Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

A víte co, klidně tomu dám těch 5*, nad kterými jsem původně váhala, jestli to bylo až tak dobré. Ono to totiž bylo až tak dobré. Skvělí herci, postavy, které vám přilnou k srdci, krásné příběhy a osudy....co víc si přát. Abych byla upřímná nikdy jsem nic od Austenové nečetla a ani se na to, i přes zhlédnutí filmu, který mě nadchl, nechystám (popravdě mě i nesmírně nudilo filmové zpracování Pýchy a předsudku s Keirou Knightley). Ovšem film se zabýval především postavami reálnými, asi možná něco byly analogie k literárním postavám, ale nijak to vychutnání si příběhu nevadilo, že ty znalosti nemám.... i přesto jsem strašně chtěla být členkou jejich čtenářského klubu. Chtěla jsem si vybrat postavu, která se mi líbila nejvíc, ale nejde to, všechny měly něco do sebe. Určitě k tomuto snímku ještě někdy zavítám. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Tento film by na mě bez problémů zapůsobil jako průměrná vyprávěnka o partnerském kolotání s různými rozchody, schody a pak zase napravenými rozchody, nebýt dvou skutečností. Tou první je absurdní nasazení všech problémů hrdinů a hrdinek na knihy Jane Austenové, kteří jimi žijí, ba dokonce se ve svém partnerském životě jimi řídí, hledají v nich návod pro svá rozhodnutí, či přímo se nechavájí ovládnout určitou podobností svých situací a románů. Své drahé polovičky nutí sdílet tu Austenovskou vášeň a co čert nechtěl, všechno to vede k tomu, že drahé polovičky jsou z toho celé na větvi a milují a milují. Tato ujetá snaha zaustinovizovat životy protagonistů se pak tváří jako největší klad filmu, jeho trademark a raison d'etre. Přidaný odpor budí pak ve mně způsob, jak jsou city a pocity postav sdělovány diváku tak okatě a zřejmě, že chovat se tak normální lidé, každý si v okamžení někoho najde - filmové postavy jsou však slepé, páč jinak by to nebylo žádné drámo. Takové ty trapné hollywoodské povinnosti stylu "v závěru velkoryse přehlédněme ty, kteří zůstali na ocet, případně jim přihoďme jen tak někoho, kdo se ve filmu vůbec nevyskytl" či "všichni jsou krásní, sexy, hodní a kultivovaní", to už jsem v průběhu filmu ani moc nevnímal, leč teď při psaní komentáře na mě dolehly a dolehly nepříjemně. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Ač neznalec Jane Austenové (mno, tak ještě názvy děl), film o malém knižním klubu jejích obdivovatelkyň (a tak trochu i modernějších kopií postav z knih) jsem si opravdu užil. Zpočátku bylo trochu těžké se v postavách vyznat a urovnat si kdo s kým, ale postupně byly všechny krásně vykresleny a podbarveny skvělým citlvým humorem. Vše krásně šlape, nemáte nutkání se koukat na hodinky, a po 100 minutách se blíží kýžený happy-end, který je možná až moc sladký...ale budiž, hezké to bylo = 4*. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Fajn romantika, která se rozvíjí okolo knih Jane Austenové. Příběhy jednotlivých žen nepřinášejí nic extra ojedinělého, většina je jen variací na již mnohokrát viděné, ale vše se nese v maximálně příjemném, pohodovém duchu, jakým se dám po večerech ráda pobavit. Jinak znalost knih Austenové rozhodně není nutností, ale v pomůže pochopit některé vzájemné interakce a v jistém smyslu tak prohlubuje příběh. 3,5* ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je film především pro fanoušky Jane Austenové, čili pro ženy. Navíc tenhle film žena napsala, režírovala a navíc ve filmu, až na malý výjimky, nemaj chlapi místo. A jelikož jsem chlap, tak to můžu hodnotit jen z pohledu realizační zručnosti, čili zábavnosti, zajímavosti, nápaditosti a tak... Chvílemi to sice trochu drhne, ale koukat se na to dá. Některý scény jsou povedený, rozhovory maj občas docela šmrnc, teda pokud tam zrovna postavy neřešej ňákej román Austenové, což je dost často (to jsem se nechytal). Velkým záporem je přeslazenej konec, kladem zase Emily Bluntová. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Je možné se všimnout, že v jedné ze scén místo Maggie Grace přistává v růžové kombinéze muž. (mottty)
  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)
  • Každý herec byl požádán, aby si přečetl dané knihy, o nichž se ve filmu diskutuje. (Morien)

Reklama

Reklama