foto

Jake Gyllenhaal

  • nar. 19.12.1980 (35 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jacob Benjamin „Jake“ Gyllenhaal se narodil v Los Angeles, Kalifornie, jako syn režiséra Stephena Gyllenhaala a scénáristky Noami Foner. Jeho jediným sourozencem je starší sestra Maggie Gyllenhaal, která je rovněž herečka a společně s Jakem se objevila ve filmu DONNIE DARKO. Jakeovo atypické příjmení je původem švédské, odkud rovněž pochází kořeny rodu Gyllenhaal. Rodina Jakeovy matky je původem z New Yorku a může se pyšnit židovskými kořeny.

Již od svého raného mládí byl Jake přítomen natáčení a práci na filmech svého otce. Poprvé se objevil jako jedenáctiletý v komedii DOBRODRUZI Z VELKOMĚSTA (City Slickers), kde ztvárnil syna Billyho Crystala. Pokračovat dál v ranné herecké kariéře chtěl i v roce 1992 ve filmu THE MIGHTY DUCKS. Tato účast mu však byla rodiči odepřena, neboť by musel být dva měsíce mimo domov. Od té doby se Jake objevoval ve filmech svého otce. V roce 1993 to byl snímek NEBEZPEČNÁ ŽENA (A Dangerous Woman - zde i se svou sestrou Maggie), v roce 1994 byl k vidění v jedné z epizod HOMICIDE: LIFE ON THE STREET a o čtyři roky později v komedii TRÁVA JE ZLATEJ DŮL (Homegrown). Se svou matkou se pak Jake a Maggie objevili v pořadu italského kuchaře MOLTO MARIO, vysílané na Food Network.

Co se obecnějšího vzdělání týče, vystudoval Jake Gyllenhaal Harvard-Westlake School v L.A., kterou dokončil v roce 1998 a dále pokračoval na Columbia University, kde studovala i jeho sestra a předtím i matka. Na univerzitě však pobyl pouze dva roky, neboť se rozhodl více soustředit na hereckou kariéru. O nějakou dobu později však školu dokončil.

Jakeova první hlavní role přišla v roce 1999 ve filmu ŘÍJNOVÉ NEBE (October Sky), kde si zahrál mladého chlapce ze Západní Virgnie, snažícího se vyhrát ve školní vědecké soutěži a vyhnout se tak budoucnosti horníka v uhelném dolu. Tento film byl označen za průlomový v Jakeově herecké kariéře, avšak to pouze do doby, než se v roce 2001 pod taktovkou Richarda Kellyho objevil ve filmu DONNIE DARKO. Stejnojmenná hlavní postava ztvárněná Jakem Gyllenhaalem, je rolí problematického teenagera s formou paranoidní schyzofrenie, který unikne o vlásek smrti a později zažívá zjevení 1.8 m vysokého muže jménem Frank, který se objevuje v halloweenském kostýmu králíka a tvrdí, že přichází konec světa. DONNIE DARKO byl kriticky i divácky velice úspěšný a stal se prakticky kultem.

Velký skok směrem dolů přinesl film z roku 2002 jménem HIGHWAY, který byl v Americe kritikou totálně svržen. Svou reputaci si Jake znovu napravil relativně úspešnými snímky HODNÁ HOLKA (The Good Girl) s Jennifer Aniston a KRÁSNÍ & ÚŽASNÍ (Lovely & Amazing) s Catherine Keener - v obou těchto filmech ztvárňuje nestabilní charakter muže zamilovaného do starší ženy. Dále následoval film BUBLIŇÁK (Bubble Boy), jehož hodnocení bylo rovněž katastrofické a tak si Jake střihnul roli s Dustinem Hoffmanem a Susan Sarandon ve filmu PŮLNOČNÍ MÍLE (Moonlight Mile). V roce 2004 byl Jake téměř obsazen do role Petera Parkera v pokračování SPIDER-MAN 2, kde měl vystřídat zdravotně indisponovaného Tobeyho Maguirea. Maguire se však nakonec zotavil a Jake tak vzal roli v dalším blockbusteru režiséra Roberta Emmericha – DEN POTÉ (The Day After Tomorrow), kde si zahrál syna Dennise Quaida.

Částečně opouštějíc filmovou hereckou kariéru, se Jake rozhodl nastoupit na prkna, která znamenají svět. Svůj divadelní debut si prožil v Londýně, ve hře THIS IS OUR YOUTH. I přes neúspěch hry na Broadwayi, v Londýnském divadle West End se představení hrálo celých devět týdnů. Za tento úspěch obdržel Jake Gyllenhaal divadelní ocenění „Outstanding Newcomer“ ('výjmečný nováček') na předávání cen Evening Standard Theatre Award.

V roce 2005 se Jake vrátil zase velice aktivně zpět k filmu a tento návrat byl následován snímky DŮKAZ (Proof), MARIŇÁK (Jarhead) a ZKROCENÁ HORA (The Brokeback Mountain). Právě ZKROCENÁ HORA byla do té doby nejdiskutovanějším Gyllenhaalovým filmem. Zde si zahrál po boku Heath Ledgera, ve snímku o vřelém vztahu dvou kovbojů, jenž přeroste v sexuální touhu obou mužů. Šokující film byl jednoduše označen za „kovbojský gay-film“, avšak svou tématikou a sílou dosáhl hned několika prestižních ocenění – Zlatý Lev, BAFTA, Zlatý Glóbus a Cenu Akademie (Oscar). Přímo Jakeovi vynesla ZKROCENÁ HORA nominaci na Oscara v kategorii „Best Supporting Actor“ ('nejlepší herec ve vedlejší roli'). Tuto cenu však musel přenechat Georgi Clooneymu za film Syriana. Na oplátku však byl rovněž nominován pro BAFTA ve stejné kategorii, kterou již vyhrál. Později pak v cenách MTV Movie Award získali společně s Heath Ledgerem ocenění za „Nejlepší polibek“.

Od roku 2007 následovaly v Jakeově kariéře další více či méně úspěšné filmy jako ZODIAC Davida Finchera a ODVLEČEN (Rendition) Gavina Hooda. V roce 2009 se pak na plátně setkal s Tobey Maguirem v remakeu dánského filmu BRATŘI. Posledním aktuálním Gyllenhaalovým počinem je dobrodružné, akční fantasy vyprávění PRINC Z PERSIE: PÍSKY ČASU (Prince Of Persia: The Sands of Time), kde po boku mladé Gemmy Arterton ztvárnil hrdinného Dastana, charakter z neméně známe videohry (potažmo PC hra), podle které se film i jmenuje. V následujících letech se Jake určitě ještě chvíli nezastaví. Stojí před ním romantická komedie NAILED, drama se zvláštím námětem LOVE AND OTHER DRUGS a sci-fi drama SOURCE CODE.

Co se osobního života týče, je Jake nejen politicky a ekologicky aktivní, zároveň slaví své úspěchy i díky svému osobitému vzhledu. Je mezinárodně považován za sex symbol a to nejen pro ženy. Ze všech hodnocení lze vzpomenout umístění v kategorii "50 nejkrásnějších lidí" pro časopis People v roce 2006 a pro stejný časopis i rok byl zařazen rovněž do kategorie "Nejžhavějších svobodných mládenenců". Také homosexuální a bisexuální fanoušci Jake Gyllenhaala nezaléhali a obdařili jej svými hlasy v časopise Gay Wired Magazine v letech 2007 a 2008, kde si jej vybrali jako nejsympatičtějšího herce hrající postavu gaye ve filmu.

Od roku 2007 do roku 2009 chodil Jake Gyllenhaal s Reese Witherspoon, známý byl i svým vztahem s Kirsten Dunst. Je kmotrem Matildě R. Ledger (dcera Heath Ledgera). Jake Gyllenhaal rád pracuje se dřevem a vaří. Jak již bylo výše zmíněno, je politicky aktivní (demokrat) a zapojuje se do aktivit na záchranu přírody. Je velice pečlivý v recyklování odpadu a svůj volný čas rovněž vyplňuje tréninkem meditace.

Eva "Beatle" Mlčáková

Herecká filmografie

2018 The Current War
The Man Who Made It Snow
2017 Life
Okja
Stronger
2016 Nocturnal Animals
2015 Accidental Love
Bojovník
Demolition
Everest
2014 Slídil
2013 Nepřítel
Zmizení
2012 Patrola
Shoes: Time to Dance, The
2011 Zdrojový kód
2010 Láska a jiné závislosti
Princ z Persie: Písky času
2009 Bratři
2007 Odvlečen
Zodiac
2005 Důkaz
Man Who Walked Between the Towers, The
Mariňák
Zkrocená hora
2004 Den poté
Jimmy Glick v Lalawoodu
2003 Abby Singer
2002 Highway
Hodná holka
Půlnoční míle
2001 Bubliňák
Donnie Darko
Krásní & úžasní
1999 Říjnové nebe
1998 Tráva je zlatej důl
1993 Josh a S.A.M.
Nebezpečná žena
1991 Dobrodruzi z velkoměsta

Dokumentární

2014 Journey to Sundance
2010 Pohled do zákulisí: Jak vznikal Princ z Persie
2009 Životopisy: Heath Ledger (TV film)
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
This Is Zodiac
2005 Logo Movie Special: 'Brokeback Mountain' (TV film)
2004 'Donnie Darko': Production Diary

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 Queen Latifah Show, The (TV pořad)
The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Comedy Central Roast of Joan Rivers (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Producentská filmografie

2014 Slídil

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(5 396)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace