Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Félix je starý muž a bohatý majitel rozsáhlých pozemků v oblasti Provence. Přes jeho půdu teče řeka Durance a místní úřady rozhodnou o stavbě přehrady. To ovšem znamená zaplavení Félixových pozemků a ten tak po vyvlastnění ve veřejném zájmu dostane jako vyrovnání třicet miliónů franků. Krátce nato zemře a jeho dědičkou je jediná dcera, nezletilá Hortense. Má početné příbuzenstvo, které rozhodne, že do dosažení zletilosti bude trávit vždy tři měsíce u některé z rodin svých strýčků a tetiček. Všichni se snaží získat její přízeň, problém ale je, že oněch třicet miliónů není k nalezení.
Film ŽIVÁ VODA (L'eau vive) natočil režisér François Villiers na základě stejnojmenného románu Jeana Giona. Jean Giono (1895 - 1970) byl významným francouzským spisovatelem, který ve svém díle těžil především z tématiky venkovského života v rodné Provence. Příběh mladé dědičky, která se dostane do soukolí řady chamtivých příbuzných, byl navíc ovlivněn dobovou realitou, protože ve druhé polovině 50. let se v Provence skutečně začala budovat přehrada Serre-Ponçon, dnes druhá největší ve Francii (stavba byla dokončena v roce 1961). Villiers vytvořil film, který díky Gionově předloze v mnohém připomíná starší filmy Marcela Pagnola, odehrávající se rovněž v Provence (některé z nich ostatně taktéž vycházely z díla Jeana Giona).
Hlavní roli nezávislé a svobodomyslné Hortense hrála Pascale Audret, která patřila v 50. letech k vycházejícím hvězdám mladé generace, v úlohách jejích příbuzných se pak objevila řada dalších známých herců. Postavu samotářského strýce Simona, u kterého hlavní hrdinka nakonec nalezne klidné zázemí, ztvárnil Charles Blavette. Ve své první roli zde debutovala také pozdější hvězda Dany Saval. Film vznikal poměrně dlouhou dobu, natáčet se začalo již v roce 1956 a dokončovací práce proběhly zjara 1958. Premiéra proběhla 13. června 1958 a film se zařadil na 4. místo v komerční úspěšnosti mezi francouzskými filmy v daném roce (v kinech jej viděly více než čtyři milióny diváků). Film byl v roce 1958 nominován na Zlatou palmu na festivalu v Cannes a v následujícím roce získal ve Spojených státech Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film. (argenson)

(více)

Soundtracky

Thème du Film Ils N'ont Que Vingt Ans (Summer Place)

Thème du Film Ils N'ont Que Vingt Ans (Summer Place)


Vydal: Philips

Rok: 1960

Země: Francie

Formát: LP

Stopáž: 09:55

Poznámky: Performed by Percy Faith and His Orchestra.

Tracklist
1. SIDE A: A SUMMER PLACE: Thème du Film Ils N'ont Que Vingt Ans Max Steiner 02:27
2. NOT IN FILM: "Go-Go-Po-Go" Percy Faith 02:15
3. SIDE B: NOT IN FILM: "Petite Fleur" Sidney Bechet 02:41
4. L'EAU VIVE: L'eau Vive Guy Béart 02:32

Reklama

Reklama