pouze z filmů či zpráv. Téměř každý se setká s krádeží, domácím násilý, podvody či s přírodnímy katastrofami, jsou běžné a na denním pořádku, a tak nijak zajímavé. Ale kdo se setká se sériovým vrahem? 99,9% populace nikdy. A ta zbylá desetina procenta se na zfilmovanou rekonstrukci zločinu dívat jistě nebude. Teď k filmu. Nebyl sice nejhorší, přesto bůhví jaký filmový zážitek mě nečekal. Herecké výkony průměrné, hudba dobrá, celková režie ničím neobvyklá. Výsledkem je zcela průměrný film na který brzy zapomenete a jediné co ho dělá neobvyklým je jeho inspirace dle skutečné události. Ps.: V oficiálním textu distributora je chyba. Nejde o masového vraha nýbrž o vraha sériového. Masoví vrazi jsou kupř.teroristé. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • Po tom, co v domě Starkweather (Brent Taylor) zavraždil onu dámu i s její služkou, můžeme na jeho jasně bílém tričku vidět jen těžko přehlédnutelné skvrny od krve obětí. Ovšem když krátce na to – po druhé vraždě - schází po schodišti, tričko je opět bílé a bez zanechaných krvavých skvrn. (Conspi)
  • Caril Ann bola v júni 1976 podmienečne prepustená. (Smok)
  • 25. júna 1959 Charles Starkweather usadol na elektrické kreslo. Presne o 00.04 bol prehlásený za mŕtveho. (Smok)

Reklama

Reklama