Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (364)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce SKORO jako americké produkce (občas je přeci jen těch pár milionů méně na vizuálu cítit), obsahově naprosto na úrovni americké mainstreamové produkce, místy bohužel. Pár míst mi ve filmu přišlo zbytečně přepjatých, jakoby vůbec nezapadaly do nastaveného rámce realistického dramatu z Afghánistánu. Zejména závěrečný pokus o monolog ve stylu Čety je hodně vachrlatý. Podobně i výcvikové epizody, které se Bondarčuk pokouší zaobalit zajímavým vizuálním pojetím, se sem tam povážlivě kolíbají na hranici kýče. Pak jsou tu ale naprostá zjevení jako např. "uctívání Sněhurky", scéna prosycená nápadem, živelností a emocemi. Výborní jsou herci, díky jejich výkonům si na tu bandu sovětských spratků ze všech koutů matičky Rusi člověk rychle zvykne a tím se dostane pod povrch dění. 9. rota je místy zbytečně jankovitá a křečovitě se snaží vytvářet drama... naštěstí v převážné části je dramatická z podstaty. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film. Který jistě potěší nejednoho fanouška žánru. Tak jako i mě. Tento snímek sleduje skupinu několika přátel kteří se dobrovolně přihlásí k armádě a službě ve válce v Afghánistánu. Společně projdou výcvik a poté jsou přiděleni do předsunuté základny. Ještě však netuší co je čeká. A že ne všichni se vrátí zpět do rodné vlasti. Skutečně vynikající příběh. A skvěle natočený film. Osobně se nebojim ho srovnat s kultovním snímkem Olověná vesta od Stanleyho Kubricka. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Novodobé ruské válečné filmy jsou vždy realističtější svou syrovostí než americká vyumělkovaná dílka dnešní doby. Přesto bych byl obezřetný s démonizací mudžahedínů, kterou je tento příběh protkán. Uvědomme si, že nebýt západní pomoci, celý islamistický afghánský odboj byl již na kolenou. Avšak už staří kronikáři líčili své nepřátele mnohem děsivěji, jen aby posílili obraz hrdinství a statečnosti svých vojsk. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Hodně surový snímek shrnující válečnou mašinerii - z prostředí Afgánistánu, která spolkne mladíky, přežvýká ve vojenském táboře a vyplivne do surové války v Afgánistánu. O zbytečnosti válek netřeba vyprávět. Film se ponoří do přátelství, naivity a celkově mužského světa se všemi plusy a mínusy a vynoří z krve války. Snímek s tak nabitou atmosférou, že míří do TOP. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. 9. rota je velice syrový a hodně atmosférický válečný film. Film se rozjíždí opravdu pomalu, nejdřív si lehce oťukáme postavy, potom se s nimi trochu pobavíme, poté je pošleme do války abychom je v závěru pořádně zmasakrovali. A že ten konec byl silnej! Perfektní herecké výkony přesně vykreslují ruský agresivní styl boje a přehnané hrdinství. Akční scény byly hodně krvavé a až nepříjemně reálné (místy jsem měl až pocit, že se dívám na dokument). Pro fandy válečných filmů povinnost! ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Vozidlá majú moderné taktické označenie, nie z obdobia afganskej vojny. (Arsenal83)
  • Pred natočením filmu sa herci stretli so skutočnými veteránmi z Afgánskej vojny, vojakmi z legendárnej 9. roty. Zároveň boli oboznámení s prototypmi svojich postáv. (Marek1991)
  • Film se stal doma kasovním trhákem. Za prvních 5 promítacích dnů vydělal v přepočtu $7,7 miliónu USD a stal se prvním filmem, který v období postkomunistické éry vydělal v ruských kinech více jak $20 milionů. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama