Reklama

Reklama

Karel Kryl - kdo jsem…?

  • Slovensko Karel Kryl - kto som?
Hudební / Poetický / Dokumentární
Česko / Slovensko, 1993, 85 min

Výrazná osobnost české hudební scény Karel Kryl v roce 1993 společně s režisérem Dušanem Rapošem natočil komorní medailonek, odhalující jeho životní postoje a názory. Ty jsou prezentovány výhradně jeho vlastní tvorbou. Písně a básně, staršího i novějšího data, tak dají nahlédnout do duše umělce, který svou zemi musel nuceně opustit a po dlouhá léta sledovat dění v ní jen zpovzdálí. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo teď bude obalovat trny sametem a v náručí skrývat před světem, až do země, která křičí mlčením, zavítá divný kníže, nemám ponětí, čí zasněně ironický hlas nás upozorní, abychom neplýtvali slzami a nedávali svou páteř za třtinu, netuším, kdo vznese protest proti vrahům kázajícím na rohu ulice o morálce. A nejsem si jistá, zda jsme už dospěli natolik, abychom nebyli sami sobě drábem a úslužně nepřikyvovali hlásání, že když se tvoří dějiny, nemá smysl štkát pro hlavy na míse. Vím jen, že ač legenda odešla, neměli bychom si už kvůli ní plést bukvy s latinou, měnit pravdu ve lhaní a rýt držkou v zemi. ()

dewil21 

všechny recenze uživatele

Když jsem jako 15 letá objevila Karla Kryla a hltala všechny jeho texty, mnozí mí spolužáci netušili o koho jde. I dnes uroním slzu, když slyším jeho Monology, baví mě jeho hrátky se slovy a jeho schopnost vše tak syrově pravdivě pojmenovat. Pro mě malý velký muž, bojovník a jeden z největších Čechů, který proti těm se samopaly a rudými legitkami bojoval písní a kytarou. Faidra: nádherná poklona... ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím Karla Kryla, ale pořad, kde se jeden člověk hodinu a půl nepohne z místa, přesto figuruje například v TOP TEN českých dokumentů..? Z úcty ke Karlu Krylovi dám alespoň ty 2 hvězdičky, ale s filmařinou nemá tahle věc co dělat. A s dokumentem? Tak to už vůbec! Viděl to ten člověk, který to zařadil do uvedeného žánru? ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Karla Kryla považujem za ojedinelý umelecký zjav v našich zemepisných šírkach. Zdieľam jeho názory, celé desaťročia mám skvelý pocit, keď počúvam jeho pesničky. Oprávnene som sa tešil na dokumentárny film s ním.  Nevšimol som si, že réžiu obstaral Dušan Rapoš. Režisér populárnych Fontán a nekvalitných filmov. Žiadne prekvapenie sa nekonalo. Karel Kryl bol výborný, Dušan Rapoš s veľkým kolektívom iba prekážali. Keby sa nakrútilo filmové selfie, nebolo by to o nič horšie a výrazne lacnejšie. Nie je to ojedinelý prípad, keď režisér znehodnotí vystúpenie iného umelca. V tomto prípade som rád, že nehodnotím dokumenty, pretože neviem, čo by som si v takomto rozporuplnom prípade počal. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ó, jak tragicky se mýlí ti, kdo se obávají zmrtvýchvstání bolševika s hvězdou na čepici! Bolševik už dávno nelpí na partajní knížce. Povětšinou nejenže není ve své rodné straně: nebude dokonce tuto stranu ani volit! Pravý bolševik sedí dnes ve správní radě nebo na jiné klíčové pozici. A nesedí-li přímo ve vládě nebo v parlamentu, je nepochybně zaměstnán uplácením poslanců." napsal Karel Kryl v roce 1992 v Zemi Závist. Tehdy jsem při honbě za prvními výdobytky kapitalismu neměl čas na myšlenky pesimistického Kryla a tak se mu omlouvám za to, že jsem ho znovu začal poslouchat až dlouho po jeho smrti. Jenže on od začátku viděl, co se tady děje, hlasitě to komentoval a proto byl umlčen. Já jsem od té doby vděčný za vše, co po něm zbylo a i když všem jeho veršům nerozumím, tak si je nechávám projít hlavou. A v tomto snímku mne pobavilo hlavně to, kolik písniček napsaných proti minulému režimu se hodí i na dnešní dobu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Po smrti Karla Kryla v roce 1994 Dušan Rapoš vzal nepoužité záběry a rozhovory a sestavil z nich poctu Karlu Krylovi s názvem Bratříčku, zavřel jsi vrátka. (Ištván87)

Reklama

Reklama