Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Ač neznalec Jane Austenové (mno, tak ještě názvy děl), film o malém knižním klubu jejích obdivovatelkyň (a tak trochu i modernějších kopií postav z knih) jsem si opravdu užil. Zpočátku bylo trochu těžké se v postavách vyznat a urovnat si kdo s kým, ale postupně byly všechny krásně vykresleny a podbarveny skvělým citlvým humorem. Vše krásně šlape, nemáte nutkání se koukat na hodinky, a po 100 minutách se blíží kýžený happy-end, který je možná až moc sladký...ale budiž, hezké to bylo = 4*. ()

Hnedoocko 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že až na Pýchu a předsudek díla Jane Austenové neznám. I přes tuto mezeru se mi ale film moc líbil. Připomněl mi mou slabost k románům, a tak hned, jakmile to bude možné, zaběhnu do knihovny a začnu číst jedno dílo JA za druhým. Co mám na filmech, jako je tento, opravdu ráda je happy end a já si po shlédnutí snímku můžu říct, že láska za všechno to trápení okolo opravdu stojí. ()

Reklama

Gazy 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná podívaná, jen co je pravda. Taky mám Jane Austen v oblibě, takže chápu nadšení členů onoho knižního klubu a debaty rozebírající díla téhle výjimečné autorky jsem si celkem užíval. Mým favoritem se v téhle sečtělé sektě stal (kdo by to jen čekal) sci-fi nadšenec Grigg, který jediný reprezentoval mužskou část osazenstva, jinak v dosti početném "babinci". I když tenhle flm vypadá především jako silně ženská záležitost, je to s ním podobné jako s romány samotné spisovatelky, každý si tady něco najde a to člověk ani nemusí být beznadějný romantik, aby se nechal velmi příjemně unést. ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Tahle romantika mě nepřekvapila a ničím neoslovila. Zabodoval u mě jen (jako vždy skvělý) sympaťák Hugh Dancy jako nadšený fanoušek science fiction Grigg, při jehož sledování jsem měla neustálé nutkání do děje zasáhnout a chudáka zachránit ze spárů nechápavého osazenstva čtenářského kroužku ... :D Neberte mě špatně, film není z nejhorších, ale očividně nejsem cílové publikum. Větší část filmu mě vyloženě nudila a závěr... ten vyváží jen pořádná porce hardcore sci-fi ... ()

anura 

všechny recenze uživatele

Příliš lineární obraz lidí, kteří si neví rady sami se sebou a marná snaha mezi ně vklínit nějaký příběh. Rozřešením pro postavy i pro nás měla by být literatura. Knihy, ty jsou ve filmu ale jen donekonečna citované a míjené v mezititulcích jak běžel čas. Vývoj rádoby komplikovaných milostných vztahů je předvídatelný a také zbytečně protahovaný pro neschopnost postav si cokoliv smysluplně sdělit. Filmař zde podal málo věcné a poněkud prázdné sdělení, marnil čas. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Kathy Baker byla původně obsazena do role Prudiiny matky Sky, ale později dostala roli svobodomyslné Bernadette. (Morien)
  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)
  • Je možné se všimnout, že v jedné ze scén místo Maggie Grace přistává v růžové kombinéze muž. (mottty)

Reklama

Reklama