Reklama

Reklama

Druhá světová válka v barvě


Šach Británii (E03)

(epizoda)
  • Česko Příliš vzdálená Británie (více)
Velká Británie, 2009, 51 min

Scénář:

Jonathan Martin

Hrají:

Robert Powell (vypravěč), Winston Churchill (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), král Jiří VI. (a.z.), Hermann Göring (a.z.), Franklin D. Roosevelt (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Společně s Velkou Británií vyhlásily na počátku září 1939 Německu válku také britské državy – Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Indie a další teritoria. Tyto země byly však příliš daleko, než aby mohly vyslat adekvátní vojenskou podporu proti nemilosrdně rychle postupujícím jednotkám Třetí říše. Přesto se Britům podařilo odolat ničivým náletům Göringovy Luftwaffe a zorganizovat akce výsadkářů, jejichž cílem bylo mj. narušení nacistické komunikační sítě. Nejdůležitějším „úlovkem“ pak bylo získání sady rotorů šifrovacího přístroje Enigma, na jejímž základu odborníci v Bletchley Park prolomili kód, který Němci až do konce války používali ve všech tajných zprávách. Koncem roku 1941 se britský ministerský předseda Winston Churchill zaměřil na podporu hnutí odporu v jednotlivých okupovaných zemích. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

Stejšn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavé a málo známé skutečnosti z britské účasti v druhé světové válce. Třeba útok flotily Královského námořnictva na francouzské válečné lodi, vylodění commandos na Lofotech, nebo aktivní výzkum Enigmy Poláky. Výborně a srozumitelně podáno. ()

Reklama

Reklama