Reklama

Reklama

Nerven

  • angličtina Nerves
Německá říše, 1919, 101 min

Obsahy(1)

Děj je zasazen doby po konci 1. světové války. Hrůzy války, chaos a nervozita tohoto období jsou vyjádřeny v expresionisticky pojatém prologu, který nemá přímou souvislost s dějem. Film líčí příběhy několika postav z různých sociálních vrstev, jejichž osudy se vzájemně prolínají: Továrník Roloff, jenž ztratil víru v technický pokrok, učitel Johannes, který na lidových shromážděních vyzývá k sociálním reformám, a Marja, která se mění v revolucionářku a volá po ozbrojeném povstání proti vládnoucí třídě. (wero1000)

(více)

Recenze (2)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tématicky roztěkaný film; od politického tryleru, přes agitku na práci lásku a život, až po lacinou detektivku. Ještě za mého mládí se věřilo, že za všechno mohou nervy (které jsou buď silné nebo slabé) a buňky (které pro nějakou funkci buď jsou nebo nejsou). Továrník (kdo jiný) Roloff, který si stěžuje, že ho pronásleduje dokonce i vlastní já, dokládá jen, jak slabá byla tehdy (a co dnes?) povědomost o převratné nauce Sigmunda Freuda. Ostatně doba Versailleské smlouvy, španělské chřipky a republik rad, kterou někteří vykladači "spiklenecké krásy tohoto světa" nepoučeně porovnávají s dobou naší, byla jen ranou na kovadlinu předválečných nálad. Jestliže se v závěru dozvídáme, že především die Nerven der Welt sind krank, pak se přece jen může jednat o dnešní nervovou soustavu datových sítí. A úplně na konec se ještě můžeme pokochat vzděláváním půdy s koníkem a radlicí (na svém se tu plahočí  bývalý revolucionář s bývalou kněžnou). ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Velmi ambiciózní, vpravdě artový počin. Věrný svému názvu poměrně nervní a roztěkaný. Výrazově značně expresivní, efektně stírající rozdíly mezi bludy mysli a realitou. Rovněž i fakt, že se film nedochoval celý nahrává jeho vypravěčské rozpolcenosti. Přesto je natolik zajímavý a filmařsky nápaditý, že stojí za pozornost. Erna Morena překrásná, taková ženská dokáže chlapa ztrhat na duši. ()

Reklama

Galerie (7)

Reklama

Reklama