Reklama

Reklama

Seirei no moribito

(seriál)
  • Japonsko 精霊の守り人 (více)
Japonsko, 2007, 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Nahoko Uehaši (kniha)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Kendži Kawai

Hrají:

Mabuki Andó, Majumi Asano, Akihiko Išizumi, Keidži Fudžiwara, Masuo Amada, Juki Masuda, Wasabi Mizuta, Hiroši Naka, Fumihiko Tačiki, Hadžime Iidžima (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Balsa, potulná bojovnice, jež bojuje s kopím, si dává za úkol zachraňovat životy druhých, aby odčinila hřích z minulosti. Na své cestě jednoho dne zachrání náhodou prince, a dostane proto za úkol od jeho matky stát se jeho osobní strážkyní. O život mu totiž usiluje vlastní otec, císař, neboť prince posedl tajemný vodní démon a jeho smrt má ubránit zemi před hrozbou sucha zvěstovaného každých sto let Znamením Sucha. Balsa nechá zapálit princovy komnaty, snažíce se nastrojit princovu smrt, a označena za žháře a únosce prchá před elitními císařskými lovci, protože ti se nedají tak snadno oklamat. (Idaho)

(více)

Recenze (64)

fallangell 

všechny recenze uživatele

Budete si ted myslet ze urcite hodnotim tak prisne, jen abych zhorsil prumer. Tak tomu ovsem neni. Davam tak malo, jelikoz me tenhle serial nudil, nudil az me skoro unudil, jeste ze se da preskakovat. Ke kladum zminim skvelou a plynulou animaci a vyikajici hudbe, jenze abych se dival na neco hezkeho, tak si pustim dokument o prirode a abych slysel hezkou hudbu tak mi staci soundtrack. Hlavni deviza anime pro me tak zustava jen a pouze pribeh, ktery skrz hrot tuzky dokaze vykouzlit neexistujici svety s lehkosti, kterou omezuje jen autorova fantazie. Ale 26 dilu sledovat, jak se nic nedeje, dej s naprostou urcitosti predvidatelny asi od 6teho dilu vam zkratka nic neprinese. Postavy se celou dobu babraji v nicem. Ospravedlnuji kazdy svuj krok a natahuji tak delku uplne zbytecne. Co na tom ze se na to dobre diva. Pro me nejhorsi anime, ktere jsem kdy dokoukal az do konce. ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Guardian of the Sacred Spirit je žhavým kandidátem na anime roku, a to nejen díky skvělému, dospělému příběhu, který v sobě kombinuje fantasy s asijskou kulturou provázenou detailní animací a dobrým soundtrackem od Kenji Kawaie – OP a ED jsou naopak poměrně slabé. Celou dobu trvání seriálu mě překvapovalo, jak se seriál zaměřuje na zdánlivě bezvýznamné detaily všedního lidského života a lidské činnosti. Všechny tyto body spolu s poselstvím o rovnováze, o věčném koloběhu života, o nezabíjení a o tom, že největším zlem na světě je nevědomost, vytváří obrovský dojem filmovosti, tudíž mi nezbývá jinak nežli hodnotit 100 % ()

Reklama

Scylla 

všechny recenze uživatele

Dokonalost!!! Jedno z nejlepších anime, co jsem doposud viděla! Originální poutavý příběh, nádherná hudba a perfektní animace, k tomu inteligentní dialogy na jedničku. Výborně napsané postavy se chovají a jednají tak lidsky a reálně, že by jim mohl kdejaký hraný film závidět (+ absence uřvaného děcka, či jiné vyloženě otravné postavy, potěší:)). Prostě u mě samá pozitiva! (nejsem na dlouhé povídání - skvělých věcí je na tomhle počinu spoustu - radši se na to sami podívejte;) 26 dílů plných dobrodružství, adrenalinových soubojů, přátelství a fantazie. U mě 100% a bonusová * navrch. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podle ohlasu, že bude animace na výborné úrovni, ale že se bude tržiště hemžit lidmi bych neočekával ani od filmu. Právě skvělá animace mi zpočátku trošku bránila více se ponořit do příběhu, který ji nakonec překonal. Nevzpomínám si, že bych kdy viděl nebo četl o tolik propracovaném prostředí, jako je zde. To hlavně díky velkému množství zvyků a přísloví. Rozepisovat se o všech kladech, jako jsou postavy, dialogy a hudba by bylo na dlouho, ale také by si to zasloužili. Jediné, co by mi ještě víc zlepšilo dojem, by byl rychlejší spád první poloviny a odstranění občas spoilerujících názvů dílů. Vždy je tam s nimi hezký obrázek a pak se to špatně dívá stranou. Přání „Kéž by se občas promítaly seriály i v kinech“ v tomto případě platí dvojnásob. Tento seriál by si to určitě zasloužil a vzhledem k tomu, že i Pán prstenu je delší, by to nemusel být takový problém. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Najvyšší úžitok je ako voda. Všetkým tvorom prospieva a nesvári sa so žiadnym, prebýva v miestach, ktorým sa ľudia vyhýbajú. Dokonalý človek je ako zrkadlo, aj on všetko odráža a nič v ňom nezostáva. Zbraň používa len, keď sa tomu nemôže vyhnúť. Svoju múdrosť vyjadruje bytím a pretože o seba rovnako opatruje, ako celý svet, možno mu zveriť vládu nad svetom. Nečiniac nič, o čom sa nedomnieva, že by malo byť vykonané, neponáhľa sa a len opatrne meria slová; keď je jeho úloha dokončená a úspech sa dostaví, každý vraví „bolo to také jednoduché“ a múdry odchádza, lebo už niet ničoho čo by mal vykonať. Ťažko hľadať ázijskejšie anime ako je práve Seirei no Moribito. Nielen zasadením do typicky ázijskej ríše, miešajúcej prvky stredovekého Japonska, Číny a Kórey, ale i celkovou metafyzickou výstavbou tohto fikčného univerza. Dualita a zároveň komplementarita dvoch realít sveta, Sagu a Nayug je odrazom princípov jin a jang. Postavy Chaguma a Balsy sú presným naplnením taoistických ideálov dokonalého vládcu a dokonalého človeka. Star Diviners zastupujú konfuciánov (s precitnutím Shugu „som tak učený a predsa nič neviem“) a vedľajšie postavy zas múdrosť ľudu odvodenú z prírodných cyklov. Seriál tieto ázijské myšlienkové dary kultúrnemu dedičstvu ľudstva ukazuje veľmi prirodzenou cestou, a to každodennými bežnými činnosťami. Skutočnosť, že i tieto drobnosti perfektne dokresľujú prostredie „reality“ seriálového sveta a robia z postáv jedny z najplastickejších, aké je možno v anime vidieť má dozaista na svedomí autorka predlohy (a pozor, desaťdielnej, takže dúfajme v pokračovanie) etnologička Naoko Uehashi. Balsa, hoci skvelá kopijníčka, nie je žiaden neporaziteľný ninja a sem tam si to poriadne odskáče. A malé vystrašené princátko Chagum, vyjadrujúce svoju múdrosť bytím a odchádzajúce keď už niet čo by bolo treba vykonať za svojou adoptívnou mamou čo do hĺbky zobrazenia tiež nezaostáva. Vyzdvihnúť treba i to, že seriál si v dnešnej dobe úplne vystačí s lineárnou naračnou štruktúrou, spestrenou len niekoľkými flashbackami ozrejmujúcimi Balsinu minulosť a motiváciu. Technická dokonalosť seriálu bola ospevovaná už dostatočne, pridám len, že chvíľami sa môže vizuálnou monumentálnosťou rovnať opusom Yimou Zhanga. Za mňa už len : Seirei no Moribito by mali vidieť i tí, čo sa anime nevenujú a ak by som mal jednou vetou zhrnúť a nalákať na tento strhujúci príbeh o vzájomnom prepojení všetkého živého i neživého, potreby rešpektu, úcty k životu a pochopenia sveta okolo nás, tak vedzte, že Seirei no Moribito je pre mňa Mononoke Hime pre tretie tisícročie. 10/10 P.S. neviem si predstaviť anime , ktoré by SnM zobralo titul anime roka 2008. ()

Galerie (62)

Reklama

Reklama