Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Nemám vo zvyku hodnotiť seriál ešte pred dokončením sezóny (prípadne inej formy uzavretého celku), ale Desu Nôto si ma získalo už od prvého dielu svojim príbehom, ktorý je tvorcami neustále a veľmi vzrušujúco rozvíjaný skrz charaktery postáv a tým dochádza u diváka aj k sústavnej zmeny perspektívy na otázky, ktoré súbežne vyvstávajú. Potešenie zo sledovania sa tak vďaka vyššie napísanému následne pretavuje aj do príjemných úvah a vytvárania vlastných náhľadov k predkladanej téme. UPDATE: Tak po dopozerani poslednej casti (ktorej zaver je vyborny) ostavam i nadalej na 5*, i ked je to 9/10. Je fakt, ze po vybornych 17 dieloch to islo dolu a hlavne naoko zbytocna prekomplikovanost miestami stavala na tazko odhadnutelnej nahode (nahodach), vo vysledku je to pre mna kompatne uzavrety serial, ktory mi prijemne mrazenie priniesol velakrat. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalý, chytlavý divácký zážitek, k jemuž k samotné dokonalosti schází slabší (až moc překombinovaná) poslední třetina, kde Death note mírně ztrácí dech. Ovšem vynikající, maximálně nervy drásající finále dojem opět umocní. Boj 2 charakterů nebyl dlouho podán tak strhujícím způsobem. Je to zčásti horor, zčásti fantasy, ale převážně zajímavá detektivka se zběsilým tempem. Ovšem mírně mě zklamal fakt, že autoři poněkud zabili potenciální zajímavou myšlenku, jestli je Light, který zabíjí zločince skutečně zlý nebo dobrý. Představoval jsem si, že si s tímto motivem pohrají a pohrají si s Lightovou psychikou. Svou nejednoznačností to přímo vybízelo. Dojem ještě umocňuje působivá hudba, při níž mnohdy hezky mrazí (zvláště sborové party efektně použité při vraždách či šokujících odhaleních). ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

K Death Note jsem zpočátku přistupoval s jakýmsi despektem a očekáváním. Jelikož v žebříčcích na prvním místě vystřídal mého oblíbeného Kenshina, říkal jsem si v duchu "tak se ukaž, co v tobě je". A skutečně, už od prvních dílů se děj rozjede a nezastaví. Light najde Deník smrti, zjišťuje, co všechno se s ním dá dělat, a zároveň se musí mít na pozoru před policií a obzvláště "L". Nenapadlo by mě, že může být napínavý seriál, kde se velká část odehrává ve vnitřních monolozích hrdinů, ale tenhle myšlenkový souboj Light x L je strhující a skvěle promyšlený. Kolikrát jsem se přistihl, že zkouším uvažovat s nimi. ..Tolik k první polovině, která si snad i zaslouží ne úplně čistých 5 *. Ovšem, seriál má ještě druhou polovinu. Nevím, jestli to byl přesně díl 17, kde se to zvrtlo, jak zmiňují ostatní, ale prostě od určitého momentu se to zlomí. Z Miso Aname, zprvu roztomilé a i docela uvažující holky udělají trapně infantilní kr*vu a z Matsudy trapně infantilního v*la. Ne že by tam předtím nebyl humor (Ryuk rulez), ale zapadal do docela vážného a seriózního tématu. Ovšem pak vyloženě rušil. A taky změnili znělku, ho**da, příjemně poslouchatelnou rockovou písničku vyměnili za rádoby drsnou metalárnu. Ach. Nicméně, nicméně, stále se to ještě dalo sledovat a bylo to docela zajímavé a napínavé. Až někam k dílu +/- 26. Aniž bych chtěl moc spoilovat, nová postava mi byla veskrze nesympatická a konec bych si taky představoval jinak. Snad jen ta hudba byla skvělá pořád. ___ Procentuelně asi 90 % za první polovinu, 75% za 3./4 a slabých 60 za poslední čtvrtinu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Fascinující výlet do světa nelítostných soubojů, kde se ke střelným zbraním uchylují jen ti nevyvolení, každé napsané jméno na malý útržek papíru může znamenat klíčový zlom a anarchie se až neuvěřitelně těsně dotýká absolutismu. Death Note ale fascinuje hlavně hmatatelnou atmosférou strachu z Kiry a s tím souvisejícího respektu z obou hlavních protivníků. Ale právě jejich genialita je jediným zádrhelem. Stíhat sledovat počet zápisníků, Shinigami, Kirů nebo promyšlených dlouhodobých plánů je někdy opravdu velká dřina a občas jsem se přistihl, jak už bezradně čekám na nějakou vysvětlovačku. Jinak je ale tento vyšperkovaný thriller jedinečným anime, po kterém už zápisníky v černých deskách nikdy nebudou stejné. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Dle doporučení jsem shlédl pouze prvních 25 dílů... vícekrát. Seriál je jak pro lidi vychovanými anime, tak pro jeho neznalce. To proto, že nezáleží na úrovni grafické stránky, která je mimochodem většinou sice statická, ale příjemně stylizovaná. Tím hlavním tahounem je geniální scénář a charaktery jednotlivých postav. Já jsem se shlédl v L :) ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Jména hlav vůdčích agentů jako "L" jsou určeni podle abecedy. Jediným důvodem k tomu, aby byl jmenován další agent do čela a dostal jméno, je smrt toho předchozího. Je tak jasné, že před "L" zemřel "K" a "J". Výjimkou v pořadí jmen agentů je "M", protože namísto něj byl jmenován hned "N" vzhledem k tomu, že "M" byl netrpělivý. Je to také jediný případ, kdy byly dva agenti najednou naživu, ačkoliv později "M" zemřel. (P. J. D.)
  • Death Note se poprvé objevil v časopise Šónen Jump. (Geriel)
  • I když to na život smrtonošů nemá prakticky žádný vliv, tak mají své hodnosti. Smrtonoš Ryuk má dokonce o 2 stupně nižší hodnost než Rem. (Hannibal92)

Reklama

Reklama