Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 606)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se ne tento velkolepý film těšil. Takovýto příběh totiž je dosti neobvyklou záležitostí a samotné zpracování potřebuje kumšt, který Guillermo del Toro rozhodně má. Samotný propletenec příběhu mezi fantazií a realitou je sice očividný, ale na druhou stranu neskutečně působivý a nejen masky, efekty nebo fantastické prostředí, ale právě atmosféra je tak dokonalá, že skoro nepoznáte jestli jste ve světě zázraků nebo reality, kde právě zuří válka a Vy o tom v zapovězeném lese ani nevíte. Stejnak to ale není na plný počet. Ihned po shlédnutí jsem dozajista takovýto názor měl, jenže když jsem se nad tím vším zamyslel, vadila mi například ta neskutečná negativita, jež vyvěrá z příběhu, který je vlastně šťastný a v tom tkví ta neuvěřitelnost celého toho kolotoče okolo labyrintu, který patří postavičce jménem Faun. V nitru nádherně až famózního příběhu je ukryté zlo, které jde ven hlavně na konci filmu. To zlo je veliké a ačkoliv to všechno dopadne tak nějak správně, divák je smutný a věří v to, že zázraky se dějí a sny se dokáží plnit. Zdá se mi, že samotný Faunův labyrint je ojedinělou záležitostí, kterou divák zas tak často nevidí. Rozporuplný pocit po skončení filmu musí mít snad každý. Čemu nakonec věřit? Realitě nebo snům? Nebo spíš, co je příjemnější? --- Tady jsou domy staré. Vrzají. Jakoby povídaly. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) "Svět patří těm, kteří ví, kam se dívat." ♥♥♥ Jelikož patřím k té sortě lidí jako dětská hrdinka - tedy k snílkům, kteří "skutečného" života moc neužijí, tento film jsem si užila velmi. Plátno mu neskutečně prospívá, potom mám pocit, že jsem to já, kdo leze ke kořenům starého stromu a tak všelijak podobně. U scény s proslulým pojídačem dětí jsem měla celou dobu vytřeštěné oči, částečně taky proto, že skončila a dál už nic! Jeho potenciál mi přišel značně nevyužitý. Scéna masakru partyzánů mi zase vyrazila dech - to když zraněný voják odstrkoval hlaveň zbraně od svojí hlavy... no síla. Obě představitelky osudových žen v příběhu mi připomínaly pohádkové princezny, tak jak jsem si je představovala jako malá, a představitelka Ofelie opravdu hraje dobře. A tu ukolébavku jsem si pak broukala ještě dlouho. Jeden z nejlepších filmů roku. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Je málo režisérov, ktorým sa podarí to, čo del Torovi. Každý má nejaký vyhradený štýl, záujem, vlastné vízie, ktoré do filmu vkladá a len málo z nich dajú svojmu príslušnému žánru akýsi ďalší zmysel. Thrillerová dráma s nádychom fantasy horroru je tá najželanejšia kombinácia. A keď sa ju potom podarí spracovať na takejto úrovni, s úžasnou hudbou, kamerou, filtrami, je to proste klenot. Len si treba dať pozor, fantasy žáner, na ktorý nás láka už názov, trailer a následne aj plagát je len podporným prostriedkom inak vycibrenej drámy s thrillerovým napätím a dojemným príbehom. Takže nečakať od toho ďalšieho 'Pána Prsteňov'! Snáď nám do tohto žánru dovolí del Toro nazrieť niekedy ešte hlbšie. 100%. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov roka a bez debaty jeden z najlepších fantasy filmov všetkých čias. To, čo som tušil už po Devil´s Backbone, teraz viem s istotou - Guillermo del Toro je nielen výborný režisér, ktorý s prehľadom zvláda akciu, atmosféru, prácu s hercami... (proste všetko), ale aj vynikajúci scenárista. Faunov labyrint je nádhernou ukážkou špičkovej rozprávačskej zručnosti. Del Toro dokonale pracuje s literárnym pravidlom "keď spisovateľ na nejakom mieste knihy napíše, že na stene visí puška, tak sa v priebehu deja musí z tej pušky vystreliť". Pravda, film je kvôli tomu mierne predvídateľný, ale to vôbec nevadí, pretože je to nádherný, podmanivý príbeh so skvelými hercami, pôsobivou kamerou a čarovnou hudbou. Najviac ma potešilo, že Guillermo sa s ničím nekašľal a nenatočil film, ktorý chce konkurovať Narniám a Terabithiám a byť pre široké publikum. Toto je aj napriek dieťaťu v hlavnej úlohe načisto dospelý film. Čakal som, že bude temný, ale to intenzívne násilie, ktoré by v USA malo problém uhrať i R-kový rating, a čistokrvne hororové pasáže ma naozaj zaskočili. Tlieskam! Guillermo zatiaľ ani raz nesklamal. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Djkoma to řekl za mne. Naštvalo mne, že příběh o malé holčičce, která má projít 3 zkouškami, aby se zjistilo, jestli je stále královou dcerou, del Toro hodil na drouhou kolej. Také mi docela vadilo nelogické se chování postav, hlavně u malé holčičky. Třeba, když si vzala to ovoce ( nevím už, co to bylo ) a měla to zakázané. Přišlo mi, že je to inteligentní dívka, alespoň se mi zdálo, že je tak napsána její charakteristika postavy. Také mi vadilo, že ve filmu nebyl žádný vývoj postav. Film byl taky příliš brutální, aniž by musel, nechápu proč, u takových filmů mi to prostě moc nesedí. Film má naprosto skvělý námět, ale Del toro z toho mohl vyždímat mnohem více. Taky mohlo být lépe vysvětleno, proč je Ofélie už od mala tak zasněná. Nevím. Chybělo mi tam mnoho detailů. Spíše zklamání. Škoda. :::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Šly zkazky, že herci Dougu Jonesovi trvalo až pět hodin dostat se do Faunova kostýmu, a když v něm byl, viděl jedině skrze nosní dírky. Ovšem v bonusech na DVD tvůrci prvně jmenované popřeli. Navléci na sebe kostým herci zabralo kolem půl hodiny. To s rozhlížením však potvrdili. (DaViD´82)
  • Guillermo del Toro opakovaně odmítl natočit film v anglickém jazyce i přesto, že mu hollywoodští producenti nabídli na jeho realizaci dvojnásobný rozpočet. (Ajka1)
  • Režisér del Toro sa stretol s predstaviteľom kapitána Vidala (Sergi López) rok a pol pred natáčaním v Barcelone, kde sa ho hneď spýtal, či by úlohu prijal. Sergi López bol považovaný skôr za komediálneho herca. Producenti preto žiadali Del Tora, aby bol pri výbere herca opatrný. (Greenpeacak)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama