Jako kouř marihuany jsou verše básníků (TV film)
Dokumentární
Česko, 2001, 28 min
Josef CísařovskýObsah
Filmová montáž Josefa Císařovského realizovaná okénkovým časosběrem 35 mm vychází z pozdních básnických děl Jaroslava Seiferta (sbírky Deštník z Piccadilly, Morový sloup, Býti básníkem). Časosběrné snímání šerosvitných nálad, přírodních dějů, obyčejných věcí, atmosféry Seifertových oblíbených míst, plynutí vody i mlhy, světla i stínů evokuje prchavost času - hluboký zdroj inspirace básníků. Druhý plán filmu - archivní záběry historických událostí i epizod z období života Jaroslava Seiferta - vytváří bezděčný portrét české společnosti 20. století. Seifertovy texty se staly impulsem nejen pro hledání ale i nalezení filmového jazyka souznícího s jazykem básní. (oficiální text distributora)
Pohrobek
Krásné, překrásné, čarokrásné. Samozřejmě spíše smutné, ale rozhodně ne rezignované. Co se však týče mě: neříkám, že je mi strach z nebytí zcela neznámým pocitem, ale vzhledem ke svému věku stále raději sahám po Mamince nebo Písni o Viktorce. Této nadmíru povedené montáži však patří všechna čest, a to i z čistě filmového hlediska.(7.1.2006)
WANDRWALL
Mám rád básníky jako J.Seifert. Jsou obohacením doby. Už mezi námi není, ale byl tady, zůstal tady ve svém díle, aby se dál jím zabývali ti, co o to stojí, mají tu potřebu.(6.8.2010)