Reklama

Reklama

Nutné k přežití

(pořad)
  • Česko Boj o přežití (více)
Trailer

Série(7) / Epizody(67)

Obsahy(1)

Bývalý elitní voják Bear Grylls bude vaším průvodcem divočinou. Ukáže vám, jak přežít na těch nejvíce nehostinných místech naší planety. To všechno bez pořádné výbavy, jídla i pití. Půjde mu při tom o život... Zkušený dobrodruh a expert na přežití v divočině Bear Grylls cestuje po světě a na nejméně pohostinných místech naší planety se zas a znovu pouští do tuhého souboje člověka s nespoutanou přírodou. To, co by jiné spolehlivě zabilo, je pro něj příležitost vychutnat si natáčení napínavého televizního průvodce extrémního cestovatele. Bear Grylls sloužil ve speciálních jednotkách britské armády a má za sebou zvláštní výcvik přežití v nejtěžších podmínkách. V první várce epizod se mimo jiné ocitá uprostřed ničeho v kanadské části Skalnatých hor, na poušti Moab v Utahu, v nitru deštného pralesa na Kostarice, na ostrých hřebenech aljašských hor, na vyprahlých pláních Sierra Nevady nebo ve sluncem spalované africké savaně a vyzbrojen jen naprostými nezbytnosti k přežití si musí najít cestu zpátky do civilizace. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Bear Grylls je nádhernej chlap. Ale o to tady přece nejde, že. Anebo, kdo ví ... :) Parádní průvodce cestováním v extrémních podmínkách. Ne, že bych nějaké takové cestování nějak vyhledávala, spousta příjemných chvil na řadě dětských táborů a obdiv k přírodě jako takové se asi nepočítá, ale dívá se na to vážně pěkně. Tohle je zábava na úrovni, poučná, občas šokující a velmi zajímavá. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci poučný seriál. Videl som prvé štyri série a najmä prvé dve hodnotím vysoko. V tretej a štvrtej ma už rozčuľovali najmä typicky americké spoty (napr. čo ešte uvidíme a pod.). Inak kvalita, okrem Beara Gryllsa si veľkú pochvalu zaslúži aj jeho štáb, ktorý sa tiež často vystavoval ohrozeniu života. ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Hmm, na první pohled to vypadá jako velmi poučný dokument ve velmi zábavné podobě. Jenže je to hold nebezpečný materiál a proto to hodnocení. Když pominu, že má od začátku vybavení, které by člověk v takových situacích určitě neměl, a nachází věci, které by se na takových místech nemuseli nalézat, tak prostě dává takové rady, které by mohly znamenat vaši smrt. Tak například vaření masa v oblasti plné šelem, pití moči proti dehydrataci, utíkání před medvědem, skákání z výšky do řeky, kterou nezná, skákání na lávovou kru. Takovéhle činy nejsou nutné k přežití, ale nutné k umírání. Nejzábavnější mi přijde procházení rozborů toho, co říká. No ale formu to má dobrou... teda až na řeči na způsob: "Oheň je dobrý. Oheň potřebujete k přežití. Oheň je esence k lidskému životu, ale bacha, když do něj strčíte ruku, tak to pálí. A věděli jste, že oheň zabije ročně deset miliard lidí? ". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Man vs. Wild. Člověk proti divočině. Je paradoxem vývoje lidského druhu, tedy civilizace, že se pojmy v názvu staví takto proti sobě. V podání BG jde totiž o symbiózu Člověka a divočiny. Největší chybou naší civilizace je totiž fakt, že vytrhává člověka ze systému přírody a staví ho kamsi mimo, dle titulu dokonce proti ní. Man vs. Wild je skutečně obohacujícím zážitkem. Taková řada praktických poznatků pro pobyt v přírodě vydá za audiovizuální encyklopedii a už jen proto je dobré to vidět (i kdyby třeba Bear spal přes noc v přistaveném přívěsu filmového štábu, jak je mu občas podsouváno) a inspirovat se - vyjma tedy jeho stravovacích návyků, které mne jakožto vegetariána dráždí, ale fakticky jen dokazují, že člověk je všežravec a sní skutečně cokoliv. Navíc, proč to nepřiznat, Bear Grylls je archetyp muže-lovce a prototyp člověka-nejvyššího predátora a já bych chtěl být jako on. Při sledování lidí, jako je Bear Grylls, člověk dobře pozná, kde máme jakožto živočišný druh hranice možností... Man vs. Wild je vlastně cestou proti proudu času, kdy byl boj o přežití prakticky jediným smyslem života každého lidského jedince, v kůži Bearyho Gryllse prožijeme spolu s ním život lovce, našeho lidského předka, který se ještě nemohl spoléhat na civilizaci, ale pouze sám na sebe. Strhující ,,dokument"... Podobné seriály: Útěk k legiím ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sjíždění peřejí na vlastnoručně vyrobeném voru, horolezectví na kluzkých skalách bez jištění, ochočování divokých koní, mrazivá pouštní noc ve společnosti chřestýšů. To vše doplněno poučným komentářem poučeného dobrodruha. Dokument napěchovaný informacemi se snoubí s neskutečným adrenalinem. Na každou epizodu zírám v tichém úžasu a zároveň doufám, že v životě nebudu muset použít Gryllsových metod nezbytných k přežití. Nikdy bych třeba nevěřil, co všechno dokáže pozřít hladový člověk. Přestože mám k přírodě obdobný vztah jako Angličané k pytlíkovému čaji, jde pro mne o jeden z nejvíce fascinujících "reality" seriálů. (Na Discovery vysíláno pod názvem Nutné k přežití.) Apendix: pozření jačího oka - nezapomenu... 90% ()

Galerie (65)

Zajímavosti (26)

  • Bear Grylls vždy nosí so sebou na natáčanie niektorý z nožov: Sharp Tip Titanium Drive knife - KF593, Buck Iceman, Gerber Gator Serrater, Wenger Serrated Mounteineer alebo Buck Zipper. (Greenpeacak)
  • Již v roce 2006 vyšlo najevo, že ne všechny scény jsou autentické. 1) Grylls strávil noc v motelu místo v poušti jak bylo prezentováno v pořadu. 2) Na výrobě raftu se podíleli členové štábu, ale měl být vyroben jen Gryllsem. 3) Grylls zkoušel jezdit na divokém koni, ale kůň nebyl divoký - štáb si ho půjčil z farmy. 4) Natáčení mělo probíhat na opuštěném ostrově v Jižním Pacifiku, ale ve skutečnosti probíhalo v oblíbené filmařské lokalitě na Havaji. Všechny incidenty Channel 4 přiznal s tím, že se nejedná o dokument, ale o "návod jak přežít" a všechny tyto incidenty jsou v tomto kontextu akceptovatelné. (Riker)
  • Co vše se přihodilo Bearu Gryllesovi při natáčení epizod: zlomené koleno; rozdrcená chrupavka v koleni; zlomený palec u nohy; infekce v palci u nohy; extrémní úžeh; omrzliny nohou a rukou; odštípnutá holenní kost; ušní infekce; zlomená žebra; vymknutý kotník; mrtvice; odštípnutý zub; pokousán hady, netopýry, škorpióny, kraby a asi 4319-ti komáry! (Nedhelborn)

Reklama

Reklama