Reklama

Reklama

Válka rozumu a cti

  • Česko Souboj stratégů (více)

Obsahy(1)

370 let př. Kristem byla Čína rozdělena na sedm národů a několik dalších malých kmenů. Jeden z nich sídlí ve městě Liang. Velitel Xiang Yangzhong se svojí 100 tisícovou armádou má za úkol zahájit útok na Liang, který stojí v cestě do Jenu, a zabrat ho. Město by tomuto mohutnému útoku zcela jistě podlehlo a tak je jejich jedinou nadějí válečník Ge Li z Mo-Tsu kmenu jehož členové jsou proslulí obranými schopnostmi. Město, za pomoci Ge Liho odolává postupně jednomu útoku za druhým. Král města se však brzy začne obávat o své postavení a velitel Xiang ještě neřekl poslední slovo... (Siriuss)

(více)

Recenze (116)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Válka rozumu a cti je monumentální historická fantasy natočená volně na motivy starých čínských legend. Jejím kladem je výpravnost a dobře zvládnuté davové válečné scény a v podstatě i na východoasijské poměry civilní herectví, které se většinou dokázalo odprostit od teatrálnosti, která mi tak vadila např. u Kurosawových samurajských eposů. Samozřejmě reálně vypadalo válčení ve starověké Číně jinak, tohle je spíš přehlídka některých válečných prvků ze středověké Číny a především Mongolska. Film nabízí heroickou hudbu, patetismus, sebeobětování, zradu, milostné motivy a intriky, zkrátka všechno, co člověk u podobné podívané očekává. Je poněkud užvaněný, což je handicap, protože ona dialogová a především filozofická stránka mi už tak nesedla. Ty představy bojovníka Ge Liho o lásce mezi lidmi a národy a všechny ušlechtilé řeči okolo, které jsou směsicí konfuciánských a budhistických filozofických názorů, mě neoslovují - po pravdě řečeno si myslím, že ty z dějinného hlediska lokální a krátkodobé mírové epizody mají na svědomí cyničtí pragmatici typu Metternicha než milovníci pravdy a lásky a instituce typu OSN. Celkový dojem: 80 %. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Strategické manevrovanie, kde pomocou logického myslenia vyvražďuje národ národ... to môžem. Ako som už spomínal vo svojích skorších komentoch, tento žáner mi sedí no a daná kultúra mi príde zaujímavá a pútavá... takže tu v celku ani nebolo čo skaziť. Slušné spracovanie vojnovej "epopeje", ktoré poteší... 7/10 ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

Zasadené do obdobia 370 pred n.l. kedy Čína bola rozdelená medzi 7 malých kráľovstiev a ďalších menších miest a území, jedným z ktorých bol aj "mestský štát" Liang. Na obranu tohto mesta proti monohonásobnej presile útočníkov z kráľovstva Zhao prichádza tajomný bojovník Ge Li z malého kmeňa Mozi, známeho pre svoje výborné taktické obranné manévre...a prináša so sebou pravdepodobne najlepší historický (veľko)film posledného obdobia. Po vlne fantasy a wuxia filmov stavajúcich na opulentnej výprave a predrátovaných súbojov je Battle of Wits ázijským krokom do vôd poctivo budovanej historickej vojnovej drámy, ktorá strháva divákovu pozornosť nielen výborne nasnínamými a gradovanými bojovými sekvenciami, krásnemu soundtracku snúbiaceho v sebe epickosť s krehkosťou, ale i silným dôrazom kladeným na samotnú taktiku - stratégiu obrany a v neposlednom rade aj svojím silným antivojnovým posolstvom. A navyše Andy Lau je tu opäť raz bezchybný... . ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Obrovská libovka o maníkovi, který altruisticky pomůže jednomu městu a to ho po zásluze odmění. Strategie byla, je a bude asi tou nejdůležitější složkou války, jak velké tak i lokální. Monumentální hudba i zvuk filmu dodávají pravý punc velkého příběhu, kterým toto dílo bezesporu je. Co jsem výrazně ocenil byl naprosto realistický filmařský přístup vrchnosti k obyčejným lidem, které využijí ke svému prospěchu i k udržení moci a po úspěchu, když si získávají příznivce a začínají tím být pro ně potencionálně nebezpeční jsou jimi nebo jejich rádci zrazeni a postaveni mimo zákon a přinejmenším vyhnáni (v tom lepším případě). Kdo má rád filmy typu Hero, neměl by být zklamán. P.S. Ten kůň, co ho Ge-Li rozpáře a následně zemře v plamenech, je nechutně digitální. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka umění boje, obrany a strategie musí každému připomenout Chi-bi. Podobnoust po válečné stránce je velká a stejně tak i kvalita provedení. Tento film má rychlejší spád příprav na bitvu a bitvy samotné (to je dáno poloviční minutáží). To vše lze jen chválit, ale zbytek mi kazí dojem - nevím, jestli ho lze nazvat studií Čínské mentality nebo obecně lidského uvažování, jednoduše ho vystihuje rčení "pro dobrotu na žebrotu" - jinak řečeno, čekal jsem jiný vývoj. Ale i tak jde o hodně dobrý válečný film. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Ge Li (Andy Lau) a velitelka jezdectva Yi Yue (Fan Bingbing) jsou přistiženi při pozorování nepřátelského vojska v noci, ale hned v dalším záběru před vojáky utíkají za jasně slunečného dne. (JoranProvenzano)
  • Snímek se skládá z 1531 záběrů, průměrná délka záběru je 5 sekund, nejkratší záběr trvá 0,3 sekundy a nejdelší pak 124,5 sekund. (Wisborg)
  • Podkladem pro vznik filmového snímku se nestala jen velmi populární japonská historická novela 'Bokukō' ('Mohist Attack') japonského spisovatele a novelisty Ken'ichi Sakemi, ale rovněž úspěšná eponymní manga série, původně vycházející v době od roku 1992 do roku 1996, jejímž autorem je japonský manga spisovatel Hideki Mori ('Umizuru', 'Aozora Shot'). (Conspi)

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama