Reklama

Reklama

Chirusoku no natsu

  • USA Summer of Chirusoku
Japonsko, 2003, 114 min

Obsahy(1)

Zatímco jiné filmy o japonských středoškolačkách a jejich zájmových aktivitách své postavy a prostředí využívají k vyprávění rozpustilých až euforických příběhů, tentokrát na diváky čeká melancholicky zabarvené pojednání o zapovězené platonické lásce. Mladík z Koreje a japonská dívka se poznají při dorosteneckých atletických závodech, ale coby příslušníci potencionálně znepřátelených národů nemohou svou lásku prožít naplno. Režisér Sasabe Kiyoshi natáčí výhradně filmy pro dospělé publikum, proto i zdejší prostředí mládeže pojímá s vážným tónem a sentimentem namísto afektu a nevázaného humoru, které jsou typické pro japonské mládežnické filmy. [Eigasai 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film, který je vším možným, jenom ne jednorozměrnou sladkobolnou účelovostí. Rozvíjí motivy a pečlivě prostírá své poslání. Docela zarážející je, že některé scény (např. v tunelu) a detaily (např. posílání romantických vzkazů,..) by jinde působily lacině, případně hloupě, tady nikoli. A hlavně oceňuji, že i když tu prýští emoce, že i odolný divák slzu uroní, vykalkulovanému plačtivému údolí se tvůrci vyhnuli obloukem. Silné 4 hvězdy a 82% ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[Eigasai 2009] Nemám slov. Tenhle film mě bez jakéhokoliv náznaku citového vydírání emocionálně vymačkal jak citrón a po většinu filmu jsem měl slzu na krajíčku. Něco tak dojemného jsem ještě neviděl. Z postav sálaly emoce neuvěřitelným způsobem. Asi by to chtělo nechat dojmy trošku uležet a napsat víc později. I po několika hodinách si pořád přehrávám scény jako dobíhání lodi nebo zpěv kamarádek po loučení. Za pozornost ale stojí i vedlejší dějová linka, ve které prožívá krizi otec hrdinky, hudebník hrající v podnicích návštěvníkům na kytaru, kterého o práci připravují karaoke bary, které si Japonci velmi oblíbili. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Řádně oslazená porce pravé esenciální romantiky, s hlubokým podtextem a životnými postavami (při výberu jejich představitelek měli tvůrci opravdu šťastnou ruku), okořeněná problematikou japonsko-korejských vztahů. "Staromilský" způsob natočení umocňuje až překvapivě působivou atmosféru a byť si v podobných "uslzených" záležitostech příliš nelibuji, film jsem si skutečně užil. Pokud někdo romantiku zbožňuje, může s klidným svědomím počítat toto hodnocení jako *****, pokud někdo romantiku nesnáší, pak max. *, pro mě osobně jsou to nejspíš ****. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Po pár letech snahy o sehnání kompletního videa (mám 99,7%) a anglických titulků (nebyly a nejsou) jsem to konečně shlédnul a snaha i čekání stály za to. Tenhle starší snímek poskytuje velmi milou, zábavnou a dojemnou podívanou na téma mladičké odloučené lásky, zejména děvčata jsou tu opravdu moc roztomilá, hlavní hrdinka vysloveně nádherná. Ne že bych si stěžoval, ale nejsem v japonských snímcích zrovna zvyklý, aby se mi tam mladé dívky předváděly v podprsenkách :-) Sportovní tématika filmu propůjčuje zvláštní atmosféru, hudba vše hezky podbarvuje a humorné scénky nechybí - např. když se děvčata učí korejské číslovky :-) Bohužel děj malinko ztratí svůj půvab když se ti dva na delší dobu od sebe oddělí, to jsem se začal mírně nudit, ale konec to zase napravil, tudíž poctivé 4* si snímek zaslouží. P.S. Jediné dostupné korejské titulky v Hangulu po převodu do angličtiny (přes překladač) sice mají nějaké nedostatky, ale použitelné jsou a určitě se jedná o lepší variantu než sledovat to bez titulků jak jsem ze zoufalosti já začal. Tudíž má-li někdo zájem, mohu je poskytnout. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Do hlavni hrdinky jsem se behem prvnich minut filmu ihned zamiloval a cely jeji pribeh s ni velmi prozival. To by na pet hvezd z me strany mohlo stacit. Libilo se mi, ze pribeh se statecne nevyhyba i spolecensky tak ozehavemu tematu jako jsou prave japonsko-korejske vztahy. Temnejsi dejova linie s otcem jak dobre Xeelee pripomina dava tusit, ze nepujde jen tak o ledajake dojemne melodrama. Eiga-sai 09. ()

Galerie (3)

Související novinky

Eigasai – přehlídka japonského filmu

Eigasai – přehlídka japonského filmu

22.01.2009

2. ročník festivalu soudobých japonských filmů začíná UŽ ZÍTRA, tedy 23. ledna, v pražském kině Lucerna, a potrvá až do 29. 1. Na každý ze sedmi promítacích dnů je i letos pro návštěvníky připraven… (více)

Reklama

Reklama